Americká armáda zatajila letecký útok, pri ktorom v Sýrii prišli o život civilisti
15 | 11 | 2021 I Ingrid Vrabcová

Podľa správy denníka New York Times americká armáda zatajila nálet v Sýrii. Zahynulo až 80 ľudí. Väčšinu tvorili civilisti. Len 16 obetí boli jednoznačne bojovníci IS, píše nemecký Der Spiegel.

Ako v správe uviedol denník The New York Times, pri nálete americkej armády v rámci boja proti teroristickej organizácii Islamský štát (IS) v Sýrii ešte v roku 2019 zahynulo niekoľko desiatok civilistov.

Americká armáda to nikdy verejne nepriznala

Pri útoku na tábor v meste Baghúz na východe Sýrie neďaleko irackých hraníc zahynulo až 80 ľudí vrátane viac ako desiatky bojovníkov IS. V boji proti IS to bol jeden z incidentov s najväčším počtom civilných obetí, „ale americká armáda to nikdy verejne nepriznala", uviedol denník.

Pentagón skúma správy o pohybe ruských vojsk. Kyjev si nič nevšimol
Satelitné zábery ukazujú konvoje nákladných áut naložených tankami a raketami na juhozápade Ruska - na ceste k ukrajinským hraniciam. Kyjev tvrdí, že si prípadné nasadenie nevšimol. Teraz sa do toho zapájajú aj USA, píše nemecký Der... Čítať ďalej
03 | 11 | 2021 | Ingrid Vrabcová

Informácie z tajnej internej správy armády

The New York Times vychádzal vo svojej správe z viacerých zdrojov,  aj z tajných interných správ americkej armády o leteckom útoku z 18. marca 2019. Podľa správy o letecký útok údajne požiadala špeciálna jednotka pre boj proti IS a prekvapil aj zodpovedné veliteľské centrum USA v emiráte Katar.

Veliteľstvo malo tábor v Baghuse - v tom čase jednu z posledných pozícií IS - pod dohľadom vlastného dronu s vysokým rozlíšením a na mieste neskoršieho bombardovania videlo len „veľké zhromaždenie žien a detí", ktoré sa krčili na brehu rieky. 

Letecký útok v Kábule vraj nebol porušením vojnového práva. 10 nevinných obetí, z toho 7 detí (VIDEO)
Pri útoku bezpilotného lietadla v Kábule zahynulo desať nevinných ľudí, Pentagón priznáva chybu. Údajne však nedošlo k porušeniu vojnového práva, informuje nemecký Stern. Podľa interného vyšetrovania Ozbrojených síl USA útok amerického... Čítať ďalej
04 | 11 | 2021 | Ingrid Vrabcová

Zabránili dôslednému vyšetreniu incidentu

Vojenský právnik v Katare údajne okamžite nahlásil nálet ako možný vojnový zločin. Podľa denníka New York Times však americká armáda opakovane zabránila dôkladnému vyšetreniu incidentu. Nezávislý monitorovací orgán ministerstva obrany údajne začal vyšetrovanie, ale nikdy nezverejnil relevantný výsledok, uvádza sa ďalej.

V oficiálnej výročnej správe ani zmienka o útoku

Po tom, čo noviny konfrontovali Centcom, veliteľské centrum zodpovedné za región, s výsledkami svojho prieskumu, armáda podľa správy prvýkrát verejne priznala letecký útok. Centcom hovoril o vojensky odôvodnenom nálete, pri ktorom bolo zabitých 16 bojovníkov IS a štyria civilisti. Nie je jasné, či ďalších 60 obetí boli civilisti, pretože IS ako svojich bojovníkov označuje aj ženy a deti, vysvetlil Centcom.

Lôžko s umelou pľúcnou ventiláciou len po protekcii!
Chorvátski lekári sú zúfalí. Zdravotnícky systém v krajine je podľa nich na pokraji kolapsu, informuje nemecký Der Spiegel. Vzhľadom na vysoký počet pacientov s COVIDom sú kliniky v Chorvátsku maximálne preťažené. Bez zveličovania možno povedať,... Čítať ďalej
02 | 11 | 2021 | Ingrid Vrabcová

V oficiálnej výročnej správe amerických ozbrojených síl o civilných obetiach vojenských operácií v roku 2019 sa letecký útok na tábor Baghúz ale vôbec nespomína. V roku 2019 bolo pri jedenástich operáciách USA v Sýrii zabitých 22 civilistov, uzatvára Der Spiegel.

(Medzititulky red. HD.)

Za mesiac skolabovalo minimálne 69 športovcov, mnohí z nich zomreli. Mainstreamové médiá popierajú súvislosť s očkovaním (VIDEO)
V poslednom čase nápadne pribúdajú správy o náhlych kolapsoch športovcov. Wochenblick už informoval o takýchto incidentoch, ako aj o prípadoch, ktoré sa týkali nešportovcov, a ktoré, žiaľ, niekedy končia fatálne. Často sú príčinou problémy so... Čítať ďalej
15 | 11 | 2021 | Ingrid Vrabcová