Protestovať do ulíc pôjdu aj policajti: „Nie je nám to jedno!“
27 | 10 | 2021 I Jozef Uhlárik

Do ulíc dnes vyjdú aj policajti, nie však aby zasahovali. A robili poriadok, ale protestovať! A s nimi aj záchranári, hasiči a civilní zamestnanci.

Už toho všetkého majú dosť aj zamestnanci rezortu vnútra. A to vrátane policajtov, hasičov, záchranárov či „len“ civilných zamestnancov. Do ulíc ich pozýva v statuse Odborový zväz polície a tiež Konfederácia odborových zväzov.

Okrem zníženia platov im hrozí aj prepúšťanie

Protestné zhromaždenie sa bude konať dnes od 14.45 hod pre úradom vlády a zamestnanci rezortu Ministerstva vnútra sa tak môžu pridať k ostatným protestujúcim odborárom a všetkým, ktorí už toho v tejto republike majú dosť. Dôvody protestného zhromaždenia Odborový zväz polície a odborári zhrnuli do niekoľkých bodov:

1 – Podpora kolektívneho vyjednávania vo verejnej a štátnej službe

2 – podpora zvyšovanie miezd, platov a životnej úrovne

„V rámci 1. kola kolektívneho vyjednávania, ako aj rozpočtu na rok 2022 vláda navrhla valorizáciu 0%, pritom hospodársky rast v roku 2022 sa očakáva na úrovni 5% a rast cien sa zvýši až o 2,9%. Prepadnutie platových taríf pod úroveň minimálnej mzdy, v základnej stupnici platových taríf zamestnancov pri výkone vo verejnom záujme budú pri minimálnej mzde 646 eur v roku 2022 pod jej úrovňou 1 až 4 platová trieda a v platových tarifách štátnych zamestnancov to bude 1 a 2 platová trieda. V roku 2022 plánované znižovanie počtu zamestnancov v rezorte Ministerstva vnútra o 1290 civilných zamestnancov a o 635 policajtov,“ píše sa mimo iného v pozvánke na protest.

V stredu 27.10. od 14.45 protest proti chudobe pred úradom vlády. „Príďte v čo najväčšom počte!“ vyzýva právnik Géci
Chudoba sa pomaly ale isto vkráda do príbytkov Slovákov. Ale pozor – bude ešte horšie! Avizované zdražovanie energií po Novom roku totiž prinesie ďalšie zvyšovanie cien prakticky všetkého tovaru. „Bude ako nebolo!“ či „Dobre už bolo!“ Aj takto... Čítať ďalej
25 | 10 | 2021 | Jozef Uhlarik