Japonsko volá do práce cudzincov - otvorí sa pre imigrantov
18 | 11 | 2021 I tasr

 

Japonsko od začiatku fiškálneho roka 2022 plánuje umožniť cudzincom v určitých robotníckych zamestnaniach zostať žiť na neurčito v krajine. Uviedol to vo štvrtok predstaviteľ tamojšieho ministerstva spravodlivosti. Informovala o tom agentúra Reuters, podľa ktorej ide o výraznú zmenu doterajšej prísnej imigračnej politiky.

Imigrácia bola v krajine vychádzajúceho slnka dlho tabu, pretože mnohí tamojší občania oceňujú "etnickú homogenitu" Japonska. Avšak tlak na otvorenie hraníc sa zvýšil pre akútny nedostatok pracovnej sily vzhľadom na starnúcu japonskú populáciu, pripomína Reuters.

"Keďže starnutie nášho obyvateľstva sa stáva čoraz vážnejším problémom, musíme zaviesť opatrenia, ktoré umožnia zamestnancom zo zahraničia pracovať u nás," uviedol zástupca japonského Centra pre medzinárodnú výmenu (JCIE). Hovorca vlády Hirokazu Macuno však zdôraznil, že pripravované zmeny nebudú znamenať automatické udeľovanie trvalého pobytu pre imigrantov.

Tokio už v roku 2019 prijalo zákon o nábore "kvalifikovaných pracovníkov" zo zahraničia. Snahou tejto právnej normy bolo umožniť pracovať v Japonsku cudzincom v celkovo 14 odvetviach, napríklad v oblasti poľnohospodárstva, ošetrovateľstva, či v sanitácii. Ich pobyt v krajine bol však obmedzený na päť rokov. Do Japonska sa navyše nemohli prisťahovať so svojimi rodinnými príslušníkmi. Výnimku dostali len imigranti pracujúci v stavebníctve a lodiarskom priemysle.

Ak vláda schváli plánované zmeny, cudzinci budú môcť získať pracovné víza na neurčitú dobu a priviesť si aj svoje rodiny.
Koncom roka 2020 pracovalo v Japonsku približne 1,72 milióna cudzincov, čo predstavuje iba 2,5 percenta tamojšej pracovnej sily. Najčastejšie v Japonsku pracujú občania z Vietnamu a Číny.