Lekár radí: Aké sú príznaky úplného uzdravenia z koronavírusu?
25 | 11 | 2021 I Diana Zaťková

Ako môžeme zistiť, že v ľudskom organizme nezostali častice vírusu po prekonanom covide-19? V týchto otázkach nám poradí doktor biologických vied a virológ Sergej Neťosov.

PCR test nie je vždy presný

„Ide o to, že vzorka na PCR odobratá z nosohltana ukazuje prítomnosť vírusu v nosohltane. Ako je ale známe, z nosohltana vírus rýchlo odchádza, a môže sa dostať do pľúc, krvi alebo čriev,“ vysvetľuje lekár pre portál sputniknews.cz.

Takže PCR test na covid-19 nebýva vždy presný. Pretože patogén sa môže nachádzať už na inom mieste v organizme. Z tohto dôvodu sa nemôže jeden záporný výsledok PCR testu považovať za úplnú záruku uzdravenia.

Podľa slov odborníka, aby sme sa presvedčili, že vírus v organizme nie je, je lepšie PCR test za nejaký čas zopakovať, a tiež urobiť krvné testy.

Test na protilátky

Ďalšie vyšetrenie, ktoré môže potvrdiť absenciu častíc koronaviru v organizme, je test na protilátky. „Najlepšie, keď máme dobrú hladinu protilátok triedy IgG a nemáme protilátky triedy IgM. To znamená, že akútna infekcia pominula minimálne pred mesiacom. Keď je hladina IgM ešte vysoká, to znamená, že vírus ešte stále cirkuluje,“ uviedol odborník. 

Lekári a niektoré samosprávy žiadajú zastaviť a dopracovať reformu nemocníc
Lekári a predstavitelia regionálnych samospráv žiadajú Národnú radu SR, aby zastavila a dopracovala návrh reformy nemocníc. Chcú najmä záruku, aby sa nezačalo s reorganizáciou lôžkovej ústavnej starostlivosti dovtedy, kým nebude posilnený systém... Čítať ďalej
25 | 11 | 2021 | Ivan Mihale/tasr

Okrem toho pripomenul aj nebezpečenstvo opätovného nakazenia koronavírusom. Znížiť pravdepodobnosť podobného vývoja udalostí sa dá pomocou vakcinácie. Navyše očkovanie dokáže zabrániť ťažkému priebehu choroby.

Pozor na šelest v ušiach

Kandidát lekárskych vied Nikolaj Krjučkov a infektológ, doktor lekárskych vied Vladislav Žemčugov v rozhovore z 20. novembra uviedli, že ľudia, ktorí prekonali Covid-19, môžu po uzdravení trpieť šelestom v ušiach.

Tento syndróm môže byť vyvolaný dvoma príčinami, z ktorých prvá je vplyv covidu-19 na nervovú sústavu. Za druhú príčinu podobnej patológie označil imunológ vznik trombov a zlú zrážanlivosť krvi.

Matovič to schytal od vlastnej sestry! Toto si myslím o jeho bonuse za očkovanie!
Matovič sa stále nepoučil! Minister financií asi veľmi rýchlo zabúda na všetky svoje doterajšie neúspechy ohľadne jeho motivačných kampaní na očkovanie. Najnovšie navrhuje zaviesť rekreačný a gastro bonus v hodnote 300 eur. Jeho sestra Zuzana... Čítať ďalej
25 | 11 | 2021 | Diana Zaťková

Delíme sa s vami o priestor

Ak sa chcete vyjadriť, ak sa chcete s čitateľmi podeliť o svoje pocity a názory - využite naše "blogovisko". Ak sa nehanbíte za svoju identitu, ak si myslíte, že viete svojim názorom osloviť a ak dodržíte etické princípy tvorby blogera - náš priestor na stránke hlavnydennik.sk je aj váš!