Boris Kollár pod Devínom - študentom patrí za dnešok naša úcta
17 | 11 | 2021 I Eka Balašková

Dnes, pri príležitosti Dňa boja za slobodu a Medzinárodného dňa študentov, sa spod hradu Devín, k občanom prihovoril aj predseda NR SR Boris Kollár.

Osobné spomienky

Dnes sa asi každý ústavný činiteľ bude vyjadrovať k tomuto dátumu. B. Kollár tak urobil cez svoje osobné spomienky. Ako povedal, mal vtedy niečo cez 20 rokov. V uliciach zaregistroval študentov s plagátmi. Vtedy si myslel, že keď toto zle dopadne, tie decká povyhadzujú zo školy a zničí im to kariéru. "Až zrazu tu boli tribúni Milan Kňažko, Janko Budaj. Celé som to vnímal, ako mladý človek, tiež som na tých námestiach štrngal kľúčami."

Melicher kritizuje Hamrana: Polícia sa chystá pripomenúť si november 1989 obuškami a ťažkoodencami
Niekoľko protestov sa dnes uskutoční v uliciach Bratislavy. O 13.00 hodine pred parlamentom pri soche Alexandra Dubčeka bude jeden protest, o 17:00 hod na námestí Nežnej revolúcie je pripravené zhromaždenie Dokončime to, aktéri ktorého volajú po... Čítať ďalej
17 | 11 | 2021 | Gabriela Fedičová

Veľké odhodlanie

Predseda NR SR spomína na eufóriu, ale aj strach: "Prvých pár dní nebolo jasné, či to Ľudové milície nerozoženú, či tam štát nepošle vojsko, to si dnes ani neviete predstaviť. To odhodlanie bolo silnejšie, ako strach. Túžba po slobode bola ďaleko silnejšia. Naštartovali to študenti, pridali sa umelci a výsledok už viete."

Memento

Vybojovali sme si slobodu takú, akú ju dnes môžeme mať. Môžeme cestovať. Chodiť do zahraničia.... Menuje vo svojom príhovore Kollár, čo všetko môžeme a pripomenul, že Husák hermeticky uzavrel Československo s tým, že "Hranice nie sú korzo." Dnešnú slobodu nám vybojovali študenti. Patrí im všetka česť, úcta a tento míľnik našich dejín si treba pripomínať.

O priestor sa delíme aj s vami

Ak sa chcete vyjadriť, ak sa chcete s čitateľmi podeliť o svoje pocity a názory - využite naše "blogovisko". Ak sa nehanbíte za svoju identitu, ak si myslíte, že viete svojim názorom osloviť a ak dodržíte etické princípy tvorby blogera - náš priestor na stránke hlavnydennik.sk je aj váš!

ÚPN: Medzi mladými rastie záujem o dejiny, v nových priestoroch chceme diskusie
Medzi mladými ľuďmi rastie záujem o moderné slovenské dejiny, s čím súvisí aj zvýšený záujem o podujatia organizované Ústavom pamäti národa (ÚPN). Ústav plánuje vytvoriť vo svojich budúcich priestoroch miesto pamäti a diskusie o našej nedávnej... Čítať ďalej
17 | 11 | 2021 | tasr