„Mohli by ju zašiť aspoň by sa zastavila nová produkcia“...“ Ona je kresťanka, nemal by si sa vysmievať postihnutým“. Výroky extrémistov z denníka SME Tkačenka a Ondřejíčka nenechali chladným ani liberála Šimečku z Denníka N.
16 | 11 | 2021 I Diana Zaťková

Vety napísané o speváčke Sime Magušinovej vyvolávajú otázku, či aj liberalizmus môže byť neľudský. Zamyslel sa nad útokom redaktorov denníka SME na slovenskú speváčku spisovateľ a novinár z DenníkaN Martin M. Šimečka.

"Autori denníka SME Peter Tkačenko a Rado Ondřejíček vo vzájomnej debate na Twitteri napísali o speváčke Sime Magušinovej vety, ktoré sú typické pre spoločenskú spodinu zahlcujúcu sociálne siete. Slová, že by ju mohli „zašiť a aspoň by sa zastavila nová produkcia“, či poznámka, že „ona je kresťanka, nemal by si sa vysmievať postihnutým“, sú ako vystrihnuté zo slovníka extrémistov," zhodnotil slovník kolegov Šimečka.

Výsmech a poníženie

Podľa neho sa v tých slovách totiž spája výzva na represiu s výsmechom a ponižovaním ľudskej bytosti.

Lenže autori týchto výrokov sa hlásia k liberalizmu. "Je možné, že sme svedkami javu, ktorý spoločenská a politická spodina rada označuje za „liberálny fašizmus“? Je to totiž pojem, ktorý si vnútorne odporuje, lebo liberalizmus prísne trvá na slobode jednotlivca a jeho dôstojnosti. Je teda opakom fašizmu. Ale čo ak je v dnešnom ideologickom zmätku takéto spojenie predsa len možné?" pýta sa novinár.

Podľa Šimečku ani konzervatívny denník Postoj, ktorý sa tejto téme venuje, nezašiel tak ďaleko, aby túto otázku položil. No kladú otázku, prečo liberáli či „progresívci“ mlčia, keď sa v ich tábore vyskytnú takéto prejavy surovosti. 

Redaktori SME sa nechutne zabávali na účet speváčky. Iba preto, že je kresťanka
Komunikácia medzi redaktormi denníka SME zaujala konzervatívny denník Postoj. Redaktori Peter Tkačenko a Rado Ondřejíček sa bavili na úkor speváčky Simi Martausovej. "Vo vzájomnej konverzácii dospeli až k urážke jej manžela Michala Magušina, ktorý... Čítať ďalej
15 | 11 | 2021 | Gabriela Fedičová

Urážky lietajú éterom

"Napokon, nie je to po prvý raz, čo na sociálnych sieťach obhajcovia liberalizmu používajú surový jazyk a so zjavným potešením urážajú konzervatívcov, ktorí im to s rovnakým potešením vracajú," píše novinár.

Aj liberalizmus sa však zvrhnúť vo svoju surovú verziu, ktorá napokon potlačí samotné princípy, na ktorých liberalizmus stojí. "Touto cestou sa vydali dvaja spomínaní autori, preto je dôležité o tom hovoriť. Je pravda, že sa svoje vety pokúsili ospravedlniť vysvetlením, že podľahli pokušeniu byť vtipní a neúmyselne prekročili hranice humoru. Neviem posúdiť, či to mysleli úprimne, ale je to iste lepšie ako tvrdohlavá obrana mlčaním," myslí si Šimečka.

Ideálny svet nečakajte

Novinár dodáva, že sme sa ocitli v situácii, keď si liberáli a konzervatívci navzájom predhadzujú kolektívnu vinu za jednotlivé zlyhania tých, ktorí sa hlásia k jednému či druhému táboru. "Za seba síce môžem povedať, že je mi bližší slušný konzervatívec než surový liberál, ale zároveň viem, že mi to málokto uverí," hovorí.

V ideálnom svete by liberáli aj konzervatívci podľa Šimečku mali strážiť svoje vlastné hranice civilizovaného jazyka. "Ale keďže nežijeme v ideálnom svete, je v poriadku, ak nám prekročenie týchto hraníc hlásia naši názoroví oponenti. Berme ich vážne," uzavrel novinár.

Reakcie na útok novinárov SME na Martausovú: Normálna grcka, Tupé a trápne hoviadka, Úroveň žumpy v SME
Tento týždeň preletela médiami komunikácia medzi redaktormi denníka SME. Peter Tkačenko a Rado Ondřejíček sa bavili na úkor speváčky Simy Martausovej. Tento útok liberálnych novinárov na známu muzikantku neostal bez povšimnutia ako médií, tak... Čítať ďalej
16 | 11 | 2021 | Diana Zaťková