Vianočné trhy v slovenských mestách obmedzené
13 | 11 | 2021 I Eka Balašková

Vianočné trhy. Veľa ľudí sa na ne teší - mestom sa šíri vôňa punču, či iných pochúťok, znejú koledy a ľudia sú pri pohľade na toľko krásy akosi viac ohľaduplní, priateľskejší. Navyše tu sa stretávajú známi, ktorí sa inak veľmi neschádzajú... Minulý rok sa pre lockdown trhy nekonali nikde. Ako to bude s vianočnými trhmi v tomto roku, zisťovali topky.

Väčšinou asi bez konzumácie

Väčšina krajských miest vianočné trhy nezrušila. Budú však obmedzené. Konzumácia nápojov a pokrmov sa bude riadiť podľa platnej vyhlášky. Tú však ešte čakajú zmeny. V prípade organizovania hromadného podujatia, je nutné riadiť sa opatreniami zverejnenými vo vyhláške ÚVZ SR č. 254/2021. "Konzumácia na vianočných trhoch bude riešená obdobne ako v prípade prevádzok verejného stravovania," uviedla v stanovisku hovorkyňa Úradu verejného zdravotníctva Daša Račková. "Vyhláška v súvislosti s vianočnými trhmi však v najbližšom období prejde zmenou. Bude z nej jasné, že vianočné trhy sú hromadným podujatím a viažu sa na ne príslušné obmedzenia a povinnosti. Za kontrolu dodržiavania pravidiel bude zodpovedný organizátor hromadného podujatia," dodala. 

Vianočné trhy v časeRozdelenie okresov od 15. 11. 2021  Zdroj: MZ SR

Ako to bude vyzerať v krajských mestách

Väčšina z nich už pozná formu usporiadania vianočných trhov. V niektorých epidemiologická situácia zlá a nedá sa úplne predvídať, aká bude o mesiac. Budú preto reagovať na aktuálny vývoj. 

"Befel" od EK - trieďte viac odpadu!
Európska komisia (EK) vydala pre Slovensko formálne oznámenie. Tentoraz sa týka oblasti obehového hospodárstva. Viac informácií sme našli na Pluske. Problematické skládky Končí na nich stále viac ako polovica vyprodukovaného komunálneho odpadu.... Čítať ďalej
13 | 11 | 2021 | Eka Balašková

Konkrétnejšie

Bratislavské vianočné trhy odštartujú na Hlavnom námestí už 26. novembra. Hovorkyňa mesta K. Rajčanová pripomenula, že budú pokračovať v nastúpenom trende "zero waste" - minimalizácia odpadu pomocou vratných pohárov a kompostovateľných riadov. V stánkoch bude možné platiť aj kartou. Zabezpečená bude aj kontrola stánkov - ako je zabezpečená dezinfekcia pultov,, či prekrytie horných dýchacích ciest. Rajčanová však pripúšťa aj možnosť ich skrátenia, o čom rozhodne epidemiologická situácia. Za normálnych okolností budú trhy trvať do 22. decembra.

Čo sa týka Prešovského kraja, okrem okresov Prešov a Sabinov sú všetky okresy v čiernej fáze, Mesto Prešov však vianočné trhy chystá od 25. 11. do 22. 12. 2021, tradične na pešej zóne. Novinkou budú v Južnom parku inštalácie vianočného osvetlenia. Podmienky však ešte podľa hovorcu mesta V. Tomeka nie sú ešte uzavreté - všetko bude závisieť od vývoja epidemiologickej situácie. Pri plánovaní vychádzajú z predpokladu, že budú v bordovej farbe a tomu musia prispôsobiť aj opatrenia. Trhy preto budú prístupné zaočkovaným záujemcom. Bližšie informácie zverejnilo na stránke. 

Aj vianočné trhy v Košiciach budú prístupné len pre zaočkovaných - priestor bude ohraničený a vstup kontrolovaný Kvôli zlej epidemiologickej situácii mesto pripravuje trhy v obmedzenom rozsahu. Hovorca mesta V. Fabian povedal, že namiesto štandardného počtu 40 stánkov ich bude v tomto roku len 15. Slávnostne ich otvoria 5. decembra a skončia sa 6. januára. Medzi sviatkami už však nebudú prebiehať kultúrne podujatia.

Ani tento rok sa v Žiline vianočné trhy organizovať nebudú. "Z dôvodu ochrany zdravia sme sa rozhodli vianočné trhy zrušiť. K dispozícii budú len stánky s ambulantným predajom vianočných nápojov, remeselných a potravinových výrobkov," povedal hovorca mesta Vladimír Miškovčík. 

Ing. Rudolf Huliak: Reforma národných parkov je jeden veľký podvod
Jeho meno som zaregistrovala, keď som si pred ostatnými voľbami požičala výtlačok kandidátov do NR SR v Braillovom písme. Strana, za ktorú kandidoval, no nebol jej člen, bola mimo môjho záujmu a tak som jej kandidátov len prebehla. Nastúpila nová... Čítať ďalej
12 | 11 | 2021 | Eka Balašková

So stánkami s občerstvením nepočítajú ani v Banskej Bystrici. Banskobystrické Vianoce odštartujú slávnostným rozsvietením stromčeka na Mikuláša. Ak bude epidemiologická situácia priaznivá, súčasťou vianočných trhov budú stánky s remeselnými výrobkami, informovala hovorkyňa mesta Z. Marhefková. 

Len s remeselnými trhmi rátajú aj v Trenčíne. Tie budú rozmiestnené na dvoch námestiach s väčším rozostupom a oproti minulosti budú len v tretinovom objeme. Trvať budú len 12 dní (od 10. decembra) a návštevníci sa budú môcť občerstviť na zimných terasách okolitých podnikov, informovala E. Ságová, hovorkyňa mesta.

Stánky v Trnave budú fungovať podľa platných opatrení - bude fungovať ambulantný predaj. Advent v Trnave sa začne v stredu 1. decembra a potrvá do stredy 22. decembra na Trojičnom námestí a časti Hlavnej ulice. Stánkov bude menej, ako po iné roky a sprievodný program je podrobne rozpísaný na  stránkach mesta

Nitrianske Vianočné mestečko je zatiaľ plánované v režime OTP. Hovorca mesta Tomáš Holúbek oznámil, že hoci Nitra ho pripravuje už niekoľko týždňov, o konkrétnom priebehu a podobe rozhodne až pandemická situácia v čase konania. Začať by sa mali 28. novembra a potrvá do 23. decembra. Mesto počíta aj so stánkami s občerstvením. Tie budú fungovať formou ambulantného predaja. Hoci ohňostroj mesto neplánuje, počas silvestrovskej noci ráta so zábavným programom.