ZMOS odmieta účelový a nesystémový zásah do miestnych daní
15 | 11 | 2021 I Diana Zaťková

Združenie miest a obcí Slovenska (ZMOS) upozorňuje na svojich stránkach na nebezpečnú snahu o účelový a nesystémový zásah do zákona o miestnych daniach a poplatkoch, ktorý je druhým najdôležitejším zdrojom financovania miest a obcí.

ZMOS nesúhlasí s predloženým poslaneckým návrhom zákona, ktorým sa mení a dopĺňa zákon o miestnych daniach. Podľa nich ide o účelový a nesystémový zásah do princípov daňového konania v prípadoch vyrubovania a správy dane z nehnuteľností, ktorý je druhým najdôležitejším vlastným zdrojom financovania miest a obcí. V tomto zmysle ZMOS v rámci medzirezortného pripomienkového konania uplatnil zásadnú pripomienku. 

Zvýhodňuje jeden typ daňovníka pred druhým

V programovom vyhlásení vlády je kladený dôraz na zvyšovanie majetkových daní. Naopak realizáciou návrhu by došlo k zníženiu ich výnosu, čo bude mať negatívny vplyv na rozpočty miest a obcí. 

ZMOS za nesystémový zásah do daňových princípov považuje najmä to, že návrhom sa vytvára priestor na rozdielne posudzovanie a zdaňovanie rovnakých stavieb a činností v nich. Tým sa zvýhodní jeden typ daňovníka pred druhým.

Blaha: Na Matovičov cirkus sa miliardy zrazu našli
K reforme ministra financií Igora Matoviča, konkrétne k prvej z troch avizovaných tlačoviek sa vyjadril aj podpredseda strany Smer - SD Ľuboš Blaha. Opäť kriticky, sarkasticky a úderne. „Po Veľkej francúzskej a Veľkej októbrovej socialistickej tu... Čítať ďalej
15 | 11 | 2021 | Ján Papuga

"V športových objektoch sú priestory, ktoré ich majitelia využívajú napr. na prenájom reštauračných zariadení, bufetov, fitnes centier a pod. Ide často o daňovníkov, ktorí sú vlastníkmi lyžiarskych centier, aquaparkov, hotelov, kúpeľných, rekreačných, zdravotníckych zariadení," píše sa na stránke.

Tlak na znižovanie daní

Týmto sa podľa ZMOS vytvára tlak na masívne oslobodzovanie a znižovanie daní v centrách cestového ruchu. Okrem toho by sa „športovým objektom“ pre účely dane z nehnuteľnosti mohli stať aj stavby administratívnych budov firiem, v ktorých je umiestnená napr. posilňovňa, fitnescentrum, malé wellnes a pod.

Existuje reálne riziko tlaku zo strany týchto daňovníkov, aby boli od dane zo stavieb oslobodené aj ich stavby, čo by len prehĺbilo negatívny dopad na rozpočty miest a obcí, upozorňuje ZMOS.

Aký vizuál, taká reforma, alebo plagiovaný vizuál celej kampane
Minister financií Igor Matovič včera predstavil dlho očakávanú daňovú reformu. Nielen Topky si však všimli, že jej vizuál nie je úplne originálny. Teatrálnosť "musí byť" Líder OĽaNO tradične s veľkou pompéznosťou predstavil prvú časť pripravenej... Čítať ďalej
15 | 11 | 2021 | Eka Balašková

Všeobecný pojem vytvára priestor na špekulácie 

Podľa názoru ZMOS tento návrh vytvára priestor na daňové špekulácie a nerovnosť pred zákonom. Všeobecne by bolo ťažko možné presne definovať, ktorá stavba je určená čiastočne, prevažne alebo úplne na šport a športové aktivity.  Niektoré športové aktivity sú  bežnou, často lukratívnou podnikateľskou aktivitou.

Narážame na inštitút diskriminácie

Veľa stavieb, ktoré sú účelovo určené na šport a športové aktivity, sú v súkromnom vlastníctve a športová činnosť v nich sa vykonáva za účelom zisku (napr. fitnescentrá), to znamená že sa jedná o podnikateľskú činnosť a opäť narážame na inštitút diskriminácie vo vzťahu k ďalším podnikateľským subjektom, ktorých stavby nie sú od dane oslobodené.

"Oslobodenie od dane zo stavieb alebo zníženie dane zo stavieb, ktoré slúžia na šport a športové aktivity a ďalšie stavby uvedené v § 17 odsek 3 písm. b) je podľa nášho názoru možné realizovať v podmienkach obce plošne, nie výberovo. V opačnom, prípade dochádza k diskriminácii významnej časti iných daňovníkov," varoval pred dvojitým metrom ZMOS.

Draxler: Za takúto reformu by si niekto zaslúžil nakopať do zadku
Včera minister financií Igor Matovič predstavil svoju reformu. Netrvalo dlho a spustila sa lavína kritiky. K reformovaniu vo všeobecnosti sa vyjadril aj aktivista a exminister školstva Juraj Draxler. Samozrejme, Draxler sa na reformy po slovensky... Čítať ďalej
15 | 11 | 2021 | Ján Papuga