POZOR: Sójové výrobky môžu byť smrteľne nebezpečné!
25 | 11 | 2019 I Preklad: Redakcia HD

Podľa odborného výskumu môže nadmerná konzumácia potravín zo sóje spôsobiť rakovinu


Potraviny zo sóje sa pre mnohých stali náhradou živočíšnej stravy. Nahrádzajú im mäso a mlieko. Podľa štúdie francúzskych vedcov však môžu byť sójové potraviny veľmi nebezpečné. Dokonca môžu viesť k rôznym vážnym ochoreniam. Preto by ich ľudia mali konzumovať veľmi opatrne. Uviedol portál Life.ru.


Podľa Health.News vedci z francúzskej skupiny spotrebiteľov UFC-Que Choisir spustili poplach po analýze 55 rôznych výrobkov na báze sóje. Vrátane pripravených jedál, nápojov, dezertov a omáčok. V niektorých skúmaných vzorkách prekročilo množstvo fytoestrogénov obsiahnutých v jednej porcii odporúčanú normu až päťkrát.


Fytoestrogény nachádzajúce sa v sóji sú známe ako izoflavóny. V ľudskom tele pôsobia ako estrogény. Narušujú hormonálnu rovnováhu organizmu, môžu spôsobiť rôzne zdravotné problémy. Táto nová štúdia dokazuje ich hrozivo vysoký obsah v mnohých sójových výrobkoch.


V tejto súvislosti vedci naliehajú na tehotné ženy a deti, aby sa vyhýbali produktom na báze sóje. Dospelým neodporúčajú jesť viac ako jednu porciu takýchto potravín denne. Žiadajú tiež Francúzsku agentúru pre bezpečnosť potravín, ochranu životného prostredia a bezpečnosť a ochranu zdravia pri práci (ANSES), aby preskúmala svoje normy týkajúce sa spotreby sóje. Aby tiež podnikla kroky pri jednoznačnom označovaní sójových výrobkov.


Vedci tiež varujú, že sójové plodiny sú bohato striekané herbicídmi, ktoré Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) považuje za karcinogény. Čo je ďalší dôvod na obozretnosť pred sójovými výrobkami. Okrem toho môžu látky obsiahnuté v sóji znižovať spracovanie železa, horčíka a vápnika v tele. A tým blokovať tvorbu hormónov štítnej žľazy. Čo môže vyvolať rakovinu štítnej žľazy a hypotyreózu.


_____________________________________________________________
Informácie obsiahnuté v článku neboli na Slovensku lekársky overené a ich dôveryhodnosť zabezpečujú iba prelinkované zdroje tejto informácie. Pre viac informácií je potrebné sledovať odborné publikácie, zaoberajúce sa touto témou.