"Befel" od EK - trieďte viac odpadu!
13 | 11 | 2021 I Eka Balašková

Európska komisia (EK) vydala pre Slovensko formálne oznámenie. Tentoraz sa týka oblasti obehového hospodárstva. Viac informácií sme našli na Pluske.

Problematické skládky

Končí na nich stále viac ako polovica vyprodukovaného komunálneho odpadu. Slovensku tak opäť hrozia vysoké pokuty. Informoval o tom odbor komunikácie Ministerstva životného prostredia (MŽP) SR. EK od roku 2017 vedie konanie pre nesprávnu aplikáciu smernice o skládkach odpadov. V najnovšom prípade upozorňuje na nedostatky, ktoré zistili na 111 skládkach na Slovensku.

Toto sa často nevidí. Krošlák: Matovič je pomstychtivý big boss, strážca špajzičky
Ján Krošlák nie je členom hnutia OĽaNO iba pár týždňov, ale jedno je isté. Už nemusí byť ticho a pritakávať aj na to, s čím nesúhlasí. A tak sa ozýva. Matoviča nazýva big bossom a volá potom, aby sa médiá začali zaoberať jeho freestylom ešte z čias... Čítať ďalej
13 | 11 | 2021 | Gabriela Fedičová

Tradičná odpoveď

Ministerstvo deklaruje, že si vážnosť tohto konania uvedomuje a zdôrazňuje, že za posledný rok a pol prijalo potrebné opatrenia. Ubezpečuje, že podpora triedenia a recyklácie odpadov a výrazné zníženie skládkovania sú preň prioritou. "Snažíme sa ochrániť obyvateľstvo, a preto prijímame opatrenia, aby každá skládka odpadov spĺňala všetky požiadavky, ktoré vyplývajú z platnej legislatívy a čo najviac podporujeme triedenie, recykláciu a znižujeme skládkovanie odpadov," zdôraznil minister životného prostredia Ján Budaj (OĽANO).

Triedenie pri zdroji

Sústredia sa v prvom rade na posilnenie triedenia odpadu priamo v mestách a obciach. Nesprávne zaobchádzanie s odpadom môže mať zničujúce následky pre ľudské zdravie a nebezpečné látky z odpadu by mohli znečistiť pitnú vodu a pôdu. V poslednom období uskutočnilo legislatívne zmeny v boji proti skládkovaniu a pre zlepšenie recyklácie.

Kotleba to zrejme "prepískol". Slovensko svorne: Na idol nám nesiahajte!
Neprešlo veľa času a M. Kotleba už si dovolil zneužiť meno a smrť M. Žbirku na tvrdenie, že aj napriek očkovaniu, zomrel na covid. Žbirka však nie je jediný, koho v jednej zo svojich faktických poznámok použil ako pseudoargument. Zneužil aj smrť... Čítať ďalej
13 | 11 | 2021 | Eka Balašková

Ktoré sú to?

Ako príklad uvádza zavedenie triedeného zberu biologicky rozložiteľného kuchynského odpadu od januára 2021, či zavedenie zálohovania jednorazových obalov na nápoje (PET, hliník) od 1. januára 2022. Aktivity sú zamerané aj na propagáciu triedeného odpadu, zákaz skládkovania potravinového odpadu z veľkoobchodu, maloobchodu a distribúcie či poskytovanie príspevkov samosprávam.