Rusom došla trpezlivosť s USA pri ich brehoch, do La Manche poslali po zuby vyzbrojený torpédoborec
19 | 11 | 2021 I Ivan Brožík

Ruský torpédoborec projektu 1155 Viceadmirál Kulakov vstupuje do Lamanšského prielivu v plnej výzbroji. Veľká protiponorková bojová loď Severnej flotily viceadmirál Kulakov navštevuje úžiny medzi Francúzskom a Veľkou Britániou zjavne ako odpoveď na provokácie US Navy v Čiernom mori pri brehoch Ruskej Federácie.

"Ruská lodenica Vyborg spustila torpédoborec projektu 1155 (alebo trieda Udaloj) viceadmirál Kulakov na vodu ešte pred niekoľkými rokmi. Momentálne je v činnej službe, vyzbrojená najmodernejším systémami." Informuje web navyrocognition.com.

Taktiež ide "iba" o cvičenie

Pred vstupom do úžiny sa uskutočnili ďalšie navigačné bezpečnostné cvičenia so strážnymi dôstojníkmi plnokrvnej vojnovej lode. Podobné cvičenie sa konalo na palube námorného tankera Akademik Pashin a záchranného remorkéra Altaj, ktoré sú súčasťou námornej pracovnej skupiny, uvádza sa vo vyhlásení ruského ministerstva obrany.

Dlhá a náročná misia

Protiponorkový torpédoborec viceadmirál Kulakov nastúpil na svoje diaľkové nasadenie z hlavnej námornej základne Severomorsk Severomorsk 28. júna.

Posádka vojnovej lode sa najprv zúčastnila na hlavnej ruskej námornej prehliadke pri Kronštadte a potom si precvičila konkrétne epizódy praktických reakcií počas veliteľského a štábneho cvičenia v Atlantickom oceáne.

V dňoch 18. – 23. augusta operovali námorníci Severnej flotily v Stredozemnom mori. Počas tohto obdobia uskutočnili obchodné rozhovory v Alžírsku, Sýrii a na Cypre a tiež uskutočnili sériu cvičení v rôznych režimoch obrany pre skupinu lodí presúvajúcich sa po mori a precvičili lov na fiktívnu nepriateľskú ponorku.

Plavba okolo polovice zemegule

V októbri zabezpečovala vojnová loď ruského námorníctva bezpečnosť civilnej lodnej dopravy v Guinejskom zálive pri atlantickom pobreží Afriky. Viceadmirál Kulakov pri svojom nasadení vo vzdialených vodách precestoval viac ako 25 500 námorných míľ.

 

Veľmi "ostrá" loď

Viceadmirál Kulakov je torpédoborec triedy Udaloj ruského námorníctva. Od roku 2021 je v aktívnej službe. Je pomenovaná po sovietskom námornom dôstojníkovi Nikolajovi Kulakovovi.

Trieda Udaloj, ruské označenia Projekt 1155 Fregat a Projekt 11551 Fregat-M, sú sériou torpédoborcov s najnovšími riadenými strelami vyrobenými pre sovietske námorníctvo, z ktorých sedem je v súčasnosti vo výzbroji ruského námorníctva. Z toho by sa dalo usudzovať, že ide o Zirkony.

V rokoch 1980 až 1991 bolo vyrobených 12 lodí, pričom v roku 1999 nasledovala trinásta loď postavená podľa upraveného dizajnu, známa ako trieda Udaloj II.

(Medzititulky red. HD.)

Dva ruské strategické bombardéry vykonali prelet v blízkosti Aljašky
Dva ruské strategické bombardéry Tupolev Tu-95MS v sprievode stíhačiek Suchoj Su-35S vykonali prelet nad neutrálnymi vodami v blízkosti americkej Aljašky. V piatok o tom informovalo ruské ministerstvo obrany, ktoré citovali agentúry Reuters a... Čítať ďalej
19 | 11 | 2021 | Ivan Mihale/TASR

Ak sa chcete vyjadriť, ak sa chcete s čitateľmi podeliť o svoje pocity a názory - využite naše "blogovisko". Ak sa nehanbíte za svoju identitu, ak si myslíte, že viete svojim názorom osloviť a ak dodržíte etické princípy tvorby blogera - náš priestor na stránke hlavnydennik.sk je aj váš!