S veľavravným odkazom GP Žilinku politikom súhlasí aj Matovičova sestra!
09 | 11 | 2021 I Eka Balašková

Tento status ste dnes mohli zaregistrovať na sociálnej sieti generálneho prokurátora Maroša Žilinku.

@reprofoto FB M. Žilinka

Prečo sa o tomto paragrafe toľko hovorí?

Paragraf 363 hovorí o tom, že generálny prokurátor zruší právoplatné rozhodnutie prokurátora alebo policajta, ak takým rozhodnutím alebo v konaní, ktoré mu predchádzalo, bol porušený zákon. Môže tak urobiť aj na návrh obvineného a zrušiť obvinenie v jeho prospech. Diskusia o ňom sa otvorila po jeho využití na zrušenie obvinenia viacerých osôb, napríklad exšéfa Slovenskej informačnej služby Vladimíra Pčolinského. Odvtedy je tento paragraf neustálym terčom politického boja.

Komentár Zuzany Belicovej,

za slobodna Matovičovej (áno, Zuzana Belicová je sestra pána ministra): „Veď to je pre normálnych ľudí úplne logické a jednoduché pochopiť. To len fanatici a niektorí politici a političky sa robia, že to nechápu. Hlavne tí, “s krvavými očami”, ktorým obchádzanie a nedodržovanie zákonov vyhovuje, ak ide o ich prospech.” Dosť tvrdé slová do radov súrodeneckých.  

Návrh na zmenu paragrafu

predložil v uplynulých dňoch do parlamentu poslanec Alojz Baránik (SaS). Navrhnúť postup podľa paragrafu by mohli podľa neho len poškodený a zúčastnená osoba, a to len v neprospech obvineného. 

Topiaca sa Kolíková sa aj Baránika chytá
Ministerka spravodlivosti Mária Kolíková považuje návrh poslanca NR SR Alojza Baránika (SaS) na zmenu paragrafu 363 Trestného poriadku, za legitímny. Uviedla to pre TASR. Poskytnime priestor prokurátorom! Kolíková je podľa TASR presvedčená o... Čítať ďalej
09 | 11 | 2021 | TASR/Eka Balaskova

Remišovej návrh

Vicepremiérka navrhuje, aby generálny prokurátor nemohol zrušiť právoplatné rozhodnutie prokurátora alebo policajta, ak už bolo rozhodnuté o vzatí obvineného do väzby alebo o nahradení väzby a uznesenia o začatí trestného stíhania, a to za podmienky, že takým rozhodnutím alebo v konaní, ktoré mu predchádzalo, bol porušený zákon.