Vrakuňa - kto je zodpovedný za špinavý Malý Dunaj?
26 | 10 | 2021 I Eka Balašková

Vrakuňa je mestská časť Bratislavy, kterou preteká Malý Dunaj. A práve na jeho znečistenie miestni upozorňujú už nejaký čas. Aj na sociálnych sieťach sa z času na čas objavia fotky, ktoré svedčia o tom, že problém je naozaj vážny. Problému sa venovala aj Pluska.

Toaletný papier

Takéto príspevky sa objavujú v skupine obyvateľov Vrakune na sociálnej sieti. Tí vinia čističku odpadových vôd. Z nej prečistená voda končí v rieke. Ministerstvo životného prostredia pritom nemá žiadne vedomosti, že by v posledných dvoch rokoch prišlo k mimoriadnemu zhoršeniu kvality vôd na Malom Dunaji vo Vrakuni. V roku 2021 ministerstvo podľa Plusky neevidovalo ani jeden podnet na riešenie situácie na Malom Dunaji. Vodný tok Malý Dunaj, pretekajúci  cez Vrakuňu aj ÚČOV Vrakuňa patria pod pôsobnosr Okresného úradu Bratislava. Každé mimoriadne zhoršenie kvality vôd podľa vodného zákona rieši Slovenská inšpekcia životného prostredia.

Sedem dôvodov, prečo by mal byť Covid automat ihneď zrušený
Ministrovi zdravotníctva Vladimírovi Lengvarskému sa niekoľko aktivistov pokúšalo doručiť Výzvu na zrušenie Covid automatu. Márne. Šéf rezortu ich totiž neprijal. Za ministrom Lengvarským sa spoločne s poslancom parlamentu Miroslavom Heredošom... Čítať ďalej
26 | 10 | 2021 | Jozef Uhlárik

Starosta v smútku

Na názor sme sa opýtali starostu Vrakune, Martina Kuruca. "Dostávam množstvo podnetov najmä zo sociálnej siete. Ak k tomu má niekto nejaké dôkazy, že by to vypúšťala napríklad čistička, treba to riešiť prostredníctvom polície," vyjadril sa pre Plus JEDEN DEŇ starosta. Podľa jeho zistenia sa toto znečistenie objavuje hlavne po väčších dažďoch. „Znečistenie zrejme pochádza z dažďovej kanalizácie. V našom lesoparku je prepadový kanál. Odtiaľ môže prichádzať k vypusteniu kanalizácie do Malého Dunaja. V dažďovej kanalizácií je množstvo nečistôt" uzatvára Kuruc.

Samotní obyvatelia?

"Obyvatelia záhradkárskej oblasti v okolí Malého Dunaja mnohí nemajú kanalizačnú sieť. Sám som videl, ako vysypávajú na brehy svoj domový odpad," objasňuje alarmujúcu situáciu starosta. Údajne mal aj vidieť, ako k rieke prichádza dodávka, z ktorej neznámy muž vyhodil vrecia s odpadom. Mnoho občanov tiež vypúšťa žumpu do vody. Práve to je dôvodom, prečo sa v Malom Dunaji nachádza napríklad  toaletný papier. 

Vyjadrenie Bratislavskej vodárenskej

"Naša spoločnosť kontroluje čistotu vôd vychádzajúcich z čistiarne odpadových vôd. Kontrola čistoty vôd vo vodných tokoch nie je v kompetencii BVS," objasňuje hovorca Bratislavskej vodárenskej spoločnosti Peter Podstupka s tým. Ide o prevádzku s trvalou obsluhou a kontrola je zabezpečená 24 hodín. Podstupka prízvukuje: "Práve vďaka tejto kontrole zamestnanci v minulosti niekoľkokrát zabránili katastrofe, kedy ľudia do kanalizácie vyliali olej. Ten následne vtiekol do ČOV.  To mohlo odstaviť čistiaci proces a spôsobiť ekologickú katastrofu. Skorou reakciou sa podarilo zabrániť tomu.," dopĺňa. Ani počas dažďov teda nie je možné, aby na výpuste z ČOV vytekala voda s toaletným papierom a podobne.

Syn exministra Érseka ako plagiátor a podvodník?
Vojna o zaujímavý revír pri Bratislave! Štátne lesy vyhlásili súťaž. Tú podľa zistení Plusky vyhrali dva poľovnícke revíry. Čo je na tom zvláštne? Oba získali rovnaký počet bodov. Ibaže za jedným z nich je syn exministra dopravy Árpáda Érseka.... Čítať ďalej
25 | 10 | 2021 | Eka Balašková

Ako to v čistiarni odpadových vôd funguje

Splašková voda pritečie do Ústrednej čistiarne odpadových vôd vo Vrakuni. Tam postupne prechádza cez lapač štrku a hrubé hrablice. Následne je prečerpávaná cez jemné hrablice do lapača tukov a pieskov. V usadzovacej nádrži sa zachytia posledné mechanické nečistoty. Pred definitívnym vypustením do prírody prechádza aj biologickým stupňom čistenia. Tu baktérie odstraňujú z vody zvyšné nečistoty. Technicky je nemožné, aby cez tento proces prešiel toaletný papier v akejkoľvek podobe a dostal sa späť do prírody.