Škola v úzadí. Stúpa závislosť na počítači a patologické správanie detí
13 | 11 | 2021 I Ingrid Vrabcová

 

Nemecké Centrum pre problematiku závislostí detí a mládeže hovorí o „patologickom správaní“, pokiaľ  ide o závislosť detí od počítačových hier a sociálnych sietí. To je na vzostupe, najmä medzi chlapcami, píše epochtimes.de.

Patologické správanie

Podľa štúdie sa medzi deťmi a mládežou počas pandémie koronavírusu dramaticky zvýšilo patologické správanie v súvislosti s počítačovými hrami a závislosťou od sociálnych sietí.

Nemecké Centrum pre problematiku závislostí detí a mládeže (DZSKJ) vo svojej štúdii, ktorú si objednala zdravotná poisťovňa DAK, dospelo k záveru, že viac ako 4 percentá detí vo veku 10 až 17 rokov v Nemecku má tzv. patologické užívateľské správanie.

Podľa štúdie sa v oblasti počítačových hier zvýšil počet osôb so závislostným správaním z približne 144 000 v roku 2019 na 219 000 v tomto roku a v oblasti používania platforiem sociálnych médií, ako sú Tiktok, Snapchat, WhatsApp alebo Instagram, sa zaznamenal nárast z 171 000 až na 246 000.

Lôžko s umelou pľúcnou ventiláciou len po protekcii!
Chorvátski lekári sú zúfalí. Zdravotnícky systém v krajine je podľa nich na pokraji kolapsu, informuje nemecký Der Spiegel. Vzhľadom na vysoký počet pacientov s COVIDom sú kliniky v Chorvátsku maximálne preťažené. Bez zveličovania možno povedať,... Čítať ďalej
02 | 11 | 2021 | Ingrid Vrabcová

Základom štúdie bol opakovaný prieskum agentúry Forsa medzi rodičmi a deťmi na jeseň 2019, na jar a na jeseň 2020 a v máji a júni tohto roka.

Závislosť od médií je rozšírená najmä medzi chlapcami

Nárast patologickej závislosti od médií sa zaznamenal najmä medzi chlapcami. Ich počet stále rastie, skonštatoval spoluautor štúdie Rainer Thomasius z nemeckého Centra pre problematiku závislostí detí a mládeže pri Univerzitnej klinike Hamburg-Eppendorf. Varoval pred dôsledkami zanedbávania aktivít, rodiny, priateľov a zmeneného denného a nočného rytmu.

„Osobné, rodinné a školské ciele sa dostávajú do úzadia a dostatočne sa neriešia úlohy typické pre vek. Výsledkom je zastavenie psychosociálneho dozrievania,“ - skonštatoval Thomasius, uzatvára epochtimes.de.

(Medzititulky red. HD.)

Roztržka kvôli údajnej Macronovej SMS austrálskemu premiérovi
V súvislosti s krachom dohody o ponorkách medzi Francúzskom a Austráliou sa na verejnosť dostala SMS, ktorú údajne poslal Macron austrálskemu premiérovi. Únik informácií vyvolalo veľké rozhorčenie, píše nemecký Der Spiegel. Nové problémy v spore... Čítať ďalej
03 | 11 | 2021 | Ingrid Vrabcová