Bude americká ambasáda čeliť na Slovensku súdu? Dlhuje Bratislave státisíce!
10 | 11 | 2021 I Diana Zaťková

Budú pamiatkári vymáhať dlh USA na súde? Veľvyslanectvo USA je čiernou škvrnou na turistami preplnenom Hviezdoslavovom námestí v centre hlavného mesta. Nielen, že je obohnané nevkusným plotom, ale momentálne odmieta aj zaplatiť nájomné. Na rováši má už dlh takmer 260-tisíc eur!

Veľvyslanectvo USA sa dostalo do konfliktu s Pamiatkovým úradom. Miesto toho, aby dochádzalo k riešeniu už existujúcich afér, sa ich zoznam rozširuje.

Pamiatkovému úradu, ktorý stavbu z prelomu 19. a 20. storočia spravuje, veľvyslanectvo odmieta zaplatiť nájomné, v dôsledku čoho sa aktuálny dlh vyšplhal takmer na 260-tisíc eur, píše portál HN.

Je potrebná rekonštrukcia

Generálny riaditeľ pamiatkarov Radoslav Ragač ozrejmil, že dôvodom vzniku pohľadávky je fakt, že veľvyslanectvo má „na niektoré problematiky súvisiace so správou objektu odlišný pohľad“.

Druhá strana sporu bola konkrétnejšia. Ambasáda uviedla, že neuhradenie sumy súvisí s diskusiami týkajúcimi sa „veľmi potrebných a dlho očakávaných opráv budovy“.

Vláda: Schvaľovať má nové pandemické pravidlá
Očkovaní a ľudia, ktorí prekonali ochorenie COVID-19, by v čiernych okresoch mali mať možnosť navštevovať reštaurácie či ubytovacie zariadenia s podmienkou pravidelnej kontroly dodržiavania opatrení. To, na čom sa uplynulý pondelok zhodla koaličná... Čítať ďalej
10 | 11 | 2021 | tasr

Ragač však upozorňuje, že v zmluve nie je ukotvené, že nespokojnosť s fasádou budovy by sa mohla stať dôvodom na nesplácanie nájmu. Podľa Občianskeho zákonníka by bolo veľvyslanectvo teda oprávnené neplatiť alebo platiť menej iba v jedinom prípade.

„Ak by pre vady veci, ktoré nespôsobilo, nemohlo prenajatú budovu užívať dohodnutým spôsobom, respektíve mohlo užívať len obmedzene,“ objasňuje partner advokátskej kancelárie Havel & Partners Ondřej Majer.

Nechceme si rozhádať zámorskú veľmoc?

Ragač napriek všetkému dúfa v zmierlivé vyriešenie sporu a nad rozviazaním kontraktu s veľvyslanectvom nateraz neuvažuje. „Z právnej stránky môže nájomná zmluva ukončenie zmluvy zo strany Pamiatkového úradu sťažovať napríklad požiadavkou splnenia dodatočných podmienok,“ premýšľa Majer.

Otázne sú aj šance na efektívne vymoženie nároku na nájomné voči cudziemu štátu. V neposlednom rade môžu do rozhodovania Pamiatkového úradu vstupovať aj neprávne úvahy, napríklad záujem o udržanie dobrých vzťahov so Spojenými štátmi.

Našli sa spoluvlastníci Sulíkovho ranča, lebo kto hľadá nájde...
Našli sme ho! Hlása titulka denníka Plus 7 dní. Ide o Sulíkov ranč, oázu pokoja, ktorá sa má nachádzať v Austrálii. Podľa informácií, ktoré zverejnili, sa redakcia riadila Sulíkovou radou. "Nájdite si. Hľadajte. Všetko čo nájdete, použite. Kľudne... Čítať ďalej
10 | 11 | 2021 | Gabriela Fedičová

Ak by sa však pamiatkari nakoniec rozhodli pre tvrdší prístup, môžu sa dlžnej sumy domáhať podaním žaloby. „Súd bude potom musieť skúmať, či Spojené štáty americké ako štát nepožívajú v konkrétnom prípade imunitu podľa medzinárodného práva verejného, teda či nie sú vyňaté z jurisdikcie relevantného súdu,“ vysvetľuje Majer.

Veľmi problémový nájomník

Spor o (ne)platenie nájmu však nie je prvým, ktorého hlavným aktérom je americká ambasáda. Ďalší sa týka takmer tri metre vysokého kovového plota, ktorým je veľvyslanectvo obohnané. Američania ho nechali postaviť hlavne z bezpečnostných dôvodov.

Slúžiť mal ako obrana proti možným teroristickým útokom. Problém je, že toto oplotenie stojí na pozemku, ktorý spravuje mestská časť Staré Mesto. A tá v roku 2018 žiadala jeho zbúranie. Neúspešne.

R. Fico - na našom sneme ukážeme, ako správne pristupovať k pandemickým opatreniam!
Robert Fico sa venoval na tlačovke aj snemu Smer-SD, ale aj správaniu sa policajtov a ich šéfa. Snem - ukážkovo zorganizovaná reštaurácia Bude sa konať v Jazdiarni Bratislavského hradu 17. novembra. Bude sa konať v režime OTP, so všetkými... Čítať ďalej
10 | 11 | 2021 | Eka Balaskova