Matematik zaznamenáva pokles príjmov do nemocníc, lenže...
20 | 11 | 2021 I Ivan Brožík

Už asi desať dní na Slovensku registrujeme relatívny pokles príjmov do nemocníc vzhľadom na incidenciu nových prípadov. Odchýlka je systematická a znamená, že pomer príjmov do nemocníc voči novým testom týždeň predtým sa radikálne zmenil. Kým predtým boli trendy oboch dátových radov rovnaké, zrazu klesol rastový trend nových príjmov do nemocníc až na jednu pätinu. T.j. od tohto dňa je potrebných (nad určitý limit dovtedajších prijmov!) až 5-krát viac pozitívnych testov ako dovtedy na to, aby sa objavil jeden nový príjem (nad limit!) v nemocnici.

Fakty v perexe konštatuje aktuálne na sociálnej sieti matematik Richard Kollár.

Dovysvetlenie

"Pozor, to sa týka len kvóty nad vtedajšiu úroveň príjmov, t.j. príjmy do určitej úrovne sa zvládajú ako dovtedy, ale z tých, čo sú nad kvótou, už len jedna pätina." Pripomína analytik.

Zmena trendu

"Toto je samozrejme 7-dňový priemer, v ňom sa také zlomy často nevyskytujú, aj keď na jeden-dva dni sa trendy dokážu kvôli nerovnomernosti v príjmoch vychyľovať hore dole. Teto je však už viac ako týždeň systematická zmena trendu."

Je to dobrá správa alebo zlá?

"To záleží na tom, ktoré faktory to spôsobujú. Tu je (podľa Richarda Kollara - pozn. HD.) niekoľko z nich, ktoré môžu s touto zmenou súvisieť.

1. Dosiahnutie kapacity nemocníc. "Práve v tom čase sme sa zo správ dozvedali o tom, že sa dosiahli hranice vyčlenených lôžok (tie sa však konitnuálne navyšujú a takmer okamžite zapĺňajú) v nemocniciach. Nemocnice boli následne nútené vyberať si, ktorých pacientov prijmú a ktorých nie. Nejde teraz možno o pacientov, ktorých privážajú záchranky, ale skôr tie ľahšie prípady, ktoré prijdú po vlastných. Títo pacienti sa zrejme vo väčšej miere liečia doma, aj keď v októbri by ľudí s rovnakým zdravotným stavom ešte hospitalizovali. Miernejšie prípady sa preto vracajú domov a do nemocíc sa dostanú až v prípade zhoršeného stavu neskôr v sanitke."

2. Monoklonálne protilátky

"Zhruba od začiatku novembra sa na Slovensku začali podávať po pozitívnom PCR teste osobám s rizikovými faktormi monoklonálne protilátky. Nebolo ich podaných zatiaľ extrémne veľa (Bratislava, Košice po viac ako 100 dávkach, inde nemáme prehľad, len odhadujem), ale doteraz sa ľudia po ich podaní dostávajú do nemocníc len extrémne zriedkavo (v Bratislave 2 prípady z viac ako 100). Ich úspešnosť je zatiaľ teda lepšia, ako očakávaná redukcia šance na hospitalizáciu na cca. 40 percent, t.j. 2,5-násobne."

"Predpokladajme, že sme podaním monoklonálnych protilátok odvrátili na Slovensku za dané obdobie povedzme 100 hospitalizácii (za cca. 2 týždne), tu predpokladám, že hospitalizovaných je cca. 14 percent pozitívnych s vážnejšími zdravotnými faktormi (dvojnásobok populačného priemeru) pri 700 podaných dávkach dokopy. V tom prípade by cca. 50 pripadalo na sledovaných 7 dní na grafe. V tom čase sme očakávali nárast príjmov hospitalizácii v 7-dňových priemeroch kumulatívne o cca. 210 (v skutočnosti sme videli len pätinu cca. 42). Monoklonálne protilátky teda teoreticky, ak sú naše predpoklady správne, znížili nadmerné príjmy do nemocníc nad ich kapacitu približne o štvrtinu, čo je už závažná redukcia. Tento faktor teda môže vysvetliť cca. tretinu poklesu trendu, ktorú pozorujeme."

Imunológ Karel Drbal: Upierame chorým základnú liečbu Covidu!
Komunita lekárskych špecialistov upiera pacientom základnú liečbu Covidu! Imunológ Karel Drbal je jedným z kritických hlasov ohľadom súčasného prístupu ku covidu. Bol to práve on, ktorý v ČT hovoril o generických liekoch, ktoré sa dajú pacientovi s... Čítať ďalej
20 | 11 | 2021 | Diana Zaťková

Prispievať však môžu aj ďalšie faktory.

"3. Geografický presun vlny do regiónov s vyššou zaočkovanosťou zraniteľných skupín. Zaočkovaní majú výrazne redukované riziko hospitalizácie v porovnaní so nezaočkovanými. Avšak majú aj nižšie riziko infikovania. Preto tento faktor by mal byť spojený aj s istou redukciou incidencie, kde zatiaľ nevidíme pokles, len pokles pri PCR mierne spomalenie rýchlosti nárastu. Navyše, akékoľvek geografické faktory vplývajú na pozorované dáta spojito, t.j. tento faktor by sa mal ukazovať ako pozvolná redukcia na dlhšej časovej škále. Avšak zvrat v trende je veľmi náhly a veľmi veľký."

4. Kapacita sanitiek

"Zatiaľ santiky prijdú po každého, ale keď sa predlžuje interval čakania na ňu, príjmy do nemocníc napokon klesnú. Neviem presne odhadnúť, v akej miere je už dopyt po sanitkách saturovaný, t.j. do akej miery tento faktor prispieva už dnes k zníženiu príjmov do nemocníc. Nepredpokladám však zatiaľ, že toto by bol principiálny limitujúci faktor. Ale čoskoro bude a o dva týždne ho bude pravdepodobne potrebné podrobne sledovať."

5. Popieranie ochorenia

"Ako sa delta variant vkráda viac a viac do života nezaočkovaných, preniká hlbšie do skupín, ktoré COVID ako ochorenie popierajú, ktoré nedôverujú zdravotníckemu systému a radšej si doma dajú väčšiu dávku ivermektívnu, presne podľa výsledkov vedeckých štúdií o jeho účinnosti in vitro. Stále viac a viac ľudí teda aj v kritickom stave neprichádza do nemocníc a nevidíme ich tak v príjmoch. Aj toto je však pomerne pomalý faktor, aj keď v najbližších týždňoch si viem predstaviť, že zredukuje eventuálne príjmy o pár percent. Títo ľudia sa však často ani netestujú, t.j. môžu zostať úplne mimo štatistík, okrem dodatočne reportovaných úmrtí."

6. Odkladanie vyhľadania nemocničnej starostlivosti

"Väčší vplyv však v tejto skupine môžu mať odložené prijmy, pretože sa títo ľudia dostávajú do nemocníc až veľmi neskoro (nepôjdu predsa do nemocnice s chripôčkou, však to zvládnu sami), odloženie ich prijmov o pár dní môže spôsobiť pri rýchlom raste incidencie zdanlivý faktor zníženia percenta príjmov.

V súhrne, faktory 3-5 očakávam ako významnejšie až neskôr a vplyv 3 a 5 bude skôr spojitý ako skokový. Faktor 6 môže byť relevantný už dnes, ale netrúfam si odhadnúť jeho vplyv." Vysvetľuje navonok "záhadu" poklesu príjmov do nemocníc z najrôznejších uhlov pohľadu matematik a analytik Richard Kollár.

Sudca JUDr. Števík: V právnom štáte neočkovaní nesmú byť za vinníkov kolabujúceho zdravotníctva!
JUDr. Patrik Števík sudca Okresného súdu Bratislava II, člen Združenia sudcov Slovenska, publicista, autor kníh Zrodenie Európy a Zamyslenia otvorene vyjadruje svoj názor k stretu covidových opatrení štátnej moci a základných ľudských práv. Jeho... Čítať ďalej
18 | 11 | 2021 | Ivan Mihale

Nerozumie Hegerovi

"Ešte poznámka k novému COVID automatu. Som z neho zmätený. Premiér ohlásil jeho aplikáciu na 3 týždne s platnosťou od najbližšieho pondelka. Následne sa vraj bude uvoľňovať, ak sa situácia zlepší."

"Vôbec tomuto výroku nerozumiem. O tri týždne možno len veľmi ťažko predpokladať také zlepšenie situácie, špecificky v nemocniciach, ktoré by umožnilo nejaké radikálnejšie uvoľňovanie opatrení. Hospitalizácie budú aj pri extrémne optimistických scenároch minimálne na úrovni ako dnes. Incidencia môže zastaviť a začať klesať (v takom časovom horizonte to považujem aj za dosť pravdepodobné), ale to ešte stále neumožní okamžite uvoľňovať. To asi až cez Vianoce."

Varovanie - o tri dniu tu budú úplne iné pravidlá

"Oveľa viac ma ale trápi veta, ktorá je napísaná v novoschválenom COVID automate. Hovorí, že po dosiahnutí 3200 hospitalizácií sa COVID automat ruší a nastupuje niečo úplne iné. Tak to som fakt zvedavý, čo to iné je. Lebo 3200 by sme mali zrejme pri vyšších kapacitách nemocníc už dnes. A je zrejmé, že počas budúceho týždňa budeme nútení tých 3200 lôžok pre COVID pacientov aj nájsť. Takže tento automat nebude platiť 3 týždne a dlhšie, ale možno len od pondelka do utorka, keď zvyčajne reportované hospitalizácie najviac poskočia."

&id=2247644

"Od pondelka do utorka. Čo potom?" Pýta sa na záver statusu na sociálnej sieti matematik Richard Kollár.

("To asi dnes netuší ani divá sviňa. - Dodáva sám sebe.)

Medzititulky red. HD.

Šokujúce vyhlásenie českých lekárov a špecialistov. Čo na to slovenskí kolegovia.
To, čo sa deje vo svete okolo súčasného delta variantu koronavírusu už poriadne štve mnohých lekárov a špecialistov, ktorí chcú vírus skutočne liečiť a nenechať to iba na zdravotníkov v nemocniciach, ktorí sú už neraz bezmocní. Hlasy konečne začať... Čítať ďalej
18 | 11 | 2021 | Jozef Uhlárik