Slováci pozor: Týchto 10 potravín do mikrovlny nikdy nedávajte! Osmička vás isto šokuje
26 | 10 | 2021 I Jozef Uhlárik

Na Slovensku je zrejme len veľmi málo domácností, ktoré nemajú v kuchyni mikrovlnku. Viete ale ktoré jedlá by ste do nej dávať nemali? Nie je ich síce veľa, no niektoré z nich sú po ohreve v mikrovlnke zdraviu veľmi nebezpečné!

Uponáhľaným ľuďom mikrovlnka je síce veľkým pomocníkom, zároveň ale môže mať fatálny vplyv na ich zdravie, ba dokonca život! Portál 1.pluska.sk zverejnil desať potravín, ktoré by ste nikdy nemali dávať do mikrovlnky, lebo po ich požití môžete mať vážne zdravotné problémy, alebo dokonca otravu!

Prvé mikrovlnky mali až dva metre a vážili 400 kg

Mikrovlnka pomáha ľuďom v domácnosti už 75 rokov a za toto obdobie prešla skutočne veľkými zmenami. Prvý model bol skoro 2 metre vysoký a vážil 400 kilogramov! Stál až okolo 3 000 dolárov. Dnešné mikrovlnky sú nielen oveľa menšie, ale aj ľahšie, lacnejšie a najmä výkonnejšie. Niektoré jedlá by ste však v nich ohrievať nikdy nemali. Viete, ktoré sú to?

1. Zmrznuté mäso

Chcete si urýchliť rozmrazovanie mäsa? Spraviť to v mikrovlnke sa môže zdať ako super nápad, lenže to môže byť veľmi nebezpečné. To preto, že tenké časti mäsa sa už po chvíli začnú v mikrovlnke variť, lenže tie hrubšie tie zostanú stále zmrznuté. A práve nerovnomerné ohriatie mäsa tvorí ideálnu pôdu pre šírenie škodlivých baktérií. Okrem toho, mäso bude aj po následnej tepelnej úprave tuhé. Najbezpečnejší spôsob ako mäso rozmraziť je nechať ho pár hodín vo vlažnej vode dobre zabalené v igelitovom vrecúšku.

2. Listová zelenina

Poriadne nebezpečné môže byť aj zohrievanie listovej zeleniny. Tá totiž obsahuje dusičnany, ktoré sú za normálnych okolností pre nás prospešné a zdravé. Po ohriatí v mikrovlnnej rúre sa však môžu premeniť na dusíkaté látky nitrozamíny, ktoré sú podľa štúdií karcinogénne.

3. Cvikla, špenát a zeler

Pri ohrievaní týchto druhov zeleniny v mikrovlnke hrozí to isté ako pri listovom šaláte. Aj tu môžu vzniknúť nebezpečné karcinogénne látky nitrozamíny. Preto ak vaše jedlo obsahuje cviklu, špenát alebo zeler, zohrejte ho radšej na sporáku.

4. Vajíčko natvrdo

Zradné a nebezpečné je tiež varenie vajíčka v mikrovlnke. Ani tá vám totiž celý proces neurýchli, ba hrozí doslova katastrofa. Ohrievaním vajíčka v mikrovlnke sa v jeho vnútri začne tvoriť para, ktorá nemá kam unikať. A výsledok? Explózia! Stať sa tak môže nielen v mikrovlnke, vo vašej ruke či na tanieri, ale dokonca aj vo vašich ústach. Aby ste teda predišli „galibe“ a popáleniu, vajíčka vcelku radšej nikdy v mikrovlnke nevarte. 

5. Materské mlieko

Mnohé mamičky si počas kojenia odkladajú materské mlieko do mrazničke na neskoršie použitie. Je to síce veľmi dobrý nápad, ale jeho následné ohrievanie v mikrovlnke už vôbec nie. Riskujete totiž, že sa mlieko neohreje rovnomerne, čiže sa v ňom môžu vytvoriť miesta, ktoré budú príliš horúce, a vaše bábätko si ľahko popáli ústa aj krk. Navyše ak mlieko ohrievate v plastovej fľaške, uvoľňujú sa doň nebezpečné karcinogény. Z toho vyplýva, že úplne ideálne je materské mlieko ohriať v hrnci alebo v horúcej vode.

Aj za sviatočným stolom treba myslieť na svoje zdravie
Aj za sviatočným stolom plným majonézového šalátu, klobás či údeného mäsa treba myslieť na svoje zdravie. S prejedaním sa prichádza ruka v ruke tichý zabijak cholesterol. Jeho zvýšená hladina rapídne zvyšuje riziko infarktu alebo mozgovej mŕtvice.... Čítať ďalej
21 | 04 | 2019 | tasr

6. Huby

Špeciálne opatrní buďte aj pri hubách, pretože pri ich ohrievaní v mikrovlnke sa mení zloženie bielkovín, ktoré obsahujú. To potom môže viesť k nepríjemným zažívacím problémom. Ak vám zostanú hríby odvčera, radšej ich na druhý deň zjedzte studené. Ideálne je, ak od ich spracovania neubehlo viac ako 24 hodín. Pozor, tieto pravidlá platia aj pre huby napríklad v polievke alebo v rizote. 

7. Čili papričky

Extrémne nebezpečný nápad je aj ten, dať do mikrovlnky čili papričky. Tým ddodáva ich štipľavú chuť látka kapsaicín, ktorá sa po ohriatí v mikrovlnke uvoľní do ovzdušia. Chemikália je ale taká silná, že po otvorení mikrovlnky vám hrozí podráždenie očí aj hrdla, kašeľ a problémy s dýchaním. Dá sa to prirovnať k slzotvornému spreju, ktorý sa vyrába práve z kapsaicínu.

8. Ryža

A teraz dávajte obzvlášť pozor! Z ryže ohriatej v mikrovlnke sa môžete otráviť! Ako uvádza Food Standarts Agency, v ryži sa nachádzajú baktérie bacillus cereus. Teplo túto baktériu zabíja, no rovnako môže spôsobiť uvoľnenie toxických výtrusov. Baktérie sa tak podľa zistení v International Journal of Food Microbiology môžu stať rezistentné proti teplu. Viaceré štúdie tvrdia, že len čo ryžu vytiahneme z mikrovlnky a ponecháme pri izbovej teplote, spóry, ktoré obsahuje, sa môžu začať množiť a spôsobiť otravu jedlom.

9. Kuracie mäso

Salmonelóza vám hrozí pri ohrievaní kuracieho mäsa. To preto, že ohrev v mikrovlnnej rúre nie vždy dokáže zabiť všetky baktérie, keďže žiarenie v mikrovlnke vplýva na mäso zvonku a nie zvnútra. Niektoré tak dokážu prežiť aj opätovný ohrev. Navyše, mikrovlnky neohrievajú jedlo rovnomerne, čím sa zvyšuje pravdepodobnosť, že baktérie, ako je salmonela, ohrev prežijú.

10. Hrozno

Ohriatím čerstvého hrozna síce nedostanete hrozienka, ale môžete si privodiť popáleniny. Čerstvé hrozno má totiž pod šupkou veľa vody, ktorá sa pri ohrievaní, rovnako ako u vajíčok, premení na paru. Keďže nemá kam unikať, aj v tomto prípade hrozí výbuch. Navyše, hrozno je plné cukru, ktorý môže začať dymiť a horieť. Čerstvé hrozno preto do mikrovlnky tiež vôbec nepatrí. 

POZOR: Sójové výrobky môžu byť smrteľne nebezpečné!
Podľa odborného výskumu môže nadmerná konzumácia potravín zo sóje spôsobiť rakovinu Čítať ďalej
25 | 11 | 2019 | Preklad: Redakcia HD

V mikrovlnke nemôžete jedlo ohrievať v hocičom

Okrem potravín je nebezpečné dávať do mikrovlnky aj niektoré predmety ako napríklad nekvalitné plastové misky. Veľa plastov totiž obsahuje chemickú látku bisfenol A (BPA), ktorá je podobná estrogénu. Pri ohrievaní nekvalitných plastov sa do jedla uvoľňujú chemikálie, ktoré môžu spôsobiť hormonálnu nerovnováhu, rakovinu alebo dokonca neplodnosť. Pri ohrievaní plastov sa môžu uvoľňovať aj ďalšie nebezpečné látky, ako ftaláty, a tie môžu zapríčiniť zvýšenie krvného tlaku. Podobne to platí aj pre polystyrén, ktorý pri zohriatí uvoľňuje škodlivý dioxon prenikajúci do jedla a zvyšujúci riziko rakoviny. 

Rizikové je aj ohrievanie kovových riadov, príborov či alobalu. Kov totiž odráža mikrovlnné žiarenie a môže nastať iskrenie. Do mikrovlnky sa ale neodporúča dávať ani zdobený riad. Najmä staršie ozdobné taniere a šálky totiž často obsahujú kovy, pri ktorých hrozí iskrenie. Ideálne je preto si jedlo ohrievať v mikrovlnke na obyčajných porcelánových tanieroch bez ornamentov. Použiť môžete aj plastové misky z polypropylénu, pretože táto látka je odolná proti vysokým teplotám. Ide síce o plast, no riziko tu nehrozí. Do mikrovlnky môžete dať aj sklenený riad, ale len ak je z varného skla, pretože inak praskne. 

Skvelý objav, ako si stravou ľahko predĺžiť život
Strava z oblasti Stredomoria je považovaná za najzdravšiu na svete. Nedávno jej pripísali ešte ďalšie mimoriadne účinky. Čítať ďalej
23 | 02 | 2020 | Natália Sollárová