Gröhling trvá na presadení novely vysokoškolského zákona
21 | 11 | 2021 I Denis Merva

Ministerstvo školstva vedy a výskumu pod vedením ministra Branislava Gröhlinga (SaS), odmieta akceptovať zásadné pripomienky k novele vysokoškolského zákona a na schválenie ho chce predložiť aj napriek rozporom, ktoré novelu spochybňujú ako celok.

Akademická obec volá na poplach a spustila petíciu proti pripravenej novele, ktorou chce minister Gröhling porušiť princíp akademickej slobody. Po 32 rokoch od nežnej revolúcie sa študenti vysokých škôl a akademici museli opäť vybrať do ulíc Bratislavy, aby si výdobytky novembra 1989 uchránili a proti Gröhlingovej novele verejne protestovali. K odmietnutiu novely sa pridala aj Generálna prokuratúra SR pod vedením Maroša Žilinku, ktorá novelu v rozporovom konaní odmietla ako celok.

Zástupcovia akademickej obce sa pokúsili ešte raz stretnúť so zástupcami ministerstva, aby apelovali na vyrokované zmeny v zákone, ktoré boli vzájomne dohodnuté a ktoré sa minister Gröhling napokon rozhodol neprijať. Novela je tak z dôvodu porušovania akademických slobôd absolútne neprijateľná.

Ministerstvo sa po protestnom pochode následne ešte 18.novembra zúčastnilo rozporového konania k zásadným pripomienkam, ktoré ale definitívne odmietlo. Zástupcovia ministerstva Martin Kanovský, Žaneta Surmajová a Marek Gilányi zdôraznili, že v rámci rozporového konania nie je priestor na ďalšiu diskusiu o princípoch.

„Rokovanie spočívalo v jednostrannej prezentácii postoja ministerstva k zásadným pripomienkam v duchu „toto nebude“, „na toto zabudnite“, prezradil detaily Martin Putala predseda Rady Vysokých škôl Slovenska, ktorý sa na rokovaní zúčastnil za akademickú obec.

16. november po 32 rokoch: Akademici protestujú ako vtedy
Dnes v Bratislave študenti, akademická obec, ale aj verejnosť Zodpovedným protestom za slobodné univerzity vyjadrili svoj nesúhlas s novelou zákona o vysokých školách. Nekoncepčný návrh Rektor Univerzity Komenského v Bratislave Marek Števček... Čítať ďalej
16 | 11 | 2021 | Eka Balašková

„Takto vedený spôsob rozporového konania nemožno považovať za snahu o úprimné riešenie identifikovaných problémových oblastí predloženej novely zo strany ministerstva.“, dodal na margo neústupného postoja ministertstva.

Univerzity preto ešte spoliehajú na petíciu, ktorou sa budú snažiť zvrátiť tento nežiadúci stav v procese defraudácie akademický slobôd. Novelou totiž minister Gröhling plánuje odobrať kompetenciu akademickým senátom pri voľbe rektora, alebo dekanov, ktorých chce voliť politicky a rovnako chce odobrať kompetenciu pri hlasovaní o nakladaní s majetkom a túto chce dať do rúk správnym radám v ktorých sú vysoké školy, alebo fakulty v drvivej menšine oproti politickým nominantom ministerstva a súkromných firiem.

Provládne médiá ešte aj zo študentov urobia extrémistov!
Liberálne médiá už zase klamú ako Pinocchio v najlepšej forme. Keby im z klamstiev rástli nosy, tak Bárdyho a Tódovú už vystavujú v zoologickej ako slony s najdlhšími chobotmi na svete. Zavtipkoval v svojom statuse na sociálnej sieti opozičný... Čítať ďalej
16 | 11 | 2021 | Diana Zaťková

Ak sa chcete vyjadriť, ak sa chcete s čitateľmi podeliť o svoje pocity a názory - využite naše "blogovisko". Ak sa nehanbíte za svoju identitu, ak si myslíte, že viete svojim názorom osloviť a ak dodržíte etické princípy tvorby blogera - náš priestor na stránke hlavnydennik.sk je aj váš!