Advokát Zigo šéfoval firme, ktorá žalovala štát a teraz štát obhajuje
10 | 11 | 2021 I Gabriela Fedičová

Advokát Zigo, ktorého meno sa posledné dni skloňuje aj v súvislosti s ministrom hospodárstva Richardom Sulíkom v tom istom spore podľa SME obhajuje, aj žaluje štát. Zigo podľa SME konflikt záujmov odmieta, ale zákon o advokácii definuje, ako má advokát v prípade takejto situácie konať.

Zigo je advokát u ktorého dcéra Richarda Sulíka (SaS), Alexandra vykonáva koncipientskú prax. Jeho advokátsku firmu Ius Aegis zazmluvnil Úrad pre reguláciu sieťových odvetví (URSO), ktorý patrí pod rezort hospodárstva. "Zigo má štát obhájiť za 51-tisíc eur pred mnohomiliónovou žalobou od firmy FENS, ktorú v minulosti založil, riadil a vlastnil," informuje SME.

Výberové konanie na adokáta sa podľa zistení SME neuskutočnilo. Išlo o priame zadanie. Sulík pre SME uviedol, že ak sa ukáže, že Zigo bol v konflikte záujmov, tak bude konať. 

Advokátom zákon o advokácii podľa SME zakazuje v rovnakom spore zastupovať jednu a potom druhú stranu. SME tiež upozorňuje, že advokát nesmie jednu stranu zvýhodňovať tým, že jej poskytne informácie o predošlom klientovi.

Rada vysokých škôl odmieta novelu ministra školstva
Rada vysokých škôl (RVŠ) SR zásadne odmieta predložený návrh novely zákona o vysokých školách (VŠ) a žiada ministra školstva Branislava Gröhlinga (SaS) o jeho stiahnutie z medzirezortného pripomienkového konania (MPK). Vyplýva z uznesenia zo... Čítať ďalej
10 | 11 | 2021 | tasr

Zigo FENS šéfoval, teraz proti FENS bojuje ako zástupca štátu

Spor v ktorom Zigo zastupuje ÚRSO proti FENS je veľmi dôležitý. Sedemmiliónová žaloba siaha do roku 2018. V čase, keď sa začal šéfoval FENS práve Zigo. Od čias, kedy firmu Zigo predal je šéfkou Katarína Buociková. Zigo ju podľa informácií zo SME videl iba raz, pri prevode vlastníctva. 

V spore štátu s FENS už rozhodol v roku 2018 Súdny dvor Európskej únie v prospech FENS a podľa SME je jasné, že štát sa vyplateniu milión eur už nevyhne. Spor je už zdá sa prehratý, ale napriek tomu štát verí advokátovi Zigovi, ktorý podľa ÚRSO môže vniesť do prípadu nové detaily. 

Ziga ani ÚRSO konflikt záujmov nevidia. Iného názoru je napríklad advokát Pala. "Ak si štátny orgán vyberie na zastupovanie v spore niekoho, kto v minulosti do svojej spoločnosti nadobudol tú istú pohľadávku, je otázne, či takýto úrad postupuje vo svojom najlepšom záujme," uviedol pre SME. Advokátska komora Ziga proaktívne riešiť nebude, kým nedostane podnet, uviedla pre SME hovorkyňa Alexandra Donevová. 

Toto má byť tá ohromná pomoc? pýtajú sa autodopravcovia ministerstva dopravy, ktoré ich odignorovalo
Ministerstvo dopravy a výstavby Slovenskej republiky na svojej webstránke informuje, že spustilo ďalšiu schému pomoci. Podpredsedníčka Únie súkromných autobusových dopravcov Darina Mosná ale odkazuje, že za ňu, ale aj za všetkých členov únie je... Čítať ďalej
10 | 11 | 2021 | Gabriela Fedičová