Kto zarába viac ako šéf parlamentu? Predsa jeho podriadený!
11 | 11 | 2021 I Diana Zaťková

Podriadený má vyšší príjem ako šéf! Aj takéto veci sa dejú v štátnej správe na Slovensku. Žiarivým príkladom je riaditeľ kancelárie Národnej rady Daniel Guspan. Podľa majetkového priznania patrí medzi najbohatších úradníkov!

Guspan kariérne začínal u smeráka Pavla Pašku, pokračoval u Petra Pellegriniho, štyri roky mu šéfoval Andrej Danko a na lukratívnej stoličke si ho ponechal aj Boris Kollár. Roky je teda riaditeľom kancelárie Národnej rady. No až teraz má povinnosť, vrátane ďalších dvetisíc štátnych úradníkov, odovzdávať majetkové priznanie. Platové pomery a imanie Daniela Guspana prekvapili nielen jeho bývalého šéfa, píše denník Hospodárske Noviny.

Deje sa to aj na ministerstvách

Guspan za minulý rok priznal plat z verejnej funkcie vyše 52-tisíc eur, čo je o takmer 15-tisíc eur viac, ako si uvádza šéf parlamentu Boris Kollár. „Neviem to posúdiť, hoci na prvé počutie to znie zvláštne," myslí si o platových nepomeroch šéf liberálov Richard Sulík.

A bývalý predseda parlamentu Andrej Danko na to reagoval s prekvapením. „Nemám také vedomosti. Vždy som presadzoval nastavenie platov v štátnej správe tak, aby nevznikali takéto anomálie.“ 

Dodal však, že sa to deje aj na ministerstvách, kde podriadení majú vyšší príjem ako minister. „Mala by vzniknúť tabuľka platov aj pre štátne podniky a inštitúcie, ktorá by bola jasná a prehľadná a mala mzdové stropy,“ doplnil líder mimoparlamentnej SNS. 

Desaťročie OĽaNO: Z výťahu na úrad vlády, z výslnia na politické dno
Bez jasnej štruktúry, funkčnej centrály a len so 45 členmi obsadilo hnutie OĽaNO minulý rok najviac kresiel vo vláde aj v parlamente. Sú nesúrodí a výstrední a dnes oslavujú desaťročnicu v politike. Igor Matovič vytiahol počas desať rokov... Čítať ďalej
11 | 11 | 2021 | Diana Zaťková

Vila, harleyka, umelecká zbierka i vodný skúter

Z obchodného registra, katastrálneho portálu a Finstatu je po novom možné zistiť, že kancelár disponuje významným imaním. Priznal luxusnú vilu na Slavíne, vlastní aj rezidenciu v chorvátskom meste Vodice a nedávno mal ešte ďalší rodinný dom v bratislavskom Ružinove. Po rozvode si musel s exmanželkou rodinné nehnuteľnosti podeliť.

V súčasnosti je jasné, že ružinovská nehnuteľnosť už nepatrí do jeho portfólia. A rozsiahla vila pri Slavíne podľa katastra patrí spolovice Guspanovi a druhú previedol v posledný deň minulého roku na syna Nicolasa. Moderná stavba s výhľadom na Bratislavský hrad susedí s vilou zbrojárskeho magnáta Miroslava Výboha, odsúdeného Ladislava Bašternáka či herca a expolitika Milana Kňažka.

Guspan sa dávnejšie vyjadril, že niekoľkomiliónovú investíciu do prepychového bývania v hlavnom meste zaplatil z dvoch úverov, ale aj z predaja pozemkov. Podľa priznania za rok 2019 vyplýva, že v tom čase ešte vlastnil aj parcely v Tatranskej Lomnici. 

Čekan varuje: Príde katastrofa, kolaps zdravotníctva a humanitárna kríza
Situácia na Slovensku je zo dňa na deň horšia a horšia. A to nielen po ekonomickej stránke, ale najmä pandemickej. Najhoršie na tom je to, že štát sa na tretiu vlnu opäť v lete nepripravil, ale spoľahol sa len na očkovanie. Štát už dlhé mesiace... Čítať ďalej
11 | 11 | 2021 | Jozef Uhlarik

V aktuálnom priznaní okrem spomínaného nehnuteľného uvádza aj hnuteľný majetok, a to motocykel Harley Davidson, vodný skúter značky Bombardier, zbierku umeleckých predmetov, obchodné podiely a dlhopisy.

Hotelu šéfoval, vlastníctvo nepriznáva

Pred nástupom do čela Národnej rady šéfoval Guspan bratislavskému hotelu Aston. Ani po otázkach novinárov nepriznal, že v ňom drží vyše 90-percentný podiel. „Keďže hotel vlastní eseročka Aston Esquire, ktorej spoločníkom je zas akciová spoločnosť Factofin, opýtali sme sa ho na to cez tlačový odbor Národnej rady. Odpovede sme sa však nedočkali,“ uviedol týždenník Plus 7 dní.

Zo zbierky listín akciovky Factofin však vyplýva, že je jej akcionárom. Práve v hoteli Aston sa stretávali špičky Smeru s aktuálne obvineným nitrianskym oligarchom Norbertom Bödörom.

Remišová je opäť za hviezdu internetu. TOTO hocikto nezapotí. (VIDEO)
Že v našej vláde sedia ľudia s „ľahším“ myslením vedia už mnohí Slováci, no ministerka a šéfka strany Za ľudí je zrejme v popredí celej skupiny. Nasvedčujú tomu viaceré jej vyjadrenia, ktorými doslova „ohúrila“. Tak, ako týmto posledným. Politika... Čítať ďalej
11 | 11 | 2021 | Jozef Uhlarik