Na vianočné menu si odkladajte už teraz! Ak máte z čoho
10 | 11 | 2021 I Diana Zaťková

Sú to naozaj zlé správy pred Vianocami! Čo nevidieť porastú ceny aj za mäso a mäsové výrobky. Ak teda nie ste akurát vegetariáni a potrpíte si na kvalitné údené a klobásku v kapustnici, šťavnatý bravčový rezeň či nebodaj lahôdky z teľacieho, budete musieť oveľa viac prevetrať peňaženku.

Akoby toho už nebolo dosť

Rásť budú, okrem všetkého iného, aj ceny mäsa a mäsových výrobkov. Najmä zvyšovanie cien bravčového mäsa a mäsových výrobkov je nevyhnutnou reakciou výrobcov na zvyšujúce sa náklady vstupujúce do výroby, píše portál cas.sk. O neutešenej novinke informovala výkonná riaditeľka Slovenského zväzu spracovateľov mäsa (SZSM) Eva Forrai.

Výrobcovia zvyšovaním cien podľa nej reagujú na výrazný nárast cien energií, pohonných látok, obalových a pomocných materiálov či korenín, pri ktorých sa prejavil nárast jednotkových cien počas roka 2021 v intervale 25 až 60 %. 

"Nárast cien vstupov do výroby sú výrobcovia nútení premietnuť aj do ich odberateľských cien. Očakávame preto, že zvýšenie cien mäsa a mäsových výrobkov sa u výrobcov prejaví už od začiatku decembra, a to približne na úrovni 8 až 10 %," spresnila Forrai.

Bašternák z basy na slobodu. Bohatstvo si uchránil
Ďalší z „vyvolených“ môže ísť spoza mreží. Tentokrát nie z väzby, ale priamo z výkonu trestu. A nejde o nikoho iného ako o Ladislava Bašternáka! Tomu navrhol podmienečné prepustenie dokonca samotný riaditeľ väznice. Zvykne sa hovoriť „Za dobrotu... Čítať ďalej
09 | 11 | 2021 | Jozef Uhlarik

Bravčové na Slovensku nedostatkový tovar

Okrem toho Slovensku reálne hrozí nedostatok bravčového mäsa. Potravinári i chovatelia už bijú na poplach. Sektor chovu ošípaných v SR by na svoje zachovanie potreboval štátnu podporu vo výške 10 miliónov eur. Uviedol to na brífingu predseda Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory (SPPK) Emil Macho, za účasti riaditeľa Slovenskej asociácie chovateľov ošípaných (SACHO) Petra Poláka.

"Vieme, že bravčové mäso je symbolom slovenských domácností. Spotreba bravčového mäsa na obyvateľa je 37 kilogramov. Skutočne je reálna obava, že budúci rok nebudú na Slovensku žiadne prasnice. Mali sme ich asi 120 000 kusov v roku 2001, momentálne ich máme niečo vyše 30 000 kusov," spresnil.

Chceme sa stať smetiskom Európy?

Riešenie tejto situácie je podľa Macha veľmi jednoduché. "Buď táto krajina prijme fakt, že sa staneme smetiskom Európy a všetky prebytky, ktoré v Európe sú, sa budú voziť na Slovensko a my s tým nič neurobíme, alebo rýchlo zasiahneme. Rýchlo sa dá zasiahnuť tak, že štát zadotuje chovateľov ošípaných. Chceme aj touto cestou hovoriť o čísle asi 10 miliónov eur, ktoré tento sektor každoročne zo štátnej pomoci potrebuje," povedal. 

"MPRV SR si uvedomuje vážnu situáciu, v ktorej sa ocitli chovatelia ošípaných i spracovatelia bravčového mäsa v súvislosti s epidémiou afrického moru ošípaných (AMO). Preto ministerstvo spustilo kampaň na zastavenie šírenia AMO, boli prijaté rázne opatrenia na zabránenie veľkých škôd vo veľkochovoch a aktuálne pripravujeme mimoriadnu pomoc vo výške 2 miliónov eur na zmiernenie následkov AMO," priblížilo agroministerstvo.

Kramplová - Des a hrôza politických reforiem
Dagmar Kramplová, krajská predsedníčka SNS sa na svojej sociálnej sieti zamýšľa, čo majú spoločné cisár Jozef II, Dzurinda, Mikloš a Matovič? Reformátori "Všetci zavádzali reformy, len Jozef II pre rozvoj monarchie a jej obyvateľov, najmä tých... Čítať ďalej
09 | 11 | 2021 | Eka Balašková