Miroslav Cipár - politika ho sklamala, umením žil naplno
09 | 11 | 2021 I Eka Balaskova

Včera vo večerných hodinách náš svet opustil Miroslav Cipár, ikona slovenského grafického dizajnu. Mnoho organizácií, či podujatí nesie logo, ktorého autorom bol práve M. Cipár. 

Kto to bol?

Narodil sa v drotárskom kraji, vo Vysokej nad Kysucou 8. januára 1935 do rodiny obchodníka, ktorý sa tri roky pred jeho narodením vrátil z Ameriky.  V osade Semeteš sa jeho rodičia snažili podnikať - chceli pokračovať v rodinnej tradícii obchodu so zmiešaným tovarom, ktorý rozšírili o turistickú nocľaháreň. Na Pedagogickej fakulte Univerzity Komenského v Bratislave vyštudoval  Slovenský jazyk a literatúru. Neskôr tiež absolvoval grafiku a monumentálnu maľbu na VŠVU v Bratislave. Bol študentom napríklad Vincenta Hložníka, či Petra Matejku. 

Pozrite sa, ako vyzerá medializovaný ranč Richarda Sulíka
Stál ho takmer milión eur, leží v Západnej Austrálií, "kúsok" od Perthu a pôsobí, ako oáza pokoja. Časopis Plus 7 dní sa za "zvedavcov" pozrel, kde by sa mal presídliť R. Sulík po odchodu z politiky. "Prevalil ho" Matovič Nie je tomu ani mesiac,... Čítať ďalej
09 | 11 | 2021 | Eka Balaskova

Spoločensky aktívny

Bol to práve on, u koho sa 19. novembra 1989 stretli slovenskí výtvarníci, aby spísali prvé revolučné vyhlásenie. Následne sa stal jedným zo zakladajúcich členov VPN. Z politiky neskôr vycúval - necítil sa dobre pri "vypočúvaní" kandidátov na ministrov, ktorí sa na VPN prichádzali predstaviť. "Pripadalo mi smiešne, že my ich máme schvaľovať. Ja nie som ten arbiter, ktorý by mal rozhodovať." povedal pre Ústav pamäti národa: "Dostal som sa na kandidátnu listinu, chodil som medzi ľudí a cítil som veľkú podporu. Po voľbách som nedostal ani výkaz o tom, koľko som dostal hlasov."

Grafik a výtvarník

Možno by ste boli prekvapení, pod koľkými logami je podpísaný práve M. Cipár. Za svoju ilustrátorskú tvorbu získal množstvo ocenení. Ilustroval hlavne knihy pre deti, no jeho rukopis nesú aj mnohé obálky kníh. 

Česť jeho pamiatke

Miroslav Cipár – TextM. Cipár - Text Zdroj: webumenia.sk