Podarilo sa! V Bratislave vznikol cintorín pre zvieratá
27 | 11 | 2021 I Ján Papuga

V bratislavskej Dúbravke otvorili prvý zvierací cintorín, informovali Bratislavské noviny. Cintorín Borievka sa rozkladá na ploche 1,2 hektára. Bratislavčania, ale aj ľudia z celého Slovenska tak už majú miesto, kde sa môžu dôstojne rozlúčiť so svojimi domácimi miláčikmi.

Trvalo osemnásť rokov, kým sa zámer mať zvierací cintorín naplnil. Stanislav Vlkovič až  desať rokov bojoval za to, aby mohlo toto dôstojné pietne miesto pre zvieratá uzrieť svetlo sveta. Nadviazal na predchádzajúcu osemročnú snahu moderátorky Eleny Vacvalovej, ktorá sa stala ambasádorkou jeho projektu.

Čakajú nás nové časy. Možno bez plynu a bez kráv, ale za to s kobylkami
"Kým sa Európa horúčkovito pripravuje na tmu a zimu, na zázrak studených radiátorov, pre nedostatok elektriny a plynu v Bruseli padlo dôležité rozhodnutie: jesť kobylky. Či elektrina bude, nebude, či už Nord Stream 2 funguje alebo nie, je... Čítať ďalej
26 | 11 | 2021 | Gabriela Fedičová

Dojatá Vácvalová

Bratislavčania sa tak môžu od štvrtka v Dúbravke (na adrese K horárskej studni 5922) so svojimi zvieracími miláčikmi oficiálne rozlúčiť a zabezpečiť im dôstojné posledné miesto odpočinku. Doteraz totiž ľudia pochovávali svojich zvieracích spoločníkov na rôznych ilegálnych pohrebiskách v lesíkoch na okraji mesta, čo bolo nielen nedôstojné, ale riskovali aj pokutu.

Pri slávnostom otvorení cintorína moderátorka Eňa Vacvalová neskrývala dojatie. Sama má totiž doma urničky s menami šiestich svojich zosnulých zvieracích členov rodiny, ktorí až teraz nájdu práve v Dúbravke miesto svojho večného odpočinku. 

Poďakovala aj dvom politikom, na ktorých sa mohli počas svojich dlhoročných a neraz napohľad márnych snáh vždy bez obáv obrátiť. Jedným z nich je starosta Dúbravky Martin Zaťovič a druhým dnes už zosnulý bývalý primátor Bratislavy Milan Ftáčnik.

Aj seniori si zaslúžia splnené sny a túžby.
Počas minulých Vianoc Slováci obdarovali týmto spôsobom takmer šesťtisíc seniorov.Ako informuje náš facebookový zdroj Piaty rok organizuje so svojim týmom Martina Skákalová Kasemová dobročinný projekt pod názvom Vianočný zázrak, prostredníctvom... Čítať ďalej
26 | 11 | 2021 | Norbert Pančík

Úradníci a jeden aktivista robili problémy  

A prečo taká napohľad jednoduchá vec trvala neuveriteľných 18 rokov? „Pani Vacvalová to riešila osem rokov, nemala pozemok, žiadala ho od mesta. Vždy jej to prisľúbili a nakoniec z toho vzišlo,“ priblížil nám Stanislav Vlkovič. Firma ICONA, v ktorej je on konateľom, na rozdiel od moderátorky pozemok vlastnila a s Eňou Vacvalovou sa dohodli na spolupráci, no i tak to trvalo ďalších 10 rokov.

„Viedli sme tvrdý boj. Najčastejšie to boli úrady, ktoré si vyžadovali rad povolení, a keďže to bolo niečo nové, nezaradené v tabuľkách, tak to trvalo veľmi dlho,“ dodal Vlkovič. Skutočnosť je však taká, že hoci od roku 2012 získavali postupne všetky potrebné povolenia, v roku 2017 bol na všetky drobné stavby podaný protest prokurátora na základe podnetu jedného aktivistu. Spor s aktivistom pokračoval celé roky a aby sa zbavili šikanovania z jeho strany, museli vyhľadať aj pomoc renomovanej advokátskej kancelárie.

Zabezpečia vám aj obrad

A čo vlastne urobiť, ak tu chcete svojho miláčika pochovať? Jednoducho zatelefonujete, firma vám môže zabezpečiť aj odvoz pozostatkov, čo pri veľkých plemenách psov nemusí byť jednoduché. Ak si želáte, zabezpečia vám obrad (v altánku za zvukov jemnej hudby vystavia rakvu so zvieratkom, presná podoba obradu závisí od dohody s klientom), ponúknu na výber rôzne druhy rakiev a taktiež hrobové miesto. V jednej časti cintorína budú klasické hroby, v ďalšej urnový háj.

V Kežmarku sa pustili do likvidácie envirozáťaže po armáde
Kežmarok je jedným z mnohých miest, kde pôsobila ako Česko-slovenská armáda, tak "spriatelené" armády Varšavskej zmluvy. Tá naša sa zbavila mnohých takýchto pôsobísk a tie "spriatelené" odišli pred 30 rokmi. Ostali tu po nich kasárne a v nich... Čítať ďalej
24 | 11 | 2021 | Eka Balašková

Ak sa chcete vyjadriť, ak sa chcete s čitateľmi podeliť o svoje pocity a názory, využite naše „blogovisko“. Ak sa nehanbíte za svoju identitu, ak si myslíte, že viete svojím názorom osloviť a ak dodržíte etické princípy tvorby blogera - náš priestor na stránke hlavnydennik.sk je aj váš!