Od celoštátneho lockdownu nás delí 255 hospitalizovaných!
20 | 11 | 2021 I Diana Zaťková

Možno sa nevyhneme celoštátnemu lockdownu! Odborníci v Covid automate upozorňujú, že ak počet pacientov s Covidom presiahne hranicu 3200 a reprodukčné číslo vírusu bude väčšie ako 1, vláda by mala vypnúť automat a zaviesť celonárodné prísne opatrenia. Išlo by o lockdown podobný tomu rakúskemu, píše portál tvnoviny.sk.

Naši susedia zavádzajú, podobne ako my, od pondelka 22.novembra nové protipandemické opatrenia. Rozdiel je v tom, že tie rakúske sú oveľa prísnejšie.

Budeme nasledovať Rakúsko?

Celoštátny lockdown bude v Rakúsku trvať minimálne 20 dní a od februára budú vyžadovať povinné očkovanie. Ľudia nebudú môcť opustiť svoje domy až na pár výnimiek ako je nakupovanie základných potrieb či športovanie.

Podobný lockdown pripustil aj slovenský minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský. V relácii Braňo Závodský naživo v Rádiu Express vyhlásil, že ak sa situácia nezlepší, hrozia aj u nás prísnejšie opatrenia.

Mikas predstavil nové pravidlá Covid automatu: Pozrite si celú zmenu vo vyhláške
Či budete potrebovať do práce potvrdenia OTP ešte stále nerozhodli! K povinnému zavedeniu režimu OTP na pracoviskách ešte stále prebiehajú medzirezortné rokovania, informuje Úrad verejného zdravotníctva (UVZ) SR. No nová vyhláška už je na... Čítať ďalej
20 | 11 | 2021 | Diana Zaťková

Heger ešte väčšie sprísnenie opatrení nevylučuje

Kabinet Eduarda Hegera si počká, či zmeny, ktoré budú platiť od pondelka, pomôžu stabilizovať situáciu a zastaviť nárast nových pacientov v nemocniciach. Hovorkyňa premiéra Ľubica Janíková potvrdila, že predseda vlády zvolá rokovanie vlády kedykoľvek, keď si to bude situácia vyžadovať.

„Ide o odporúčanie odborníkov z konzília, ktorým sa premiér Eduard Heger vždy zaoberá a ak k takejto situácii príde, bude promptne reagovať. Zvolať rokovanie vlády môže kedykoľvek, keď si to bude situácia vyžadovať a ako povedal aj včera na tlačovej konferencii, tieto opatrenia sú dočasné, čo znamená, že sa budú meniť v závislosti od aktuálnej situácie v nemocniciach. Ak bude kritická, nie je vylúčené sprísnenie opatrení,“ uviedla Janíková.

V prípade humanitárnej krízy nám pomôže zahraničie

Minister Lengvarský vysvetlil, že ak nemocnice dosiahnu hranicu 3200, budú musieť úplne zastaviť „bielu medicínu“, teda odložia všetky plánované operácie a zákroky. Liečiť už budú len covidových pacientov a tých, ktorí budú z iných príčin v ohrození života.

Podľa Lengvarského tu v takom prípade nastane humanitárna kríza. Je dohodnutý s Európskou úniou, že nám poskytne voľné lôžka v nemocniaciach za hranicami.

Koniec športovej kariéry ! Vrcholoví športovci hlásia závažné vedľajšie účinky po očkovaní proti COVIDu (VIDEO)
Vrcholoví športovci z Európy a USA hlásia po očkovaní vakcínou proti COVIDu-19 závažné vedľajšie účinky. Bol diagnostikovaný zápal tkaniva okolo srdca, ako aj krvné zrazeniny. Pre francúzskeho tenistu Jérémyho Chardyho to môže znamenať koniec... Čítať ďalej
20 | 11 | 2021 | Ingrid Vrabcová

3200 pacientov možno už budúci týždeň

Kedy presne stúpne počet pacientov na 3200, odborníci nevedia s istotou vypočítať. Aktuálne máme hospitalizovaných 2945 ľudí. Od 11. do 18. novembra stúpol počet pacientov o 351. Do hranice 3200 obsadených lôžok nám aktuálne chýba už iba 255 pacientov.

Matematik Richard Kollár však poukazuje na fakt, že túto hranicu by sme už možno pokorili dnes, keby sa do nemocnice dostal každý pacient, ktorý to potrebuje. 

Ak nemocnice pristúpia k reprofilizovaniu ďalších lôžok, podľa Kollára je možné, že 3200 pacientov dosiahneme do konca budúceho týždňa. 

J. Hrabko: Znovu sme si to pokazili, sprísnenie opatrení je nevyhnutnosť
Podobne ako minulý rok aj tohoročná jeseň podľa publicistu Juraja Hrabka postupne dospela k nevyhnutnosti výraznejšieho sprísňovania pandemických opatrení. „Pokazili sme to a vôbec nás nečaká, pôvodne avizovaná, reformná jeseň, ale covidová jeseň.... Čítať ďalej
20 | 11 | 2021 | Ivan Mihale/TASR

Ak sa chcete vyjadriť, ak sa chcete s čitateľmi podeliť o svoje pocity a názory - využite naše "blogovisko". Ak sa nehanbíte za svoju identitu, ak si myslíte, že viete svojim názorom osloviť a ak dodržíte etické princípy tvorby blogera - náš priestor na stránke hlavnydennik.sk je aj váš!