R. Michelko: prezidentka predvidela vo veci referenda ukážkový gýč
16 | 11 | 2021 I Eka Balašková

Veci verejné a autor Roman Michelko si tentokrát všimajú doslova gýčovú reakciu prezidentky Čaputovej na iniciatívu Smeru-SD ohľadom referenda. 

Dve otázky

"Prvá otázka sa týka súhlasu občanov s možnosťou skrátiť volebné obdobie parlamentu. Druhá, či občan s takýmto referendom vôbec súhlasí." Objasňuje Michelko: "Po čase prezidentský úrad na tieto otázky odpovedal, že jedna otázka nadväzuje na druhú, respektíve jedna má priamy súvis s druhou. Peto nie je možné referendum vypísať.

Ústavný súd vo veci J. Brhela rozhodol
Ústavný súd rozhodol - Najvyšší súd porušil právo Jozefa Brhela na osobnú slobodu. Informoval o tom Denník N. Brhel už nemal "sedieť" Najvyšší súd rozhodol nesprávne 1. júna, kedy neprepustil Brhela z väzby. Obvinený je v kauze Mýtnik a ostáva... Čítať ďalej
15 | 11 | 2021 | Eka Balašková

Aj by chcela, aj nemôže?

"Extrémna snaha o to, aby prezidentinu odpoveď bolo možné interpretovať tak, že by rada vyhovela vôli ľudí, sa jej tímu uprieť nedá. Zabraňuje jej v tom však právne nesprávny postup. Na to reagoval Robert Fico v zmysle, že kde je vôľa, tam je cesta. Navrhol konanie dvoch paralelných referend. Referendové otázky by boli na samostatných lístkoch a aj hlasy pre jednotlivé otázky by zrátavali samostatné komisie." Podľa Michelka by tak ostala ovca celá, aj vlk sýty.

Nehrozí 

"Prezidentka týmto rozhodnutím rezignovala na svoje nadstranícke postavenie a jednoznačne sa postavila na stranu súčasnej koalície." Okrem strany Za ľudí koaličné strany deklarujú podporu priamej demokracie, píše Michelko: "Sú za právo občanov vysloviť sa v referende, reálne však robia všetko preto, aby to možné nebolo. A práve takýto príkry rozpor medzi deklaráciami politikov a politickou realitou je asi najväčší politický gýč."

Potrebujeme korektnosť ako oslavu kniežaťa Potemkina?
V ostatných rokoch sa začalo veľmi dbať na korektnosť. V začiatkoch som sa tuším aj potešila, lebo uznajte - v meste, ako je Komárno, sú "AŽ" tri či štyri bezbariérové wc, z toho dve sú úplne na periférii, v supermarketoch. Veď áno, vďaka aj za... Čítať ďalej
14 | 11 | 2021 | Eka Balašková

Pokrytectva viac, než dosť

"Minimálne od zverejnenia judikátu Ústavného súdu, ktorý takýto druh referenda označil za nesúladný s ústavou. Prezidentka navrhla politikom prijať ústavný zákon, ktorý takéto referendum umožní. Značne falošne hovorila, že ona toto právo občanov podporuje." Konštatuje Michelko.