Znevážil Eduard Heger študentov? Čo píše a čo mu odkazujú?
17 | 11 | 2021 I Gabriela Feedičová

Neberte nám slobodu! Školy nie sú vaše firmy! Heslá, ktoré rezonovali 16. novembra 2021 pred Úradom vlády, kde sa zišli študenti vysokých škôl, ktorí nesúhlasia s reformou rezortu školstva, ktorá sa týka vysokých škôl. K protestom študentov sa vyjadril aj Eduard Heger, premiér Slovenskej republiky. Na sociálnej sieti zverejnil príspevok: Protesty študentov sú dôsledkom nedorozumenia. 

Heger píše, že úlohou reformy vysokých škôl nie je zasiahnuť do ich autonómnosti, ale práve naopak. Podľa neho má priniesť kvalitnejšie a otvorenejšie akademické prostredie.

Premiér Slovenskej republiky si myslí, že reforma sa musí uskutočniť, ak chceme, aby bolo Slovensko úspešnou krajinou s výkonnou ekonomikou a kvalitnými verejnými službami aby si tu každý občan našiel priestor pre sebarealizáciu a spokojný život. Dodáva, že ak chceme, sa aspoň jedna slovenská vysoká škola umiestnila medzi TOP500 vysokými školami sveta v renomovaných akademických rebríčkoch. Reforma riadenia vysokých škôl podľa neho podporuje akademické slobody smerom ku kvalitnému výskumu, tvorivej činnosti a dosiahnutiu merateľných výsledkov, a to najlepšie v medzinárodnom kontexte. 

"Je hlbokým nedorozumením tvrdiť opak. Rád sa s organizátormi protestu osobne stretnem, aby sme si mohli spoločne vyjasniť všetky otvorené otázky a obavy. Verím, že nám všetkým, či už vláde alebo predstaviteľom vysokých škôl a študentom, ide v konečnom dôsledku o ten istý výsledok. Moderné školstvo, v ktorom sa rozvíjajú talenty a zručnosti," dodáva v závere príspevku.

Redaktor Ondřejíček zo SME sa ospravedlnil: Nie ona je problém, iní ľudia sú
Komunikácia medzi redaktormi denníka SME Petrom Tkačenkom a Radom Ondřejíčekom, ktorí sa bavili na úkor speváčky, za to, že je kresťanka ju nazvali postihnutou a jej tvorbu infantilnou hrôzou, vyvolala obrovský ohlas. Komunikáciu mnohí považovali... Čítať ďalej
17 | 11 | 2021 | Gabriela Fedičová

Znevážil Heger študentov? 

"Takže pán premiér, zákon úplne zle pochopili nielen študenti, ale i akademická obec, ale rozumejú tomu politici, ktorí si splagiovali svoje diplomovky a neboli ani jeden deň v praxi vysokého školstva? Rozumiem tomu dobre čo ste chceli týmto statusom povedať?" Píše napríklad v komentároch E.Z.

"Protestu sa ani z ďaleka nezúčastnili len študenti . Rovnako tak nejde len o nich, alebo o samotné univerzity, ktoré s navrhovanou novelou nesúhlasia. K výhradám vysokých škôl a vysokoškolských reprezentácií sa pridali viaceré úrady a organizácie ako Ministerstvo financií SR, ktorá predsa spadá pod vašu stranu, Generálna prokuratúra či Úrad pre verejné obstarávanie. Ani oni teda reformu len nepochopili?" Pýta sa ďalšia komentujúca A.Š.

"A nie je to výsledkom aktuálne vládnucej štátnej garnitúry? V našom štáte už protestujú asi všetky skupiny zamestnaní a občanov. Protestujú učitelia, profesori, študenti, lekári, policajti, sestry, lesníci. Čo to znamená ? Asi tu niečo nie je v poriadku a asi to nechce niekto počuť. Prijímajú sa nelogické zákony, vyhlášky, robia sa nelogické rozhodnutia," píše ďalšia komentujúca. 

"Asi najväčšia chyba politika - premiéra, je robiť zo študentov, mladých ľudí, blbcov a teliatka, ktoré neporozumeli," píše okrem iného ďalší komentujúci B.G. a kritickí sú aj mnohí ďalší komentujúci.

Redaktori SME sa nechutne zabávali na účet speváčky. Iba preto, že je kresťanka
Komunikácia medzi redaktormi denníka SME zaujala konzervatívny denník Postoj. Redaktori Peter Tkačenko a Rado Ondřejíček sa bavili na úkor speváčky Simi Martausovej. "Vo vzájomnej konverzácii dospeli až k urážke jej manžela Michala Magušina, ktorý... Čítať ďalej
15 | 11 | 2021 | Gabriela Fedičová