Rusko: Za migráciu do Poľska nekritizujte Lukašenka ale Západ
10 | 11 | 2021 I Diana Zaťková

Za migračný exodus môžu činy Západu na Blízkom východe! Namiesto toho, aby politici vo Varšave kritizovali bieloruského prezidenta Alexandra Lukašenka za krízu na poľsko-bieloruských hraniciach, mali by si pripomenúť svoje kroky pri invázii do Iraku, pripomenula pre Telegram hovorkyňa ruského ministerstva zahraničných vecí Maria Zacharova. Téme sa venuje agentúra TASS.

Po zničení ich krajiny si teraz Iračania len hľadajú domov

"Teraz by si poľskí politici, ktorí nadávajú na Lukašenka a obviňujú Minsk z problémov s irackými migrantmi, mali spomenúť, ako bol Irak zničený za najaktívnejšej účasti Varšavy," zdôraznila oficiálna predstaviteľka ruského ministerstva zahraničných vecí Maria Zacharova

„Viac ako dvetisíc poľských vojakov vtrhlo do tohto suverénneho štátu, aby nastolili demokraciu. Prečo dnes neprijmú aspoň toľko „vďačných Iračanov“? Ich predkovia o takomto živote ani nesnívali, aby si vybudovali svoj vlastný vo vlastnej krajine, kým tam nevtrhli nehanbí demokrati,“ upozorňuje Zacharova na dôsledky Vojny v zálive v roku 1990.

V pondelok ráno v Bielorusku tisíce utečencov postupovali po diaľnici k hranici s Poľskom. Bieloruské úrady vysvetlili, že všetci deklarujú svoj zámer odísť do Poľska, aby tu uplatnili právo na získanie štatútu utečenca v EÚ. V reakcii na to Poliaci uviedli svoje sily územnej obrany do najvyššej pohotovosti.

Bielorusko nechce konflikt, ani padnúť na kolená
Bieloruský prezident Alexandr Lukašenko dnes povedal, že vo veci patovej situácie migrantov na hraniciach s Poľskom nechce ozbrojený konflikt, no takisto odmieta "padnúť na kolená". Informovala o tom agentúra AFP. "Boj nevyhľadávame," povedal... Čítať ďalej
09 | 11 | 2021 | tasr

Za migrantov nesie vinu Západ 
Maria Zakharova poznamenala, že napätie v Európe narastá už mnoho rokov a situácia s migrantmi na východnej hranici EÚ je len časťou celkového obrazu. "Nepredstierajme, že sa to začalo včera. Situácia na východnej hranici EÚ je len časťou celkového obrazu. Neschopnosť vidieť to, pochopiť to a priznať si to - to je to, čo predstavuje najhorší druh prekrúcania faktov aký môže existovať - ​​klamať samých seba,'' povedala.
 

Diplomatka uviedla, že napätie v Európe narastalo už mnoho rokov, k čomu došlo „predovšetkým v dôsledku straty nezávislosti niektorými jej krajinami, aby sa prikláňali k mimoeurópskym krajinám pri realizácii ich politického programu, a tiež kvôli k nezodpovednému zasahovaniu do záležitostí suverénnych štátov a dvojitému štandardu v prístupe k najdôležitejším demokratickým princípom,“ povedala.

Európa má strach. Spasí ju ruský plyn ?
Zásobníky plynu v Nemecku a Rakúsku sú tesne pred začiatkom zimy slabo naplnené. Plynárenský gigant Gazprom má na Putinov príkaz zvýšiť dodávky. Je koniec plynovej krízy na dohľad? – pýta sa epochtimes.de. Po mesiacoch energetickej krízy môžu... Čítať ďalej
09 | 11 | 2021 | Ingrid Vrabcová

Činy Západu na Blízkom východe

Príkladov je veľa, povedala Zacharova. "Zničenie irackej štátnosti, ku ktorému došlo v dôsledku krokov americkej administratívy a spojeneckých štátov, spôsobilo tektonické posuny v regióne. Západom sponzorovaná ''Arabská jar'', kampaň NATO proti Líbyi, zasahovanie kolektívny Západ v záležitostiach Sýrie a podpora tamojšieho medzinárodného terorizmu a hlavne vznik ISIS (bývalý názov teroristickej skupiny IS, ktorá je v Rusku zakázaná) na troskách irackého štátu – to všetko viedli k masovému exodu utečencov a migrantov z tejto časti sveta do Európy a, samozrejme, k informačným kampaniam, ktoré sú založené na ponižovaní tradícií a hodnôt niektorých národov a kultúr v prospech iných,“ uviedla.

"Zopakujem, čo práve povedal ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov. Zodpovednosť za vyriešenie migračnej krízy na poľsko-bieloruských hraniciach nesie Západ, ktorý ju vyvolal svojimi činmi na Blízkom východe,''povedla diplomatka.

Hovorkyňa tiež vyzvala svojho poľského kolegu, aby sa namiesto prednášania o napätí na európskom kontinente zaoberal „ochranou práv novinárov, ktorí sú vytláčaní z pohraničných stanovíšť poľskými silami, ktoré využívajú agresívnu fyzickú cenzúru vrátane blokovania mobilných a internetového pripojenia. 

Putin prisľúbil Lukašenkovi podporu proti pokusom o "zasahovanie" zo zahraničia"
Ruský líder Vladimír Putin ubezpečil bieloruského prezidenta Alexandra Lukašenka o podpore proti pokusom o „zasahovanie" zo zahraničia, píše epochtimes.de. „Spoločne sa postavíme proti všetkým pokusom o zasahovanie do vnútorných záležitostí našich... Čítať ďalej
08 | 11 | 2021 | Ingrid Vrabcová