16. november po 32 rokoch: Akademici protestujú ako vtedy
16 | 11 | 2021 I Eka Balašková

Dnes v Bratislave študenti, akademická obec, ale aj verejnosť Zodpovedným protestom za slobodné univerzity vyjadrili svoj nesúhlas s novelou zákona o vysokých školách.

Nekoncepčný návrh

Rektor Univerzity Komenského v Bratislave Marek Števček uviedol, že ešte nikomu sa nepodarilo takto zjednotiť akademickú obec tak, ako súčasnému vedeniu rezortu školstva. Svoju nespokojnosť s novelou zákona vyjadrilo viac, ako tisíc protestujúcich. Medzirezortné pripomienkové konanie k novele sa skončilo v piatok. 

Žlté respirátory a balóny

a nápisy na transparentoch "vaša novela nestojí za veľa" či "áno reforme, nie politizácii", hovorili za všetko. Zodpovedný protest za slobodné univerzity sa začal pred Univerzitou Komenského na Šafárikovom námestí, následne sa účastníci presunuli na Námestie slobody.

Študenti štrngajú v uliciach. Proti Gröhlingovej „reforme“ sa postavilo viacero inštitúcií (VIDEO)
Na webových stránkach Univerzity Komenského je publikovaná správa o priebehu presadzovania novely vysokoškolského zákona, ktorá významne zasahuje do akademických slobôd. Tú chce za každú cenu presadiť ministerstvo školstva na čele s Branislavom... Čítať ďalej
16 | 11 | 2021 | Ján Papuga

Ministerstvo nekomunikuje

"Študentská rada vysokých škôl v rámci predloženej novely stále vidí priestor na politizáciu. Vidíme tam veľa problémov a keď ich neodstránime, bude si úradujúci minister školstva môcť." Povedal predseda ŠRVŠ Filip Šuran. Novela vysokoškolského zákona podľa neho nerieši odlev študentov. Predseda Rady vysokých škôl Martin Putala povedal, že základným problémom je, ignorácia podnetov z akademickej obce a to, že ministerstvo nekomunikuje s tými, koho sa má novela týkať.

Dobré reformy sú potrebné

- uznal prezident Slovenskej rektorskej konferencie Rudolf Kropil. Tvrdí, že je potrebné zvýšiť kvalitu vzdelávania, je potrebné uplatňovať európske a svetové poznatky do výuky. Poznamenal tiež, že sa uvidí, aký postoj MŠ zaujme k ich pripomienkam: "Apeloval som na vedenie ministerstva, aby sa zachovalo slušne a pozvalo na rozporové konanie každého, kto vzniesol pripomienku. Ak zákon nestiahnu, tak záleží od toho, ako sa postavia k pripomienkam," povedal s tým, že väčšina z nich sa týka stiahnutia návrhu novely zákona.

Chcú len kultivovaný dialóg

Dodal, že ak sú výhrady také vážne, niekde (na strane predkladateľa) je chyba. Na jednej strane verí, že tento protest MŠ podnieti k vyvodeniu dôsledkov, ale na strane druhej: "Môj dojem je, že protesty budú pokračovať. Veríme však v slušný a kultivovaný dialóg." Povedal Števček.

Aké sú výhrady akademickej obce a študentov?

Najzásadnejšie výhrady proti návrhu smerujú k viacerým porušeniam akademických slobôd. Týkajú sa voľby rektora a tiež k postaveniu dekana. Nesúhlasia ani s navrhovaným oklieštením kompetencií senátu. Univerzity nesúhlasia aj s oddelením procesov akreditácie habilitačného a inauguračného konania.

Začiatky Žbirku na lavičke na Račku - Takto to tam dnes vyzerá!
Ikonická lavička, ktorá sa spája s legendou slovenskej hudby Mekym Žbirkom sa po jeho odchode zaplnila sviečkami! Zdrojom informácie je pravda.sk Reč je o lavičke, ktorá sa nachádza na Račianskom mýte a ktorá je spojená a známa tým, že práve na... Čítať ďalej
16 | 11 | 2021 | Denis Merva

Petícia za záchranu akademickej samosprávy

UK nesúhlasí ani s odčerpávaním financií pre verejné vysoké školy v prospech tých súkromných. V tejto súvislosti vznikla aj petícia Za zachovanie akademickej samosprávy na vysokých školách. Tú zatiľ podpísalo takmer 17-tisíc ľudí. 

Neserióznosť?

Novelu zákona o VŠ podľa tvrdenia štátneho tajomníka rezortu Ľ. Paulisa ministerstvo neplánuje stiahnuť. Výzvy na stiahnutie novely, keď sa diskusia točí okolo voľby rektora a správy jednotlivých vysokých škôl, pôsobí neseriózne voči mladým ľuďom, ktorí odchádzajú zo Slovenska do zahraničia.

Protest podporili politici, aj advokáti

Svoju podporu protestu vyjadril na svojej predpoludňajšej tlačovke aj Peter Pellegrini (Hlas-SD). Protestné zhromaždenie prišiel podporiť priamo na miesto aj nezaradený poslanec Matúš Šutaj-Eštok.

Bratislava sa chystá na masívne protesty: Pozrite, kde všade sa uskutočnia
V stredu oslávime už 32. výročie Nežnej revolúcie a ľudia sa opäť chystajú do ulíc. Voľný deň uprostred týždňa, Deň boja za slobodu a demokraciu, sa mnohí rozhodli využiť na účasť na protivládnych a protipandemických protestoch v hlavnom... Čítať ďalej
16 | 11 | 2021 | Diana Zaťková