Vedci to dokázali: Nárast ochorení na COVID-19 nesúvisí s úrovňou zaočkovanosti!
25 | 11 | 2021 I Diana Zaťková

Vakcíny sú v súčasnosti hlavnou stratégiou zmierňovania šírenia ochorenia COVID-19 na celom svete. Je to tak v Spojených štátoch, Nemecku, Spojenom kráľovstve i inde. Vedci pre portál Springer link skúmajú vzťah medzi percentom plne zaočkovanej populácie a novými prípadmi COVID-19 v 68 krajinách a v 2 947 okresoch USA.

Metódy

Na analýzu medzi krajinami použili údaje o ochorení COVID-19 poskytnuté organizáciou Our World in Data. Zahrnuli 68 krajín, ktoré splnili nasledujúce kritériá: mali k dispozícii údaje o druhej dávke vakcíny; mali k dispozícii údaje o prípade COVID-19; mali k dispozícii údaje o populácii. Vypočítali prípady COVID-19 na 1 milión ľudí pre každú krajinu, ako aj percento populácie, ktorá je plne zaočkovaná.

Na analýzu na úrovni okresu v USA použili údaje tímu Bieleho domu o COVID-19. Vylúčili okresy, ktoré neuviedli údaje o percentách úplne zaočkovanej populácie, pričom na analýzu získali 2 947 okresov. Vypočítali sme počet a percentá okresov, ktoré zaznamenali nárast prípadov COVID-19, podľa úrovne percenta ľudí plne zaočkovaných v jednotlivých okresoch.

Tínedžeri v Rusku sa budú očkovať obranyschopnejším Sputnikom M
Mládež v Rusku sa bude očkovať proti koronavírusu vakcínou Sputnik M, ktorá je obranyschopnejšia, píše hnonline.sk Nová vakcína Sputnik M je schopná vyvolať vyššiu imunitnú reakciu. Podáva sa v dvoch dávkach v intervale 21 dní. Pre 12- až... Čítať ďalej
25 | 11 | 2021 | Ingrid Vrabcová

Zistenia

Zdá sa, že na úrovni krajiny neexistuje žiadny rozlíšiteľný vzťah medzi percentom plne zaočkovanej populácie a novými prípadmi COVID-19, šokujú vedci.

Trendová línia v skutočnosti naznačuje okrajovo pozitívnu súvislosť tak, že krajiny s vyšším percentom plne zaočkovanej populácie majú vyšší počet prípadov COVID-19 na 1 milión ľudí. 

Predovšetkým Izrael s viac ako 60 % plne zaočkovanej populácie mal za posledných 7 dní najvyšší počet prípadov COVID-19 na 1 milión ľudí. 

Chýba súvislosť medzi očkovaním a novými prípadmi Covid-19

Chýbajúca zmysluplná súvislosť medzi percentom plne zaočkovanej populácie a novými prípadmi COVID-19 je ďalej doložená napríklad porovnaním Islandu a Portugalska. Obe krajiny majú viac ako 75 % svojej populácie plne zaočkovaných a majú viac prípadov COVID-19 na 1 milión ľudí ako krajiny ako Vietnam a Južná Afrika, ktoré majú približne 10 % ich populácie plne zaočkovaných.

Lekár radí: Aké sú príznaky úplného uzdravenia z koronavírusu?
Ako môžeme zistiť, že v ľudskom organizme nezostali častice vírusu po prekonanom covide-19? V týchto otázkach nám poradí doktor biologických vied a virológ Sergej Neťosov. PCR test nie je vždy presný „Ide o to, že vzorka na PCR odobratá z... Čítať ďalej
25 | 11 | 2021 | Diana Zaťková

Aj v okresoch USA je medián nových prípadov COVID-19 na 100 000 ľudí za posledných 7 dní do značnej miery podobný v kategóriách percenta plne zaočkovanej populácie (obr.1). Je pozoruhodné, že v rámci kategórií percenta plne zaočkovanej populácie existujú aj značné rozdiely v okresoch v nových prípadoch COVID-19 . Zdá sa tiež, že neexistuje žiadna významná signalizácia poklesu prípadov COVID-19 s vyšším percentom plne zaočkovanej populácie (obr.2).

obrázok2

Medián, medzikvartilový rozsah a variácie prípadov na 100 000 ľudí za posledných 7 dní v percentách plne zaočkovanej populácie k 2. septembru 2021

 

 

obrázok3

Percento okresov, ktoré zaznamenali nárast prípadov medzi dvoma po sebe nasledujúcimi 7-dňovými obdobiami, o percento plne zaočkovanej populácie v 2947 okresoch k 2. septembru 2021

Keďže sa predpokladá, že úplná imunita voči vakcíne trvá približne 2 týždne po druhej dávke, vykonali tiež analýzy citlivosti s použitím 1-mesačného oneskorenia na percente plne zaočkovanej populácie pre krajiny a okresy USA. 

Vyššie uvedené zistenia o žiadnej rozpoznateľnej súvislosti medzi prípadmi COVID-19 a úrovňami úplne zaočkovaných sa pozorovali aj vtedy, keď zvažovali 1-mesačné oneskorenie na úrovni úplne zaočkovaných.

"Školy nie sú ani výskumné ústavy, ani zdravotnícke zariadenia, ale mali by slúžiť len na vzdelávanie našich detí!"
Učitelia a riaditelia škôl v Rakúsku už 20 mesiacov musia byť sami flexibilní, pretože od ministra školstva stále nemajú žiadne jasné a jednoznačné pokyny, informuje fpoe.at. „Rakúske školy nie sú ani výskumné ústavy, ani zdravotnícke zariadenia,... Čítať ďalej
25 | 11 | 2021 | Ingrid Vrabcová

Výklad

Je potrebné prehodnotiť výhradné spoliehanie sa na očkovanie ako primárnu stratégiu na zmiernenie ochorenia COVID-19 a jeho nepriaznivých dôsledkov, najmä vzhľadom na variant Delta a pravdepodobnosť budúcich variantov. 

Popri zvýšení zaočkovanosti môže byť potrebné zaviesť aj iné farmakologické a nefarmakologické intervencie. Takáto korekcia kurzu, najmä s ohľadom na politický príbeh, sa stáva prvoradou s novými vedeckými dôkazmi o efektívnosti vakcín v reálnom svete.

Stigmatizácia populácie môže spôsobiť viac škody ako úžitku

Stručne povedané, aj keď by sa malo vynaložiť úsilie na povzbudenie populácie, aby sa dala zaočkovať, malo by sa to robiť s pokorou a rešpektom. Stigmatizácia populácie môže spôsobiť viac škody ako úžitku. 

Dôležité je, že je potrebné obnoviť ďalšie snahy o nefarmakologickú prevenciu (napr. dôležitosť základnej hygieny verejného zdravia s ohľadom na udržiavanie bezpečnej vzdialenosti alebo umývanie rúk, presadzovanie častejších a lacnejších foriem testovania), aby sa dosiahla rovnováha medzi učením sa žiť s COVID-19.

Rovnakým spôsobom žijeme aj o 100 rokov neskôr s rôznymi sezónnymi zmenami vírusu chrípky z roku 1918.

Vláda v susednom Česku bude o sprísnení opatrení rokovať o deň skôr, než plánovala
Česká vláda pre zhoršujúcu sa epidemickú situáciu zasadne už dnes popoludní, aby prerokovala ďalšie sprísnenie proticovidových opatrení. Schôdza bola pritom pôvodne naplánovaná na piatok 26.12.2021, informoval český spravodajský server... Čítať ďalej
25 | 11 | 2021 | Norbert Pančík

Delíme sa s vami o priestor

Ak sa chcete vyjadriť, ak sa chcete s čitateľmi podeliť o svoje pocity a názory - využite naše "blogovisko". Ak sa nehanbíte za svoju identitu, ak si myslíte, že viete svojim názorom osloviť a ak dodržíte etické princípy tvorby blogera - náš priestor na stránke hlavnydennik.sk je aj váš!