Naď o tvrdom lockdowne: Nemáme na výber!
16 | 11 | 2021 I Diana Zaťková

Pandemická situácia je kritická, rokuje sa o zavedení lokálneho lockdownu či núdzového stavu! Vyhlásil to minister obrany Jaroslav Naď ohľadne situácie, ktorá na Slovensku nastane už od pondelka budúceho týždňa. V červenej farbe totiž zostanú len dva okresy! 

Minister Naď deklaroval, že Ozbrojené sily (OS) SR sú pripravené vyslať zdravotnícky personál do nemocníc. Podľa neho treba doriešiť, či je možné ho vyslať aj bez núdzového stavu, píše portál 1pluska.sk.

Lockdown nechce nikto

"Nikto z nás nechce robiť veci, ktoré budú smerovať k lockdownu alebo k zavedeniu núdzovému stavu, ale ja sa pýtam, aká je alternatíva?" povedal Naď počas rokovania vlády. Vyzval opozíciu, ktorá spochybňuje očkovanie, aby predstavila riešenie.

Naď síce spomenul, že odborníci rokujú o tom, či sa zavedie núdzový stav alebo lokálny lockdown, nespomenul si už však na to, že odborníci už pred týždňom odsúdili veľmi opatrné kroky vlády v sprísňovaní protipandemických opatrení. Ohodnotili ich ako uprednostnenie politických preferencií pred zdravím obyvateľstva.

Študenti štrngajú v uliciach. Proti Gröhlingovej „reforme“ sa postavilo viacero inštitúcií (VIDEO)
Na webových stránkach Univerzity Komenského je publikovaná správa o priebehu presadzovania novely vysokoškolského zákona, ktorá významne zasahuje do akademických slobôd. Tú chce za každú cenu presadiť ministerstvo školstva na čele s Branislavom... Čítať ďalej
16 | 11 | 2021 | Ján Papuga

Mapa okresov, COVID automat

 

Stav sa zhoršuje

"Mali by sme odmeniť ľudí, ktorí sú zaočkovaní, lebo k tomu pristupujú zodpovedne, je ich viac ako polovica, tých by sme nemali trestať," skonštatoval Naď. Aj keď je "viac ako polovica" Slovákov očkovaných, podľa lekárov je situácia katastrofálna a nemocnice sa plnia.

Armáda chce podľa Naďa pomôcť, no treba zmeniť legislatívu. "Boli by sme pripravení zajtra nastúpiť. Nemáme veľa lekárov, máme relatívne veľa sanitárov, ktorých sme vycvičili niekoľko stoviek. Vieme ich poslať do nemocníc. Na to, aby mohli vykonávať zdravotnícke výkony, treba legislatívny rámec, ktorý napríklad znamená aj núdzový stav," skonštatoval.

Vojaci sú pripravení pomôcť

Na riešenie pandemickej situácie je podľa ministra nasadených 354 až 400 vojakov. "O nasadení zdravotníckeho personálu rezortu obrany do nemocníc sa nedá rozhodnúť len dohodou mňa a ministra zdravotníctva a asi ani nie uznesením vlády. Na to asi bude potrebné vyhlásiť núdzový stav. Právnici riešia, či budeme vedieť pomôcť aj bez toho," vyhlásil minister.

M. Vallo: V Bratislave je v stredu ohlásených 10 protestov a zhromaždení
V Bratislave je v stredu (17. 11.) ohlásených desať protestov a zhromaždení. Informoval o tom primátor hlavného mesta Matúš Vallo. Požiadal všetkých protestujúcich k ohľaduplnosti. "Právo zhromažďovať sa a právo protestovať nemôže stáť nad... Čítať ďalej
16 | 11 | 2021 | TASR