Zachránia Ukrajinu výkaly?
28 | 10 | 2021 I Diana Zaťková

Je čas urobiť si zásoby hnoja! Ukrajinskí občania sa nemôžu spoľahnúť na vládu v Kyjeve, pokiaľ ide o energiu. Mali by vziať veci do vlastných rúk zbieraním hnoja a jeho sušením skôr, ako príde krutá zima, varoval dlhoročný opozičný poslanec, informuje portál RT.

Hlavne, že majú na zbrane

Keďže krajina čaká na možnú palivovú krízu, ukrajinský poslanec vyzýva občanov, aby na výrobu energie zbierali a skladovali hnoj. Tento bizarný návrh prichádza v čase, keď sa ukrajinské úrady snažia vysporiadať s nedostatkom plynu aj uhlia.

Michail Volynec v utorok pre televízny kanál Nash naznačil, že nedostatok energetických zdrojov v krajine môže spôsobiť, že občania budú bojovať sami za seba.

Volynec je skúsený poslanec, ktorý v ukrajinskom parlamente pôsobí od roku 2002. V súčasnosti je členom strany Vlasť, konzervatívnej proeurópskej frakcie na čele s Juliou Tymošenkovou.

Pre rusofóbov, kaviareň a mainstream - Rusko chce znížiť cenu plynu pre Európu o 60 percent
Podľa americkej agentúry Bloomberg Rusko chce znížiť cenu plynu pre Európu o 60 percent. V dlhodobom horizonte plánuje Ruská federácia znížiť ceny plynu dodávaného do Európy o 60 percent, na 300-400 USD za 1000 metrov kubických. "Informuje o tom... Čítať ďalej
27 | 10 | 2021 | Ivan Brožík

Zachránia Ukrajinu výkaly?

"Je potrebné varovať ľudí vo vidieckych oblastiach, aby zbierali trus a sušili ho," povedal Volynets. Musíme sa spoliehať len na seba a nie na vládu.“

Poslanec sa výslovne odvolával na „kiziaky“, disky zo sušených zvieracích výkalov, ktoré používali Kazachovia v stepi. Hnoj sa nakrája na malé štvorčeky a potom sa nechá na slnku niekoľko týždňov alebo mesiacov. Po vysušení pôsobí podobne ako uhlie, a preto predstavuje spôsob, ako vykúriť domov.

Situácia je katastrofálna

V nedeľu vyšlo najavo, že nedostatok dodávok uhlia spôsobil odstavenie tepelnej elektrárne Slavjansk v Doneckej oblasti. V tom istom čase niekoľko ďalších závodov uviedlo, že im zostáva menej ako desaťdňová zásoba. Toto oznámenie prišlo len štyri dni po tom, čo Federácia zamestnávateľov Ukrajiny označila súčasnú situáciu za „katastrofálnu“, pričom zaznamenala problémy s dodávkami uhlia a plynu.

Minulý týždeň Tymošenková označila energetickú krízu za dôsledok „korupcie“ a nekompetentnosti úradov a žiadala vyhlásiť národný výnimočný stav.

Dočkali sme sa, Bratislavu a Košice spája diaľnica!
Ale otváral ju maďarský premiér Viktor Orbán. Diaľnica spája tieto dve slovenské mestá totiž na území Maďarska. Informoval o tom portál hnonline.sk. Na východe Maďarska otvorili úsek diaľnice spájajúcej Miškovec s maďarsko-slovenským hraničným... Čítať ďalej
27 | 10 | 2021 | Ján Papuga

Na kolenách pred Moskvou

Napriek rastúcej kríze však mnohí poslanci neochvejne odmietajú spolupracovať s Gazpromom, a to aj napriek tomu, že sa krajina pri dodávkach plynu spolieha na ruského energetického giganta. 

Minulý týždeň nezávislá poslankyňa Ľudmila Buymisterová tvrdila, že akákoľvek dohoda spôsobí, že Kyjev „sa položí pred Moskvou na kolená.