Imunológ Karel Drbal: Upierame chorým základnú liečbu Covidu!
20 | 11 | 2021 I Diana Zaťková

Komunita lekárskych špecialistov upiera pacientom základnú liečbu Covidu! Imunológ Karel Drbal je jedným z kritických hlasov ohľadom súčasného prístupu ku covidu. Bol to práve on, ktorý v ČT hovoril o generických liekoch, ktoré sa dajú pacientovi s covidom nasadiť v počiatočných štádiách liečby.

"Je to úplne bežná liečba, ktorá sa používa na iné diagnózy, ktoré majú čo do činenia s pľúcnymi chorobami. Či už je to astma alebo iné zápalové procesy v pľúcach, ako je napríklad bakteriálna pneumónia, jednoducho tam, kde je potrebné imunitnú odpoveď oslabovať," vysvetľuje Drbal v rozhovore pre portál echo24.cz.

Dostupné kortikosteroidy

Tieto lieky sa podľa imunológa používajú a boli na ne vykonané štúdie aj na covid. Ide hlavne o kortikosteroidy. To znamená látky, ktoré sa bežne klinicky používajú na desiatky diagnóz, ale nie sú v rukách praktikov.

"Tým túto základnú liečbu komunita lekárskych špecialistov upiera. Ja skutočne netuším, aký je toho dôvod. Či je to obava, že by s tým nevedeli praktici zaobchádzať. Ale keď už by nevedeli zaobchádzať s kortikoidmi, tak neviem, s čím iným by praktik mal zaobchádzať, však?"

Podľa lekára to praktik musí zvládnuť. Inak nech nerobí praktickú medicínu. Musí byť priebežne edukovaný. "To je to, čo sa dnes u nás nedeje. U nás chýba kvalitné celoživotné vzdelávanie lekárov," upozorňuje Drbal. 

Boj proti Covidu aj kauza Jeleň ukazujú rovnaké - neschopnosť tejto vlády (VIDEO)
Máme tu vládu národnej katastrofy! Skonštatoval to Robert Kaliňák na tlačovej konferencii strany Smer-SD a zároveň vo svojom facebookovom statuse uviedol: Máme najalibistickejšiu vládu na svete! Podľa Kaliňáka sa nestará o občanov, iba o svoje... Čítať ďalej
20 | 11 | 2021 | Diana Zaťková

Problémy sú rovnaké v Česku aj na Slovensku

Hlavný problém podľa neho je, že praktici majú kartotéku svojich pacientov, ktorých vlastne ani nemusia vidieť, pretože sú platení kapitačne. Potom tiež musia balansovať s rozpočtami tak, aby niektorým pacientom mohli predpísať drahšiu liečbu, ale to si musia požičať od iných pacientov, pretože od poisťovne dostávajú plošnú platbu, ktorú nesmú prekročiť.

"Tých limitov primárnej starostlivosti je u nás mnoho. Oni sú naozaj medzi niekoľkými mlynskými kameňmi a nemajú to jednoduché. Ale dnes fungujú veľmi administratívne. To znamená, že predpisujú e-recepty alebo posielajú pacientov k špecialistom. Tí sú potom často naštvaní, pretože väčšina pacientov patrí do primárnej starostlivosti, a nie k špecialistom. Takže je tu veľké trenie medzi praktikami a tou nemocničnou starostlivosťou," opisuje imunológ stav, ktorý vobec nie je odlišný od toho, ako to funguje na Slovensku.

Mikas predstavil nové pravidlá Covid automatu: Pozrite si celú zmenu vo vyhláške
Či budete potrebovať do práce potvrdenia OTP ešte stále nerozhodli! K povinnému zavedeniu režimu OTP na pracoviskách ešte stále prebiehajú medzirezortné rokovania, informuje Úrad verejného zdravotníctva (UVZ) SR. No nová vyhláška už je na... Čítať ďalej
20 | 11 | 2021 | Diana Zaťková

Očkovanie - najlacnejší spôsob?

Objavil sa však aj názor, že očkovanie je najlacnejší spôsob, ako s covidom bojovať. Imunológ má odpoveď aj na tento problém. "Ceny tých spomínaných generických liečiv – spomínaných kortikosteroidov, antiastmatík, nesteroidných antireumatík, antikoagulačných a antiagregačných látok a ďalších, sa pohybujú od desiatok korún po tisíce. Ceny špeciálnych monoklonálnych protilátok idú do desaťtisícov a hospitalizácia na JIS potom do státisícov korún."

Primárna včasná starostlivosť je z tohto pohľadu teda veľmi lacná. Praktik zistí, že dotyčný človek má problém a začne ho riešiť. V akútnej fáze už nie je riešením vakcína. Súbeh vakcína a infekcia nesmie nastať. "Takže dávať teraz vakcíny, pretože ľudia panikária z ďalšej vlny, veľmi múdre nie je. Pravdepodobnosť, že dostanú spolu s vakcínou aj vírusovú infekciu, je celkom vysoká," varuje odborník.

J. Hrabko: Znovu sme si to pokazili, sprísnenie opatrení je nevyhnutnosť
Podobne ako minulý rok aj tohoročná jeseň podľa publicistu Juraja Hrabka postupne dospela k nevyhnutnosti výraznejšieho sprísňovania pandemických opatrení. „Pokazili sme to a vôbec nás nečaká, pôvodne avizovaná, reformná jeseň, ale covidová jeseň.... Čítať ďalej
20 | 11 | 2021 | Ivan Mihale/TASR

Vakcína je preventívna záležitosť

"Po druhé – plošné použitie vakcín po infekcii, kde viem, že veľká časť populácie sa s tou infekciou už stretla, a že zároveň toto prirodzené stretnutie oveľa lepšie stimuluje imunitný systém a ochráni jedincov proti ťažkým prípadom ochorenia, tak to mi nedáva žiadne právo do týchto ľudí aplikovať liečebnú látku typu vakcíny. Pretože vakcíny na začiatku pandémie boli testované na neskúsených jedincoch, nie tých, ktorí chorobu už prekonali," vysvetľuje Drbal.

Imunológ kritizuje aj zmeny podmienok podávania vakcín

Štát môže podľa Drbala iba zmierniť podmienky, ktoré boli v pôvodných testoch. Nemôže ich sprísňovať, ale to sa deje opakovane. Štát skracuje dobu, odporúča podávať vakcíny bez toho, aby boli pre cieľovú skupinu ešte schválené. To je vážne pochybenie.

"Keď sa vrátim k cene, vakcíny sú lacné, ale mohli by byť ešte lacnejšie, keby sa schválili vakcíny, ktoré sú vytvorené štandardnou technológiou na základe hotových naprodukovaných proteínov, a nie informácie pre vytváranie proteínov v našom tele, čo sú tie existujúce a či už mRNA alebo adenovirové na úrovni DNA. Tie nám dávajú do tela informáciu, aby si telo vytváralo proteín. A my už netestujeme, čo sa s tým ďalej deje, nevieme, ako dlho príjemcovia ten proteín produkujú. Tieto farmakokinetické testy boli veľmi zle urobené, pokiaľ vôbec. To je realita," upozorňuje odborník.

Premiér: Keď sa situácia zlepší, zmiernia sa i opatrenia týkajúce sa športu
Vláda sprísňuje protipandemické opatrenia, lebo si to vyžaduje rýchlosť šírenia nákazy a osobitne situácia v extrémne preťažených nemocniciach. Keď sa situácia zlepší, uvoľnia sa aj protipandemické opatrenia, čo sa potom bude týkať aj športových... Čítať ďalej
20 | 11 | 2021 | Ivan Mihale/ tasr

Diskusia okolo covidu je vo vedeckej komunite spolitizovaná

"Je to priame ovplyvňovanie riadiacich zložiek politickej reprezentácie. To sú tí, ktorí nesú zodpovednosť a rozhodujú," hovorí imunológ.

Podľa neho je vedecká komunita jednak celosvetovo rozpoltená, ale tiež nedostáva svojim základným princípom. Veľmi prísne nekontroluje to, čo komunikuje, čo oznamuje smerom k médiám a politikom.

"Viac menej je to nezodpovedné blogerstvo. Každý si môže spustiť hubu na špacír, keď to poviem ostro a nikto za to nenesie žiadnu právnu zodpovednosť. Iba morálnu, a bohužiaľ, niektorým vedcom slovo morálka nič nehovorí," uzavrel Drbal.

Lengvarský o humanitárnej kríze: Slovákov prijmú aj nemocnice v zahraničí
Situácia na Slovensku je zo dňa na deň horšia a horšia! Najhoršie na tom je to, že štát sa na tretiu vlnu opäť v lete nepripravil, ale spoľahol sa len na očkovanie. Najnovšie nám s pacientami má pomôcť zahraničie. Štát opäť zlyháva Podľa Pavla... Čítať ďalej
19 | 11 | 2021 | Diana Zaťková

Ak sa chcete vyjadriť, ak sa chcete s čitateľmi podeliť o svoje pocity a názory - využite naše "blogovisko". Ak sa nehanbíte za svoju identitu, ak si myslíte, že viete svojim názorom osloviť a ak dodržíte etické princípy tvorby blogera - náš priestor na stránke hlavnydennik.sk je aj váš!