M. Uhrík: "Vakcíny nie sú také účinné, ako sa predpokladalo"
11 | 11 | 2021 I Eka Balašková

"Prečo sa vírus rekordne šíri, aj keď je cca polovica ľudí zaočkovaná?" Pýta sa Milan Uhrík, predseda hnutia Republika vo svojom statuse na sociálnej sieti.

"Poďme k faktom."Začínaeuroposlanec a uvádza percentuálny rozdiel počtu symptomaticky chorých medzi očkovanými a neočkovanými skupinami, ktorý je pri jednotlivých vakcínach nasledovný:

BIONTECH/PFIZER - 0,84 %

MODERNA - 1,23 %

ASTRAZENECA - 1,74 %

JANSSEN - 1,18 %

Uhrík upozorňuje, že nejde o hoaxy, ale o dáta z oficiálnych hodnotiacich správ vakcín pre Európsku liekovú agentúru (EMA) z konca októbra 2021 (prepočty, zdroje a oficiálne linky uvádza v komentári priamo pod príspevkom). Konkrétne:

"Vakcína BIONTECH/PFIZER Comirnaty:

Symptomatický priebeh Covid-19 nemalo 99,96 % zaočkovaných, ale taktiež ani 99,12 % nezaočkovaných. Vakcína teda znížila riziko symptomatického priebehu u 0,84 % ľudí.

Vakcína MODERA Spikevax1:

Symptomatický priebeh nemalo 99,92 % zaočkovaných, ale taktiež ani 98,69 % nezaočkovaných. Vakcína teda znížila riziko symptomatického priebehu u 1,23 % ľudí.

Vakcína ASTRAZENECA Vaxzevria1:

Symptomatický priebeh nemalo 98,78 % zaočkovaných, ale taktiež ani 97,04 % nezaočkovaných. Vakcína teda znížila riziko symptomatického priebehu u 1,74 % testovaných ľudí.

Vakcína JANSSEN:

Symptomatický priebeh nemalo 99,41 % zaočkovaných a 98,23 % nezaočkovaných. Vakcína teda znížila riziko symptomatického priebehu u 1,18 % testovaných ľudí." Tvrdí v statuse europoslanec.

Diecézna charita Žilina spustila projekt Hlinený dukát na pomoc chudobným ľuďom
Diecézna charita Žilina predstavila vo štvrtok projekt Hlinený dukát. Symbolické platidlo si môžu ľudia žijúci v chudobe vymeniť za jedlo, potravinový balík a služby, ako sú pranie, nocľah či hygiena. Podľa riaditeľa Diecéznej charity Žilina Petra... Čítať ďalej
11 | 11 | 2021 | TASR

Toľko k číslam

Tie môžete nájsť aj v oficiálnych správach pre Európsku liekovú agentúru. Uhrík následne upozorňuje: "Vakcíny nie sú také účinné, ako sa predpokladalo. A to je dôvod, prečo máme rekordné počty chorých, hoci je už cca polovica populácie zaočkovaná. To je dôvod, prečo je na pokraji kolapsu zdravotníctvo aj v lepšie zaočkovanom Maďarsku, Rakúsku, Nemecku, Holandsku, Dánsku... A prečo by zrejme stále kolabovalo na Slovensku, aj keby sme mali o 10-20 % vyššiu zaočkovanosť."

Nefunguje to.

"Nie tak, ako sľubovali." s ľútosťou konštatuje europoslanec. "Situácia je kritická a nemocnice sa plnia všade. Vidíme, že Covid roznášajú nezaočkovaní aj zaočkovaní. Zaočkovaní možno ešte viac, keďže sa nemusia testovať. Nie je férové zo situácie obviňovať a haniť len tých, čo sa zaočkovať nedali. A nie je fér tlačiť všetkých ľudí pod hrozbou represií do ďalších dávok vakcín. Veď vidíme, že to až tak nepomáha."

www.facebook.com/ing.milan.uhrik/posts/482564183233134

Čo je za tým?

Za honom na nezaočkovaných nie je podľa Uhríka nič iné, ako neschopnosť vlády. "Hľadajú vinníka, na ktorého hodia všetky svoje zlyhania. Ktorého môžu rituálne obetovať a ukázať prstom s tým, že oni nie sú na vine. Najväčší podiel na súčasnej katastrofe má len a len neschopná a amatérska vláda." nešetrí kritikou poslanec EP: "Diletanti, ktorí nevedia riadiť štát ani v normálnom stave, tobôž nie v krízovej situácii."

Ľudia nie sú hlúpi.

"Nemajú problém chrániť si zdravie . Majú však prirodzený problém rešpektovať vládu, ktorá im klame. To najlepšie, čo by mohli vládni politici pre Slovensko urobiť je odísť čím skôr." odporúča M. Uhrík: "Prestať ľudí rozdeľovať a urážať. Až potom sa veci pohnú k lepšiemu." uzatvára svoj status.

Fico prehovoril k vláde: Pustili ste sa do vojny s polovicou národa!
Vláda pri prijímaní nových pandemických opatrení nevedie sociálny dialóg! Upozornil na to v diskusii v pléne Národnej rady (NR) SR líder opozičného Smeru-SD Robert Fico. Bez sociálneho dialógu podľa neho nie je možné pripravovať zákony, ktoré sa... Čítať ďalej
11 | 11 | 2021 | Diana Zaťková