Pre šesť ruských podmorských Titanov neexistuje žiaden účinný obranný systém
05 | 11 | 2021 I Ivan Brožík

Perm z projektu 885M triedy Jaseň vstúpi do dejín námorníctva. Stáva sa prvou ponorkou, vybavenou raketovým systémom Zirkon. Ruské námorníctvo takýchto ponoriek v relatívne rýchlom čase prevezme celkovo šesť. Pri ich vhodnom rozmiestnení bude táto flotila schopná vymazať celý kontinent z povrchu planéty, a to rýchlosťou takmer desaťnásobku rýchlosti zvuku.

Na takýto bleskový útok nemá na svete nikto okrem Rusov dostatočne rýchly obranný systém. To priznávajú aj samotní Američania. Zirkony sú rakety určené pre akýkoľvek námorný a pozemný cieľ. Informuje web navyrecognition.com.

Rusi poodhalili tajomstvo

Podľa informácií, ktoré zverejnila agentúra Tass pred niekoľkými hodinami, prvým pravidelným podmorským nosičom najnovších nadzvukových riadených striel Zirkon bude jadrová ponorka projektu 885M Perm (kód Jaseň-M) modifikovanej konštrukcie.

Podľa zdroja je dodanie ponorky Perm ruskému námorníctvu plánované na rok 2025.

Putin: Prvé nadzvukové strely Zirkón dostane námorníctvo začiatkom roka 2022
Rusko čoskoro ukončí testovanie nadzvukových riadených striel Zirkón. Ruské námorníctvo ich dostane začiatkom budúceho roka. Stredajšie vyjadrenie ruského prezidenta Vladimira Putina citovala agentúra Reuters. Moskva sa tak podľa Reuters snaží... Čítať ďalej
04 | 11 | 2021 | tasr

Šesť Titanov

V súčasnosti Sevmaš (súčasť United Shipbuilding Corporation) stavia šesť jadrových ponoriek projektu 885M. Ponorky Severodvinsk a Kazaň sú súčasťou ruského námorníctva, ponorka Novosibirsk sa testuje. Jej odovzdanie do flotily je naplánované do konca roka.

Zirkon je nadzvuková riadená strela odpaľovaná z lode alebo z ponorky. Je schopná zaútočiť na cieľ rýchlosťou do desať Machov.  Raketa je schopná zasiahnuť pozemné aj námorné ciele.

Podľa ruských spravodajských zdrojov má Zirkon dosah približne 400 až 965 km a možno ho odpaľovať aj z vertikálnych odpaľovacích systémov namontovaných na krížnikoch Admirál Nachimov a Pjotr ​​Veliký, z korviet Projektu 20380, fregát Projektu 22350 a ponoriek triedy Projekt 885 Jaseň.

Nová ruská ponorka s raketami Zirkon dokáže poslať na dno naraz až dva zväzky lietadlových lodí
Ponorka triedy Jaseň vybavená raketami Zirkon je smrteľnou zbraňou. Americké námorníctvo sa pred ňou musí triasť. Dokáže udrieť z parádnej vzdialenosti. Hoci aj väčšej ako 1 000 kilometrov. Vezmime letovú rýchlosť rakiet Zirkon, ktorá presahuje 9... Čítať ďalej
10 | 10 | 2021 | Ivan Brožík