Biden pozval Taiwan na decembrový summit o demokracii - Čína sa hnevá. Maďarsko medzi pozvanými nie je
25 | 11 | 2021 I Ingrid Vrabcová

Prezident USA Joe Biden pozval približne 110 krajín na decembrový virtuálny summit o demokracii. Podľa zoznamu, ktorý zverejnilo americké ministerstvo zahraničných vecí, Čína ani Turecko nie sú medzi pozvanými krajinami. Na druhej strane je pozvaný Taiwan, píše epochtimes.de.

To vyvolalo veľkú radosť v Tchaj-peji a ostré protesty v Pekingu. „Vďaka tomuto summitu sa Taiwan môže podeliť o svoj demokratický úspech," – vyhlásil hovorca taiwanskej Prezidentskej kancelárie Xavier Chang.

Na druhej strane Čína, ktorá nebola pozvaná, „dôrazne nesúhlasí" s účasťou Taiwanu na summite, ako uviedol hovorca ministerstva zahraničných vecí Čao Li-ťien. Zopakoval, že z pohľadu Pekingu je Taiwan „neodňateľnou súčasťou čínskeho územia".

Očkovanie Pfizerom: 357 vedľajších účinkov u 200 000 francúzskych vojakov... a trest za odmietnutie vakcíny (VIDEO)
Po očkovaní vakcínou proti COVIDu-19 sa u desiatok príslušníkov armády vo Francúzsku vyskytli vážne zdravotné problémy, píše epochtimes.de. Francúzska armáda sa obáva početných vedľajších účinkov po očkovaní vakcínou proti... Čítať ďalej
13 | 11 | 2021 | Ingrid Vrabcová

USA podporili Taiwan

Taiwan je jedným z najväčších konfliktných problémov medzi Čínou a USA. Vláda v Pekingu považuje ostrov za odštiepeneckú provinciu, ktorá by sa mala v prípade potreby opäť pripojiť k pevnine vojenskou silou. USA nedávno demonštratívne podporili vládu v Tchaj-peji.

Podľa Bieleho domu sa decembrový summit o demokracii zameria na boj proti autoritárskym systémom vlády, boj proti korupcii a podporu ľudských práv.

Na Blízkom východe sú na summit o demokracii, ktorý sa má konať 9. a 10. decembra, pozvaní len Izrael a Irak. Naproti tomu na zozname chýbajú tradiční spojenci USA v regióne, ako sú Egypt, Saudská Arábia, Jordánsko, Katar a Spojené arabské emiráty.

Bavorsko: Nárast očkovaných aj na JIS-kách
Takmer 30 percent úmrtí na COVID-19 v Bavorsku v októbri tvorili plne zaočkovaní, informuje epochtimes.de. Medzi rýchlo rastúcim počtom úmrtí na koronavírus v Bavorsku je pomerne vysoký podiel plne očkovaných ľudí. Podľa údajov Štátneho úradu pre... Čítať ďalej
16 | 11 | 2021 | Ingrid Vrabcová

Maďarsko nepozvali, Poľsko áno

Spomedzi štátov EÚ bolo pozvané Poľsko, napriek tomu, že jeho spor s Bruselom v oblasti právneho štátu stále trvá, zatiaľ čo Maďarsko pozvanie nedostalo, uzatvára epochtimes.de

(Medzititulky red. HD.)

Katastrofa v Rakúsku V salzburských nemocniciach sa vytvárajú triediace tímy. Liečba nebude zaručená všetkým (!)
Vzhľadom na dramatickú situáciu s koronavírusom na jednotkách intenzívnej starostlivosti sa v salzburských nemocniciach v Rakúsku vytvárajú triediace tímy a prechádza sa na triáž. Liečbu všetkým pacientom tak už nebudú môcť garantovať, píše Der... Čítať ďalej
17 | 11 | 2021 | Ingrid Vrabcová

Ak sa chcete vyjadriť, ak sa chcete s čitateľmi podeliť o svoje pocity a názory - využite naše "blogovisko". Ak sa nehanbíte za svoju identitu, ak si myslíte, že viete svojím názorom osloviť a ak dodržíte etické princípy tvorby blogera - náš priestor na stránke hlavnydennik.sk je aj váš!