Schyľuje sa k očakávanej udalosti! Putin a Biden sa stretnú ešte pred koncom roka
21 | 11 | 2021 I Diana Zaťková

Najvyšší predstavitelia v Moskve oznámili, že ruský prezident Vladimir Putin by sa do konca tohto roka mohol stretnúť s americkým prezidentom Joeom Bidenom. Informuje o tom portál RT.

Námestník ruského ministra zahraničných vecí Sergej Rjabkov v nedeľu pre televíznu stanicu Russia 1 uviedol, že sa už pracuje na potenciálnom stretnutí oboch lídrov. Vysoký diplomat uviedol, že Washington rozšíril určité tvrdenia týkajúce sa Moskvy, vrátane tých, ktoré súvisia so situáciou na Ukrajine. Rusko cíti potrebu „podrobne vysvetliť, čo sa skutočne deje a ako,“ dodal.

Už začali prípravy

"Na toto stretnutie je potrebná dôkladná príprava, a to je to, čo práve robíme," povedal námestník ministra.

Začiatkom tohto týždňa sa o tejto možnosti zmienil aj hovorca Kremľa Dmitrij Peskov. Povedal však, že zatiaľ nie sú dohodnuté žiadne konkrétne termíny.

„Je to možné pred Novým rokom? Áno, je,“ povedal Peskov vo štvrtok pre ruský Channel 1 a dodal, že „môže sa to stať aj neskôr“, keďže to bude v konečnom dôsledku závisieť od pracovných harmonogramov oboch lídrov.

https://www.hlavnydennik.sk/2021/11/20/rusky-gazprom-ma-zolika

Biely dom zatiaľ mlčí

Washington vo svojich nedávnych komentároch nespomenul žiadny časový harmonogram stretnutia. Vo štvrtok tlačová tajomníčka Bieleho domu Jen Psakiová povedala, že nevylučuje možnosť, že Biden bude hovoriť s Putinom „v určitom okamihu v budúcnosti“, ale povedala, že nemá žiadne oznámenia týkajúce sa kontaktu medzi týmito dvoma lídrami.

Putin a Biden sa stretli v júni vo švajčiarskej Ženeve, čo bolo ich prvé stretnutie od januárovej inaugurácie amerického prezidenta. Obaja prezidenti prijali spoločné vyhlásenie o strategickej stabilite a dohodli sa na návrate svojich veľvyslancov ku konzultáciám o budúcnosti Zmluvy o obmedzení strategických zbraní START III.

Podarí sa obnoviť vzťahy?

Navzájom o sebe urobili aj pár pochvalných komentárov. Putin označil Bidena za „profesionála“ a dodal, že jeho negatívny obraz v médiách „nemá nič spoločné s realitou“. Biden zase povedal, že po stretnutí s Putinom verí, že existuje „skutočná perspektíva výrazne zlepšiť vzťahy“ medzi Washingtonom a Moskvou.

Rusko-americké vzťahy sa však od ženevského summitu výrazne nezlepšili. Kremeľ vyjadril presvedčenie, že obnovenie vzťahov bude trvať dlho.

Britská ministerka kritizuje otvorené vnútorné hranice EÚ:  "Problémom je schengenský priestor"
Akokoľvek sú vonkajšie hranice masívne zabezpečené, cestovanie v rámci EÚ je jednoduché. Britská ministerka vnútra Priti Patelová to kritizuje a tvrdí, že otvorené hranice sú dôvodom nelegálnej migrácie do jej krajiny, píše nemecký Der... Čítať ďalej
21 | 11 | 2021 | Ingrid Vrabcová

Ak sa chcete vyjadriť, ak sa chcete s čitateľmi podeliť o svoje pocity a názory - využite naše "blogovisko". Ak sa nehanbíte za svoju identitu, ak si myslíte, že viete svojim názorom osloviť a ak dodržíte etické princípy tvorby blogera - náš priestor na stránke hlavnydennik.sk je aj váš!