Česká vláda rozhodla...núdzový stav sa zatiaľ odkladá.
23 | 11 | 2021 I Norbert Pančík
Vláda Českej republiky zatiaľ nebude vyhlasovať stav núdze, aj keď koronavírus sa v krajine šíri rekordným tempom.

Núdzový stav vyhlasovať nebudeme “.potvrdil portálu Novinky.cz dosluhujúci premiér Andrej Babiš. Dodal, že návrh na vyhlásenie núdzového stavu vláda nakoniec ani neprerokovávala.O vyhlásenie núdzového stavu sa pritom snažil minister zdravotníctva Adam Vojtěch, naopak minister vnútra Jan Hamáček ho zatiaľ pokladá za predčasné riešenie.

Babiš vysvetlil, že najprv chcú jasné stanovisko od hejtmanov (šéfov krajov).

Ako uviedol zaujíma ho či požadujú núdzový stav a preto s nimi bude dnes rokovať vládna rada pre zdravotné riziká. „Ak budeme mať od hejtmanov túto požiadavku, vláda okamžite zasadne, návrh prerokuje a prípadne núdzový stav vyhlási.“ opísal ďalší postup Babiš. Minister zdravotníctva A. Vojtěch predpoludním povedal, že vláde navrhne vyhlásenie núdzového stavu. Podľa Vojtěcha a hlavnej českej hygieničky Pavly Svrčinovej by to malo pomôcť predovšetkým preťaženým nemocniciam, kde je čoraz viac hospitalizovaných s ochorením COVID-19.

Rusom došla trpezlivosť s USA pri ich brehoch, do La Manche poslali po zuby vyzbrojený torpédoborec
Ruský torpédoborec projektu 1155 Viceadmirál Kulakov vstupuje do Lamanšského prielivu v plnej výzbroji. Veľká protiponorková bojová loď Severnej flotily viceadmirál Kulakov navštevuje úžiny medzi Francúzskom a Veľkou Britániou zjavne ako odpoveď na... Čítať ďalej
19 | 11 | 2021 | Ivan Brožík

Zhodli sa, že v núdzovom stave by mohli vypomáhať študenti lekárskych fakúlt v Česku.

Proti núdzovému stavu sa v priebehu dňa postavil celý rad politikov, napríklad šéf krízového štábu Hamáček. Ten chce najprv rokovať s krízovými štábmi v krajoch, ktoré by zhodnotili, či situácia nie je riešiteľná vyhlásením stavu nebezpečenstva. Kriticky sa k vyhláseniu núdzového stavu postavil aj minister školstva Robert Plaga. Proti sa vyjadrili aj niektorí poslanci. Predseda hnutia STAN (Starostovia a nezávislí) Vít Rakušan pre Novinky povedal, že zavedenie núdzového stavu vláda dostatočne neodôvodnila, preto ho hnutie v súčasnosti nepodporuje. „Nepodporujeme vyhlásenie núdzového stavu, pretože ho vláda v minulosti zneužila na plošné opatrenia a lockdowny,“napísal na záver kriticky šéf SPD Tomio Okamura.

Psakiová: Biden má v úmysle kandidovať za prezidenta USA aj v roku 2024
Americký prezident Joe Biden má v úmysle uchádzať sa v roku 2024 o znovuzvolenie, povedala v pondelok novinárom hovorkyňa Bieleho domu Jen Psakiová. V noci na utorok o tom informovala agentúra Reuters. Novinári Psakiovú požiadali, aby sa... Čítať ďalej
23 | 11 | 2021 | tasr