Po 16 rokoch sa v Košiciach narodili štvorčatá
16 | 11 | 2021 I Eka Balašková

V Košickej FNsP L. Pasteura prišli v októbri na svet štvorčatá. Mamičkou je 27 ročná Veronika zo Sabinova a na svet priviedla dvoch chlapčekov a dve dievčatká. Informoval o tom Korzár Košice. 

Krásne prekvapenia

Tehotnej Veronike lekári oznámili, že bude mamičkou trojčiat a to pre ňu bol šok. Prešli tri týždne a prišlo ďalšie prekvapenie: „Gynekológ mi oznámil, že vidí aj štvrté. Prekvapilo nás to, ale zvládli sme to a na situáciu sme sa pripravili.“ Hovorí mamka čerstvých slovenských štvorčiat.

Krásne mesiace v očakávaní

„Som vďačná, že hoci hrozilo veľa komplikácií, všetkému sme sa vyhli. V nemocnici som ležala len pár dní, takže som si tehotenstvo aj užila.“ Oporou a veľkou pomocou bol pre Veroniku jej manžel „Otecko je úžasný. Najviac ma upokojuje a presviedča, že spolu všetko zvládneme.“

Aj vy neznášate, ako vám miliardári a celebrity kážu o klimatických zmenách?
Komentár Charlieho Stonea (Russia Today) Neznášate, keď vám o klimatických zmenách kážu ľudia, ktorí planétu znečisťujú oveľa viac ako vy? Pri príležitosti konca COP26 sa s britským spisovateľom a novinárom Charliem Stoneom pozrieme na niektoré... Čítať ďalej
15 | 11 | 2021 | Diana Zaťková

Bábätkám sa darí

Na starostlivosti o štvorčatá a ich mamičku sa podieľajú vyššie zmienená FNsP L. Pasteura a Detská fakultná nemocnica Košice. Všetci majú z bohatej pôrodnej nádielky radosť aj z toho, že všetko ide ako má. Bábätkám sa darí a pekne priberajú. Keď ich hmotnosť presiahne dva kilogramy, budú môcť ísť domov. Musia sa naučiť všetko naraz - dýchať, sať, papať, prehĺtať. „Prebaľujeme ich, nakŕmime ich spolu so sestričkou všetky štyri.“ Dodáva šťastná mamka.

veľká zriedkavosť

„Pre našu kliniku to bola obrovská radosť. Viacpočetná gravidita je zriedkavejšia ako jednoplodová a samotná starostlivosť o mamičku a jej bábätká je oveľa náročnejšia,“ vraví skúsený odborník. Budúca mamička totiž prichádza na kontroly ku gynekológovi častejšie ako pri klasickom tehotenstve. 

Cisársky rez

Viacpočetná gravidita sa spravidla končí cisárskym rezom. Často je nevyhnutné vykonať predčasný cisársky rez. Bol  to aj tento prípad. Zabráni sa tým ohrozenie života niektorého z bábätiek. Tie Veronikine sú zdravé a vďaka špičkovej starostlivosti nemocnice, si ich rodičia budú môcť čoskoro zobrať domov. Univerzitná nemocnica podarovala teraz už veľkej rodine plienkovú tortu a monitory dychu pre všetky štyri bábätká na jeden rok.

Bude sa odvolávať vláda?
Predseda Smeru-SD má na odvolávanie premiéra Hegera z OĽaNO svoju taktiku. Podľa Pravdy chce Fico najskôr odvolávať jednotlivých ministrov. Až potom príde na rad celá vláda. Podpisy zbiera Hlas-SD „Budeme o tom diskutovať na najbližšej schôdzi... Čítať ďalej
16 | 11 | 2021 | Eka Balašková

Šestnásťročné

Naposledy sa v Košiciach narodili štvorčatá v septembri 2005. Na svet vtedy prišli traja chlapci a jedno dievčatko.