Slovensko sa lúči s Mekym Žbirkom, legendou, ktorá na hudobnej scéne žiarila vyše 50 rokov
10 | 11 | 2021 I Eka Balašková

V občianskom preukaze mal meno Miroslav Žbirka, no väčšina ľudí ho pozná hlavne ako Mira, či Mekyho. Človeka s úsmevom chlapca, humorom Angličana a neodmysliteľnou gitarou. 

Chlapec z ulice

Narodil sa 21. októbra 1952 v Bratislave otcovi Šimonovi z Trnavej Hory a mame Ruth Galeovej z Londýna. Je najmladši z troch súrodencov (Jason a Anton).

Meky

Tak ho volali od detstva, no vtedajšiemu režimu toto meno nejako nevyhovovalo, preto roky vystupoval ako Miroslav, prípadne Miro. 

Modus

Hudobné začiatky Mekyho registrujeme niekde na Račianskom Mýte v 60tych rokoch. Na lavičkách tam hrával skladby od Beatles, E. Presleyho, či iných hviezd. Jeho veľkou výhodou bola práve skvelá angličtina. V 16tich rokoch ho pozvali do domu ROH, kde pôsobil v rôznych amatérskych zoskupeniach a potom prišiel Modus. V Moduse zažil aj "prvý vrchol" svojej kariéry. Silná zostava Žbirka-Lehotský-Gombitová a mnohé ich hity dodnes oslovujú všetky generácie.

Modus - Záhadná - YouTubeZdroj: YouTube, Záhadná

Doktor Sen

V roku 1980 sa vydal na sólovú dráhu a s L. Lučeničom založili skupinu Limit. S ňou zažil "druhý vrchol" kariéry. Piesne, ako Biely kvet, Deni, 22 dní či Atlantída sú v rádiách hrané dodnes. Vydal množstvo sólových albumov, písal hudbu pre iných interpretov a naspieval niekoľko duetov, ako V slepých uličkách s Marikou, ale spolupracoval aj s Marthou, Barbarou Haščákovou, či Janou Kirschner.

Súkromie

M. Žbirka bol dvakrát ženatý. S prvou manželkou Helhou mal dcéru Denisu (pre ňu zložil pieseň Deni), s druhou manželkou Kateřinou mal dcéru Lindu (pre ňu tiež napísal pieseň pomenovanú po nej) a syna Davida, ktorý sa tiež venuje hudbe.

Inšpirácie

Jeho veľkým vzorom bola skupina The Beatles. V ostatných rokoch dokonca mal možnosť nahrávať v štúdiu na Abbey Road, kde svoje albumy nahrávali aj Beatles. 

Odkaz Lipšicovi: Namiesto pytliactva rieš spackanú prácu svojich podriadených!
Lipšic by sa mal radšej venovať kvalite práci svojich podriadených! Myslí si to bývalý šéf Úradu boja proti korupcii Jozef Šátek. Kauzu uniknutých nahrávok z loveckej chaty totiž oživilo vystúpenie špeciálneho prokurátora Daniela Lipšica v relácii... Čítať ďalej
10 | 11 | 2021 | Diana Zaťková

Prvý Zlatý slávik zo Slovenska

Mekymu už nikto nezoberie jeho prvenstvo v ankete Mladého Světa - Zlatý Slávik. Víťazstvo si pravidelne vyspieval Karel Gott, no v roku ho po dlhých rokoch získal práve Meky. 

Zápal pľúc

Ešte týždeň pred jeho narodeninami sme aj my 

Obľúbený spevák v nemocnici. Ľudia mu želajú skoré uzdravenie
Úspešný a populárny slovenský spevák Miro Žbirka na svojom profile napísal, že sa nachádza v nemocnici. Spevák napriek svojmu veku neustále komponuje a koncertuje ako za mladých čias. Jeho pesničky poznajú generácie Slovákov. Čítať ďalej
14 | 10 | 2021 | Ján Papuga
, že M. Žbirka skončil v nemocnici na infúziách a že to s ním vôbec nevyzeralo dobre. Zrušili sa koncerty a deň po narodeninách Meky na svoju sociálnu sieť pridal fotku z pohodlia domova, takže všetko vyzeralo byť na najlepšej ceste k uzdraveniu ...

Česť Vašej pamiatke!