Kde oddnes nakúpite? Prehľad toho, čo zostáva otvorené
25 | 11 | 2021 I Diana Zaťková

Aj vy už strácate prehľad o tom, čo počas najnovšieho lockdownu zostane otvorené? Krútite hlavou nad novým výmyslom našej vlády - tzv. esenciálnou prevádzkou? Prečítajte si našu jednoduchú príručku.

Tak za prvé: Nový výraz esenciálny označuje prevádzky poskytujúce základné služby a potreby. A od štvrtka budú otvorené iba tie. Budú fungovať v režime základ pre všetkých obyvateľov.

Nakúpite iba do 20:00

Otvorené budú napríklad lekárne, predajne potravín, predajne krmív pre zvieratá, drogérie, práčovne a čistiarne, čerpacie stanice, pohrebné služby, zberné dvory či predajne náhradných dielcov pre motorové vozidlá a tentoraz dokonca aj predajne s obuvou.

Fungovať môžu aj taxislužby, advokáti, notári, exekútori, závodné, školské a podobné kuchyne a jedálne či obchodné domy, v ktorých môžu byť otvorené výlučne tieto esenciálne prevádzky, píše portál cas.sk.

L. Kamenický: Vláda by mala vo vlastnom záujme odísť
Ladislav Kamenický je jedným z Matovičových predchodcov a aktuálnym poslancom za stranu Smer-SD. Na svojej sociálnej sieti sa zamyslel nad tým, prečo by táto vláda mala čím skôr odísť. Vážení, toto by ozaj mohlo počkať "Na Slovensku zomierajú... Čítať ďalej
25 | 11 | 2021 | Eka Balaskova

Čo hovorí vyhláška

Z vyhlášky Úradu verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR teda vyplýva, že v čase od 5.00 h do 20.00 h môžu byť otvorené napríklad predajne potravín, drogérie, výdajné miesta tovarov zakúpených na diaľku, pošty, banky, kľúčové služby či predajne obuvi. 

Nakúpiť bude možné aj v predajniach domácich a záhradkárskych potrieb, ale aj v nekrytých alebo čiastočne krytých trhoviskách s predajom sadeníc, kvetov, zeleniny, ovocia, potravín. 

V tomto prípade však prevádzkovateľ musí zabezpečiť jednosmerný pohyb zákazníkov, regulovaný vstup a výstup a vzdialenosť predajných miest minimálne dva metre od seba.

Matovič mal na tlačovke návštevu, je to však aj podnet pre psychiatrov
Tlačové besedy sú verejné. Môže sa na ne dostaviť kto chce, ak dodržuje bežné zásady spoločenského správania. Na nedávnej tlačovke Igora Matoviča bol zrejme aj v duchu tohto pravidla netradičný hosť. Plyšový medvedík. Všimla si ho, napriek zjavne... Čítať ďalej
25 | 11 | 2021 | Ivan Brožík

Kapacitné obmedzenia

Počet zákazníkov v predajniach je obmedzený predajnou plochou, keď na jedného klienta musí pripadať najmenej 25 štvorcových metrov (m2). Ak má prevádzka menej ako 25 m2, môže v nej byť v rovnakom čase len jeden zákazník.

Kapacitné obmedzenia sa nevzťahujú na závodné, školské a podobné jedálne. V obchodných domoch môžu byť otvorené iba prevádzky so základnými potrebami, musia byť uzavreté detské kútiky a sedacie sekcie, a tiež platí zákaz konzumácie jedál a nápojov.

Obmedzenia sa týkajú aj taxislužieb, kde môžu byť iba dve prepravované osoby vo vozidle. To však neplatí pre osoby, ktoré žijú v spoločnej domácnosti.

Len v režime OTP môžu fungovať hotely a podobné služby krátkodobého ubytovania, avšak iba v súvislosti s výkonom práce, alebo za účelom návštevy zdravotníckeho zariadenia.

Kontroverzné rúška sa vracajú na tváre žiakov
Úrad verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR vydá ešte v stredu vyhlášku, ktorou sa upraví povinnosť nosenia rúšok v základných školách (ZŠ). Počas stredajšej tlačovej konferencie po rokovaní vlády to uviedol hlavný hygienik SR Ján Mikas. Vracia sa tak... Čítať ďalej
25 | 11 | 2021 | Ján Papuga

Delíme sa s vami o priestor

Ak sa chcete vyjadriť, ak sa chcete s čitateľmi podeliť o svoje pocity a názory - využite naše "blogovisko". Ak sa nehanbíte za svoju identitu, ak si myslíte, že viete svojim názorom osloviť a ak dodržíte etické princípy tvorby blogera - náš priestor na stránke hlavnydennik.sk je aj váš!