Nemecko a EÚ dostáva od Gazpromu viac plynu
10 | 11 | 2021 I Ingrid Vrabcová

Zásobníky plynu v Nemecku sa už začali napĺňať a rezerva postupne rastie, píše epochtimes.de.

Do plynových zásobníkov v Nemecku a EÚ teraz viac plynu „nateká“, než sa z nich odoberá. „V Nemecku prevažujú „plynové injekcie“ nad odbermi, takže úroveň skladovaných zásob sa zvyšuje," – povedal pre nemecké noviny Handelsblatt Sebastian Bleschke, výkonný riaditeľ Initiative Energien Speichern (INES). Platí to aj pre skladovacie zariadenia prevádzkované ruskou skupinou Gazprom.

„Zaúradoval“ Putin

Podľa vlastných informácií začal Gazprom v utorok realizovať plán na zvýšenie dodávok plynu do Európy. Urobil tak na pokyn ruského prezidenta Vladimíra Putina. Gazprom schválil plán na vtláčanie plynu do piatich európskych podzemných zásobníkov a začal s jeho realizáciou, uviedla spoločnosť.

Lôžko s umelou pľúcnou ventiláciou len po protekcii!
Chorvátski lekári sú zúfalí. Zdravotnícky systém v krajine je podľa nich na pokraji kolapsu, informuje nemecký Der Spiegel. Vzhľadom na vysoký počet pacientov s COVIDom sú kliniky v Chorvátsku maximálne preťažené. Bez zveličovania možno povedať,... Čítať ďalej
02 | 11 | 2021 | Ingrid Vrabcová

Putin ešte koncom októbra nariadil spoločnosti Gazprom, aby do 8. novembra dokončila plnenie ruských zásobníkov plynu. Potom mal Gazprom „začať postupne zvyšovať objem plynu v podzemných zásobníkoch v Európe – v Rakúsku a Nemecku".

Priaznivejšia situácia na trhu

Podľa ruského prezidenta tento harmonogram umožní Gazpromu „splniť si zmluvné záväzky týkajúce sa dodávok plynu európskym partnerom na jeseň a v zime". Ruský líder dodal, že plánované dodávky vytvoria „priaznivejšiu situáciu na energetickom trhu v Európe ako celku".

Roztržka kvôli údajnej Macronovej SMS austrálskemu premiérovi
V súvislosti s krachom dohody o ponorkách medzi Francúzskom a Austráliou sa na verejnosť dostala SMS, ktorú údajne poslal Macron austrálskemu premiérovi. Únik informácií vyvolalo veľké rozhorčenie, píše nemecký Der Spiegel. Nové problémy v spore... Čítať ďalej
03 | 11 | 2021 | Ingrid Vrabcová

V najväčšom európskom zásobníku plynu v dolnosaskom Rehdene, ktorý prevádzkuje dcérska spoločnosť Gazpromu Astora, sa od soboty opäť vtláča plyn, „aj keď na nízkej úrovni", povedal Bleschke pre Handelsblatt. Zásobník plynu Jemgum v Dolnom Sasku, ktorý tiež prevádzkuje Astora, sa v súčasnosti tiež "intenzívne plní".

Podľa  novín Handelsblatt údaje európskej organizácie prevádzkovateľov prepravných sietí ENTSOG tiež ukazujú, že cez poľskú hranicu na priechode Mallnow v Brandenbursku prúdi už viac plynu. Ruský plyn sa do Nemecka dostáva aj cez Mallnow, dodáva epochtimes.de.

(Medzititulky red. HD.)

Farmafirma to myslí vážne: Buď ovca a nechaj sa zaočkovať! ( Edith Brötznerová)
Komentár Edith Brötznerovej (Report24) Čítať ďalej
13 | 10 | 2021 | Ingrid Vrabcová