Golonka spomíma na Mekyho! "Boli sme susedia"
12 | 11 | 2021 I Denis Merva

Bývalý hokejista Jozef Golonka a Legendárny spevák Meky Žbirka boli susedia. Bývali na ulici Februarového víťazstva v Bratislave. 

Dnes už sa ulica volá Račianska ulica. Ako informuje pluska.sk,Jozef Golonka spomína, že vtedy bolo pravidlom keď osobnosti, ktoré sa nejakým spôsobom podielali o úspešnú prezentáciu Slovenska, dostali štátne byty. 

Štátne byty?

"Žbirkovci medzi nich tiež patrili, keďže Mirov otec, ktorý pochádzal z Trnava Hory, bol vojenským pilotom a bojoval v druhej svetovej vojne. Práve vtedy sa zoznámil so svojou budúcou manželkou, Londýnčankou Ruth Galeovou, a ona naučila svojich troch synov po anglicky, o čom v tých rokoch nikto ani nechyroval. Aj preto sme ho volali Angličan."

Očkovaný Meky Žbirka zomrel na zápal pľúc, covid nemal
Marika Gombitová sa rozlúčila s Miroslavom Žbirkom. Na sociálnej sieti nechala odkaz, ktorým povedala všetko: "Môj drahý Meky, veľmi mi budeš chýbať. Si v mojom srdci navždy. S láskou, Tvoja princezná." K Marike sa od prvej chvíle, ako sa verejnosť... Čítať ďalej
10 | 11 | 2021 | Gabriela Fedičová

Menej známa historka

"My sme vtedy žili ináč, nekastovali sme sa, že ja som z tej brandže a ty z hentej. Všetci sme držali spolu a družili sa, hoci môj život bol šport a jeho hudba. Aj Mirove hudobné začiatky sa rodili práve na našom dvore, na ktorý sme mali výhľad z našej spálne a kuchyne. Raz pozerám a Meky sedí na kapote môjho Saaba, ktorého som ´vyhral´ v roku 1969 vo Švédsku, a brnká si na gitare. Skríkol som na neho, čo tam robí, či mi chce preliačiť auto? On sa len pousmial a povedal, že sa mu nemôže nič stať, že je to pevný plech, ale nakoniec predsa zliezol."

Spomína len v dobrom

Vážil som si ho pre jeho húževnatosť i to, že hoci sa neskôr odsťahoval do Prahy a jeho manželka bola Češka, vždy rozprával a tvoril po slovensky. Texty mali zmysel, dušu a človeku sa vryli do pamäti. Mám dodnes archív s jeho piesňami na magnetofónových páskach. Keď sa stal členom Modusu, chodili sme na ich koncerty do Véčka. Boli sme skrátka kamaráti, ktorí si vážili prácu toho druhého," Informovala pluska.sk

V pamäti mi Meky navždy ostane ako úžasný, talentovaný, inteligentný muž s príznačným suchým anglickým humorom, s ktorým som chodieval do vtedajšej ikonickej krčmy Beseda na pivo. Zlatý mok však ani jeden z nás nepil. On ho niesol v džbánku svojmu otcovi a ja zatiaľ, kým mu ho čapovali, som sedel na lavičke a pozoroval štamgastov... Chcel by som ešte Mirovi odkázať, že vždy som ho mal rád a jeho odchod ma veľmi bolí," smutne dodal Golonka. 

Gombitovej rozlúčkové slová Žbirkovi
Meky Žbirka nikdy netajil to, že Marika Gombitová mala v jeho živote významné miesto. Pozrite sa akými slovami sa s nim rozlúčila! Správa o tom, že Meky Žbirka vo veku 69 rokov nás navždy opustil pochopiteľne zasiahlo všetkých. Mimoriadne obľúbený... Čítať ďalej
11 | 11 | 2021 | Denis Merva