V kauze eurofondov bol odsúdený prvý Slovák - bývalý starosta obce
24 | 11 | 2021 I Eka Balaskova

Špecializovaný trestný súd SR v pondelok vyniesol prvý rozsudok v súvislosti s vyšetrovaním nového protikorupčného orgánu EÚ – Európskej prokuratúry (EPPO). Informáciu o tom priniesol Konzervatívny denník Postoj.

Falšovanie dokumentov

Bývalý starosta obce na východe Slovenska podľa Konzervatívneho denníka Postoj falšoval dokumenty za účelom získania finančnej podpory z eurofondov. Podľa správy EPPO bývalý starosta priznal k vine z pokusu o spáchanie trestného činu proti finančným záujmom Európskej únie. Nelegálnym spôsobom sa snažil získať finančné prostriedky z Európskeho sociálneho fondu. Chcel nimi spolufinancovať miestne služby.

Firma švagrinej minstra dopravy je v kurze. Štátne železnice zaplatia
Železničná spoločnosť Slovensko nakúpila od spoločnosti Betamont do lokomotív rádiostanice za 2,5 milióna eur bez DPH. Sú v prepočte štvornásobne drahšie, ako rovnaké zariadenia, ktoré si zadovážila spoločnosť Cargo Slovakia. Denník Pravda o tom... Čítať ďalej
24 | 11 | 2021 | Eka Balaskova

Tri roky v podmienke

Bývalý starosta mohol týmto konaním spôsobiť škodu do výšky 93-tisíc eur. Súd mu uložil podmienečný trest odňatia slobody v trvaní troch rokov so skúšobnou lehotou a na päť rokov mu zakázal vykonávať verejné funkcie. Európska prokuratúra (EPPO) začala pracovať v júni a jej hlavnou úlohou je vyšetrovanie trestných činov poškodzujúcich finančné záujmy EÚ. Sídli v Luxemburgu a vedie ho Laura Codruta Kövesiová, bývalá rumunská hlavná prokurátorka pre boj proti korupcii.

Delíme sa s vami o priestor

Ak sa chcete vyjadriť, ak sa chcete s čitateľmi podeliť o svoje pocity a názory - využite naše „blogovisko“. Ak sa nehanbíte za svoju identitu, ak si myslíte, že viete svojim názorom osloviť a ak dodržíte etické princípy tvorby blogera - náš priestor na stránke hlavnydennik.sk je aj váš!