Syn exministra Érseka ako plagiátor a podvodník?
25 | 10 | 2021 I Eka Balašková

Vojna o zaujímavý revír pri Bratislave! Štátne lesy vyhlásili súťaž. Tú podľa zistení Plusky vyhrali dva poľovnícke revíry.

Čo je na tom zvláštne?

Oba získali rovnaký počet bodov. Ibaže za jedným z nich je syn exministra dopravy Árpáda Érseka. Potomok ministra podľa tvrdení poľovníkov, získal body pre plagiát. Kauzu spájajú s menom Andreja Danka.

Poďme na to "od Adama"

História podozrivej súťaže sa podľa Plusky začala na jeseň 2017. Vtedy Štátne lesy nepredĺžili zmluvu s Poľovným združením (PZ) Pajštún. „Súťaž sa konala v septembri 2018, ale lesy sa rozhodli nepredĺžiť zmluvu už v novembri 2017. Tvrdili, že to bude ich režijný revír. Zrazu ale súťaž vypísali,“ prezradil predseda združenia Ján Holič pre PLUS 7 DNÍ. Ako hosť bol na poľovačke pod Pajštúnom Attila Érsek - syn vtedajšieho ministra dopravy Árpáda Érseka. A. Érsek je členom iného poľovného združenia - Lovecký ochranný spolok svätého Huberta. Syn exministra Érseka navrhoval spojenia týchto dvoch poľovných revírov. Attila Érsek však tieto informácie popiera.

Ďalšia firma zmenila logo. Nechce vyzerať rasisticky
Táto otázka mi napadla pri informácii o tom, že známy výrobca a predajca kávy podľa informácií portálu eReport mení svoje logo. Čítať ďalej
25 | 10 | 2021 | Eka Balašková

Nečakaný výsledok súťaže

Aby sa súťaže mohol záujemca zúčastniť, musel vytvoriť plán rozvoja poľovného hospodárenia. Prihlásili sa tri organizácie a jej výsledok prekvapil. Poľovné združenie Pajštún a LOS svätého Huberta získali rovnaký počet bodov. Holič tvrdí, že zástupcovia Lesov SR oboznámili výhercov s výsledkom súťaže s tým, že sa  majú na mieste dohodnúť na spolupráci. Víťaz súťaže mohol byť iba jeden subjekt. V prípade, že sa nedohodnú, musela by byť vyhlásená nová súťaž.

Kto navrhol zlúčenie?

Vtedajší poradca ministra dopravy Árpáda Érseka, navrhol, aby sa dve poľovnícke združenia spojili, tvrdí Holič. „Vraj budeme dobrá partia. Máme napísať na ich spolok a oni našich členov vezmú. Tvrdil, že na znak toho, že to myslí úprimne, z predsedníckej funkcie odstúpi,“ opísal Holič dohodu, na ktorú pristúpil. Podpísal odstúpenie zo súťaže.

Plagiát

Holič tvrdí, že LOS členov PZ Pajštún prijal po zaplatení 800 eur iba na rok. Bolo to však len členstvo bez práva hlasovať. V lete 2020 sa však vyskytli informácie o súťaži. NAKA preverovala podnet súvisiaci s LOS svätého Huberta. A tak sa od zdrojov z vyšetrovania poľovníci dozvedeli, že konkurenti počas súťaže odpísali ich plán rozvoja revíru. „Na pláne sme robili viacerí a prizvali sme aj lesníckeho experta. Pomáhal nám so špecifickými otázkami bonity lesa a úživnosti revíru,“ vraví hospodár PZ Pajštún Igor Brbúch. Oba projekty má k dispozícii Pluska. Vidieť na nich, sa líšia iba titulnými stranami, ktoré obsahujú mená.

Sme svedkami totálnej deformácie verejného priestoru a spoločnosti zo strany médií
"Priatelia, nedávne najnovšie politické diskusie nás museli presvedčiť o jednom - všetok marazmus, v ktorom sa dnes nachádzame, je výsledkom totálnej deformácie verejného priestoru a spoločnosti zo strany médií." Píše na sociálnej sieti krajská... Čítať ďalej
25 | 10 | 2021 | Ivan Brožík

Trestné oznámenie na Generálnu prokuratúru

To podalo poľovnícke združenie Pajštún, vo veci podvodu. Zaslali aj list na adresu nového riaditeľa Štátnych lesov Tomáša Čuku, v ktorom uviedli aj to, že do celej kauzy mal byť zapojený aj vtedajší predseda NR SR Danko.

Trestné stíhanie

Pluska uviedla, že podľa informácií TV Markíza polícia v Banskej Bystrici začala v súvislosti s pridelením poľovného revíru Pajštún trestné stíhanie vo veci prečinu podvodu.