Tusk: Poľsko by malo zvážiť aktivovanie článku 4 zmluvy o NATO
08 | 11 | 2021 I tasr

Poľsko by malo zvážiť aktivovanie článku 4 zmluvy o NATO s cieľom pomôcť krajine vyrovnať sa s hrozbou, ktorú predstavuje migračná vlna, vyhlásil v pondelok predseda poľskej opozičnej Občianskej platformy (PO) Donald Tusk.

Ako vysvetlila agentúra PAP, podľa článku 4 Severoatlantickej zmluvy sa členovia NATO stretávajú, aby prediskutovali obavy z ohrozenia územnej celistvosti, politickej nezávislosti alebo bezpečnosti. Tusk na tlačovej konferencii povedal, že je "veľmi znepokojený tým, čo sa dnes deje a čo sa pravdepodobne stane v najbližších hodinách na našej východnej hranici".

Poľsko varuje pred ďalším nátlakom zo strany EÚ
Námestník poľského ministra zahraničných vecí Szymon Szynkowski vel Sęk varuje pred ďalším nátlakom zo strany Európskej únie na jednotlivé členské štáty, ako to únia urobila aj voči jeho krajine, píše nemecký portál epochtimes.de. Ak bude trestať... Čítať ďalej
07 | 11 | 2021 | Ingrid Vrabcová

Podľa správ médií sa totiž v pondelok stovky migrantov zhromaždili na hranici s Bieloruskom v snahe preniknúť do Poľska.
Tusk však povedal, že "skutočným problémom je to, že nikto nevie, čo sa poľská vláda chystá urobiť". "Naše vzťahy s našim východným susedom sa ešte viac zhoršia," uviedol.

Tusk zároveň vyzval vládu, aby začala rozhovory s opozíciou, a prezidenta, aby zvolal zasadnutie Národnej bezpečnostnej rady naprieč stranami. "Najdôležitejšie je možno zvážiť, či by sme mali aktivovať článok 4 NATO, ak je naša hranica priamo ohrozená fyzickým tlakom s bieloruskou účasťou, a tým myslím bieloruské štátne služby," povedal Tusk.
Poľsko, Litva a Lotyšsko obviňujú vládu bieloruského prezidenta Alexandra Lukašenka, že priváža migrantov z Blízkeho východu a Afriky a potom ich prevádza cez hranicu do EÚ v snahe destabilizovať Úniu v rámci odvety za sankcie, ktoré Brusel uvalil na Minsk.

„Ruky preč od poľského uhlia!" Protest baníkov proti transformácii energetiky vo Varšave (VIDEO)
Poľskí baníci protestovali pred budovou Zastúpenia Európskej komisie vo Varšave za záchranu svojich pracovných miest a proti európskej energetickej politike, informuje de.euronews.com. Čítať ďalej
08 | 11 | 2021 | Ingrid Vrabcová