Rusko plánuje odvetu! Ako reakciu na sankcie EÚ
11 | 11 | 2021 I Diana Zaťková

Každý krok k uvaleniu sankcií proti ruskému národnému dopravcovi, Aeroflotu, bude opätovaný! Varoval jeden z najvyšších diplomatov krajiny. Narastá hádka o údajných súvislostiach s migračnou krízou na poľsko-bieloruskej hranici, píše portál RT.

EÚ nediskutuje, okamžite chytá obušok sankcií

„Samozrejme, že dôjde k nejakej reakcii.“ Takto reagoval námestník ministra zahraničných vecí Alexander Gruško vo štvrtok pre RIA Novosti v komentári k správam, že EÚ by mohla oznámiť obmedzenia na leteckú spoločnosť, štvrtú najväčšiu v Európe. 

„Nie sme z toho prekvapení, pretože máme dojem, že keď ide o akýkoľvek medzinárodný problém, EÚ nevstupuje do dialógu s dotknutými stranami, ale radšej okamžite chytí obušok sankcií a bezmyšlienkovito ním švihá,“ dodal Gruško. 

Bruselu sú podozrivé Belavia, Aeroflot i Turkish Airlines

Deň predtým agentúra Bloomberg uviedla, že Brusel zvažuje sankcionovať Aeroflot, potenciálne spolu s Turkish Airlines, za údajnú úlohu firiem pri preprave migrantov do Bieloruska. Predstavitelia EÚ uviedli, že boli uskutočnené lety z problémových krajín, ako sú Irak, Sýria a Irán. Pričom potenciálni žiadatelia o azyl dostali povolenie na vstup do Bieloruska a vyzvali ich, aby cestovali k hraniciam.

Neskôr vo štvrtok Aeroflot oznámil, že neprevádzkuje žiadne pravidelné lety z Iraku ani zo Sýrie. A nelieta na trase medzi Minskom a Istanbulom, kde dočasne žije veľa potenciálnych žiadateľov o azyl. Leteckí šéfovia vo vyhlásení potvrdili, že letecká spoločnosť tiež neprenajíma charterové lety na týchto linkách.

Rusko: Za migráciu do Poľska nekritizujte Lukašenka ale Západ
Za migračný exodus môžu činy Západu na Blízkom východe! Namiesto toho, aby politici vo Varšave kritizovali bieloruského prezidenta Alexandra Lukašenka za krízu na poľsko-bieloruských hraniciach, mali by si pripomenúť svoje kroky pri invázii do... Čítať ďalej
10 | 11 | 2021 | Diana Zaťková

Hybridná vojna

Poľsko vyhlásilo výnimočný stav a rozmiestnilo na spoločnej hranici tisíce vojakov, pohraničnej stráže a policajtov v reakcii na prudký nárast pokusov o nelegálne prekročenie hranice. Začiatkom tohto týždňa nasadili dôstojníci proti migrantom paprikový sprej a štíty, aby odvrátili tých, ktorí sa pokúšali dostať do krajiny EÚ. 

Zatiaľ čo Brusel trvá na tom, že rastúca kríza sa rovná „hybridnej vojne“, ktorú vedie bieloruský vodca Alexander Lukašenko v odvete za ekonomické sankcie, Minsk tvrdí, že už jednoducho nie je pripravený brániť migrantom dostať sa k hraniciam bloku. 

Rusko účasť popiera

Rusko poprelo akúkoľvek rolu v spore a z patovej situácie obvinilo tak migračnú politiku EÚ, ako aj zásahy Západu na Blízkom východe.

Lukašenko vo štvrtok varoval, že nový prílev migrantov možno očakávať z Afganistanu . „Američania pozvali imigrantov, ale prikázali Európe a Strednej Ázii, aby ich prijali,“ vysvetlil Lukašenko. „Čo majú ľudia robiť? Pôjdu do Európy."

Neoverené zábery zdieľané online z TikTok v stredu údajne ukazujú let prevádzkovaný bieloruským národným prepravcom Belavia, ktorý odlieta s veľkým počtom potenciálnych blízkovýchodných migrantov. Letecká spoločnosť už čelí sérii sankcií zo strany EÚ, ktoré boli odhalené začiatkom tohto roka v reakcii na zastavenie prevádzky írskeho lietadla Ryanair v Minsku. 

Bielorusko nechce konflikt, ani padnúť na kolená
Bieloruský prezident Alexandr Lukašenko dnes povedal, že vo veci patovej situácie migrantov na hraniciach s Poľskom nechce ozbrojený konflikt, no takisto odmieta "padnúť na kolená". Informovala o tom agentúra AFP. "Boj nevyhľadávame," povedal... Čítať ďalej
09 | 11 | 2021 | tasr