Vláda snov: kolabujú nemocnice a Naď sa pripravuje na vojnu. Predvída?
18 | 11 | 2021 I Ján Papuga

Minister obrany Jaroslav Naď chce pripraviť Slovákov na obranu štátu. Schválenú koncepciu prípravy obyvateľstva zdôvodňuje naliehavosťou systémového riešenia a aj vývojom bezpečnostného prostredia. Spolupráca štátu s obyvateľmi môže byť potenciálom pre zvyšovanie účinnosti a efektívnosti ochrany pred bezpečnostnými hrozbami. Viac informácií poskytol portál extraplus.sk.

Vláda na svojom utorkovom zasadnutí schválila koncepciu prípravy obyvateľstva na obranu štátu. Pandémia COVID-19 podľa ministerstva odhalila mnohé nedostatky vytvoreného bezpečnostného systému na úrovni jednotlivých štátov i medzinárodných zoskupení a zdôraznila potrebu pripravenosti obyvateľstva na súčasné bezpečnostné hrozby.

Nový Covid automat bude opäť prísnejší – ďalší hon na nezaočkovaných
Zvýšenie počtu infikovaných na COVID-19, ale aj počtov hospitalizovaných či mŕtvych malo za následok sprísnenie opatrení v Covid automate. A doplatili na to najmä nezaočkovaní, ktorým opäť sprísňujú opatrenia. Je zarážajúce, že všetka vina na... Čítať ďalej
18 | 11 | 2021 | Jozef Uhlárik

Obyvateľstvo predstavuje podľa dokumentu dôležitý zdroj, o ktorý sa Slovensko ako demokratický štát s vysokou mierou ochrany práv jednotlivca s menej početnými ozbrojenými silami v časoch „dynamických a nepredvídateľných zmien v bezpečnostnom prostredí“ musí v oblasti obrany významnou mierou opierať.

Profesionalizácia Ozbrojených síl SR, nízky záujem o projekty zamerané na dobrovoľnú prípravu vojenských spôsobilostí a odborností, nízka informovanosť obyvateľstva, dezinformácie o problematike obrany štátu či extrémizmus a nesystémový prístup k riešeniu vzdelávania v tejto oblasti sú najčastejšie problémy. Taktiež kríza dôvery v štát, demokraciu či vlastenectvo sú podľa ministerstva vážnymi faktormi nedostatočnej pripravenosti obyvateľstva na obranu štátu a vyžadujú si komplexné riešenia. „Je dôležitou úlohou zabezpečiť čo najefektívnejší komplexný systém prípravy obyvateľstva na obranu štátu,“ píše sa v koncepcii vypracovanej na obdobie do roku 2030.

https://www.hlavnydennik.sk/2021/11/16/vypukne-velka-vojna-na-ukrajine-o-par-dni

V dokumente ministerstvo obrany definovalo aj ciele a plán realizácie. Spomína spoluprácu s ministerstvom školstva, ministerstvom vnútra či akadémiou ozbrojených síl. „Cieľom v oblasti zlepšovania vzťahu obyvateľstva k obrane štátu a podpory zvyšovania odolnosti spoločnosti je najmä zvýšiť záujem a zapájať aktérov (verejnosť, médiá, neštátny sektor, akademický sektor). Taktiež organizovať podujatia a konferencie, vytvárať propagačné materiály a komunikovať ich obsah odbornej i laickej verejnosti,“ definuje koncepcia.

Kde je teraz Naď, kde sú vojenské nemocnice, kde je SNP III?
Televízne spravodajstvá s nástojčivým dôrazom rátajú v krajoch každú voľnú posteľ. Dokonca aj moderátori sú počas svojej produkcie mimoriadne dramaticky rozkročení. Moderátorky iniciatívne zdôrazňujú neraz je päť slabík v slove, hoci ono ich má iba... Čítať ďalej
15 | 11 | 2021 | Ivan Brožík