Rusko začalo urýchlene prezbrojovať svoje jadrové ponorky
12 | 11 | 2021 I Ivan Brožík

Rusko predlžuje životnosť ponorky projektu 949A Irkutsk. Nie, že by bola "stará". Naopak, ide o relatívne mladý a moderný vývojový rad. Predpkladá sa, že ide o prezbrojenie na nový raketový a torpédový systém.
   
Podľa informácií, ktoré zverejnila agentúra TASS, životnosť viacúčelovej ponorky s jadrovým pohonom Irkutsk 949A 'Antej' tichomorskej flotily sa predĺži najmenej o desať rokov po jej opravách a modernizácii v závode na opravu lodí Zvezda. Portál navyrecognition.com sa odvoláva aj na ministra obrany Ruskej federácie Sergeja Šojgu.

Irkutsk je z tých modernejších

Ponorka Irkutsk s jadrovým pohonom bude vybavená najnovším raketovým, torpédovým a rádiotechnickým systémom a pokročilými komunikačnými technológiami na zvýšenie jej bojovej účinnosti, uviedol minister obrany Šojgu.

Účastníci konferenčného hovoru ministerstva obrany sa zaoberali problémami pri práci na uvedení ponorky do prevádzky, vrátane časového rámca jej skúšok po opravách a modernizácii v závode na opravu lodí Zvezda na Ďalekom východe.

K-132 Irkutsk alebo projekt 949A Antej

Ponorka bola na vodu spustená 8. mája 1985 v lodenici Sevmaš, v Severodvinsku. Uvedená do prevádzky bola 30. decembra 1988. 13. apríla 1993 bola premenovaná na Irkutsk.

Ponorka Project 949A s jadrovým pohonom má dĺžku 155 metrov, výtlak 24 000 ton, hĺbku ponoru 600 metrov a rýchlosť pod vodou 32 uzlov. Jej posádka tvorí celkovo 107. Ponorka s jadrovým pohonom Project 949A je vyzbrojená šiestimi torpédometmi a 24 odpaľovacími zariadeniami na odpálenie riadených striel Granit s dosahom asi 500 kilometrov (311 míľ).

(Medzititulky red. HD.)

Pre šesť ruských podmorských Titanov neexistuje žiaden účinný obranný systém
Perm z projektu 885M triedy Jaseň vstúpi do dejín námorníctva. Stáva sa prvou ponorkou, vybavenou raketovým systémom Zirkon. Ruské námorníctvo takýchto ponoriek v relatívne rýchlom čase prevezme celkovo šesť. Pri ich vhodnom rozmiestnení bude táto... Čítať ďalej
05 | 11 | 2021 | Ivan Brožík