FBI mal pred útokom na americký Kapitol konkrétne indície, no IGNOROVAL ich (VIDEO)
02 | 11 | 2021 I Ingrid Vrabcová

Aktéri útoku na americký Kapitol hovorili o skrývaní zbraní a zajatí politikov. Podľa denníka Washington Post mal FBI pred útokom konkrétne indície, ale nereagovala na ne, píše nemecký Der Spiegel.

Pri útoku na americký Kapitol, ktorý 6. januára zorganizovali priaznivci vtedajšieho prezidenta Donalda Trumpa, zahynulo päť ľudí. V súčasnosti prebieha vyšetrovanie a do popredia sa dostáva aj správanie úradov. Denník Washington Post teraz zverejnil niektoré výsledky rozsiahleho vyšetrovania, ktoré okrem iného vrhá svetlo na úlohu FBI.

Dostali množstvo varovaní

Podľa amerických novín federálna polícia dostala množstvo varovaní o hroziacom vypuknutí násilia. Vyšetrovateľom ich okrem iného odovzdali informátori. Plánovači nepokojov údajne na internete diskutovali o tom, ako by mohli čo najlepšie dopraviť zbrane do Washingtonu, aby "premohli" políciu.

Súčasťou online rozhovorov bolo aj zajatie politikov. Podľa denníka Washington Post to vyplýva z interných dokumentov FBI, ktoré mali noviny k dispozícii. FBI dostala tip 20. decembra, teda oveľa skôr, ako došlo k eskalácii násilia. Podľa tejto správy bol za jeden z cieľov označený republikán Mitt Romney, kritik Trumpa.

Sputnik, Sinovac a ďalšie vakcíny - koľko "vedľajších účinkov" je na Východe? (Willi Huber)
Komentár Williho Hubera (Report24) Čítať ďalej
18 | 10 | 2021 | Ingrid Vrabcová

Okrem toho sa zdalo, že organizátori násilia sú presvedčení o tom, že útokom na Kapitol ich poveril Trump. V chatových správach sa uvádzajú štyri miesta v krajine, z ktorých majú kolóny v dohodnutom čase vyraziť smerom k hlavnému mestu. Aktéri používali kódové slová, ako napríklad "krompáč", čím mali na mysli strelné zbrane.

FBI nevidela dôvod konať

Podľa denníka Washington Post FBI postúpil tipy miestnym bezpečnostným orgánom, ale sám zrejme nevidel dôvod konať. "Jednotlivec alebo skupina si v súčasnosti nevyžadujú ďalšie vyšetrovanie FBI," uvádza sa v spise.

Bezpečnostné sily na mieste 6. januára neboli schopné zvládnuť nápor a nedokázali zabrániť Trumpovým priaznivcom vo vstupe do budovy.

Zo sľubov "očkovacieho guru" Ugura Sahina z Biontechu nič nezostalo (Willi Huber)
Komentár Williho Hubera (Report 24) Čítať ďalej
06 | 10 | 2021 | Ingrid Vrabcová

Úloha exprezidenta Trumpa pod drobnohľadom

Radikálni Trumpovi stúpenci vtrhli do Kapitolu vo Washingtone, keď sa tam malo potvrdiť víťazstvo Joea Bidena v prezidentských voľbách.

Snemovňa reprezentantov zriadila vyšetrovací výbor, ktorý mal objasniť pozadie útoku na Kapitol. Okrem iného majú byť vypočutí bývalí Trumpovi spolupracovníci. Poslanci chcú tiež posúdiť komplexné dokumenty. Trump však podal žalobu proti zverejneniu spisov z obdobia jeho pôsobenia v úrade, ktoré sú uložené v Národnom archíve.

Bývalý prezident sa odvoláva na takzvané výkonné privilégium. To umožňuje prezidentovi utajiť určité dokumenty. Odborníci sa ale nezhodujú na tom, či sa toto privilégium vzťahuje aj na bývalého prezidenta.

Farmafirma to myslí vážne: Buď ovca a nechaj sa zaočkovať! ( Edith Brötznerová)
Komentár Edith Brötznerovej (Report24) Čítať ďalej
13 | 10 | 2021 | Ingrid Vrabcová

Trump chce za každú cenu zadržať dokumenty

Archívne dokumenty o útoku na Kapitol, ktoré chce Trump zatajiť pred americkým Kongresom, obsahujú záznamy vysokopostavených pracovníkov a poznámky jeho bývalej tlačovej tajomníčke Kayleigh McEnanyovej. Vyplýva to zo zverejneného súdneho dokumentu.

Trump podal žalobu proti vydaniu vyše 770 archívnych strán Snemovni reprezentantov. Podľa Národného archívu obsahujú okrem iného záznamy jeho bývalého šéfa volebného štábu Marka Meadowsa,  bývalého poradcu Stephena Millera a bývalého zástupcu právneho poradcu Patricka Philbina. Trump chce tiež zablokovať zverejnenie takzvaného „denníka“ Bieleho domu - záznamov o jeho aktivitách, cestách, brífingoch a telefonátoch.

Trumpovi bývalí poradcovia, ktorí boli predvolaní, odmietajú vyhovieť žiadosti Kongresu, vrátane bývalého stratéga volebnej kampane Steva Bannona, uzatvára Der Spiegel.

(Medzititulky red. HD.)

"Nie je to vojna, ale len potýčka!" - pobrexitový spor medzi Britmi a Francúzmi vrcholí na otvorenom mori (VIDEO)
V máji Londýn a Paríž už vyslali vojnové lode do Lamanšského prielivu. Teraz sa spor o práva na rybolov opäť dostáva na pretras. Najmä z Francúzska prichádzajú bojové tóny, píše nemecký Focus. V spore o brexit medzi Londýnom a Parížom o práva na... Čítať ďalej
01 | 11 | 2021 | Ingrid Vrabcová