NS SR sa zaoberá odvolaním v prípade šéfredaktora Zem a Vek
26 | 10 | 2021 I TASR

Senát Najvyššieho súdu (NS) SR sa začal zaoberať odvolaním v prípade šéfredaktora časopisu Zem a Vek Tibora Eliota R., obžalovaného z trestného činu hanobenia národa, rasy a presvedčenia voči verdiktu Špecializovaného trestného súdu (ŠTS) v Pezinku z konca roku 2019.

Na verejnom zasadnutí NS SR prerokuje odvolania obžalovaného a prokurátora Úradu špeciálnej prokuratúry (ÚŠP) Tomáša Honza. Obžalovaný nie je v súdnej miestnosti, keďže si odmietol nasadiť rúško. Zastupuje ho jeho obhajca Ľubomír Hlbočan. Senát NS SR napokon rozhodol, že verejné zasadnutie sa uskutoční bez prítomnosti obžalovaného.

Samosudca ŠTS v Pezinku odsúdil Tibora Eliota R. 16. decembra 2019. Dostal peňažný trest vo výške 4000 eur, prípadne náhradný trest odňatia slobody vo výmere troch mesiacov, keby nebol schopný zaplatiť. 

Fico sa bráni: Nepovedal som nič, čo by ste už nepočuli! (VIDEO)
Na slovenskej politickej scéne dnes vybuchla doslova bomba. Na verejnosť sa dostala informácia, že polícia získala videá aj audio nahrávky z tajných stretnutí Roberta Fica a ďalších štyroch veľmi zaujímavých osôb. Škandál s policajnými nahrávkami... Čítať ďalej
25 | 10 | 2021 | Jozef Uhlárik

Prokurátor navrhol podmienku bez pokuty

Prokurátor Honz navrhol obžalovanému predtým podmienku s tým, že nežiadal finančnú pokutu. Pri trestnom čine rozširovania extrémistických materiálov vidí najväčšie nebezpečenstvo v porušovaní verejného poriadku a rozoštvávania národa, respektíve menšín a iných komunít na Slovensku.

Podľa obžaloby v máji 2017 zverejnil Tibor Eliot R. v časopise článok s názvom Klin Židov medzi Slovanmi, v ktorom uviedol citácie údajných myšlienok rôznych osobností slovenskej histórie, v ktorých vyjadrovali negatívne postoje k židovskej komunite.

Podľa prokuratúry tým uvádzal do obehu a rozširoval extrémistické materiály a spáchal takýto čin verejne. Ďalej verejne hanobil skupinu osôb pre ich skutočnú alebo domnelú príslušnosť k niektorej rase, národu alebo pre ich náboženské vyznanie. Zároveň podľa prokuratúry verejne podnecoval k nenávisti voči skupine osôb pre ich skutočnú alebo domnelú príslušnosť k niektorej rase, národu a náboženské vyznanie.

Janco k najnovšej „kauze“ Smeru: servíruje nám ju Denník N na základe jedinej fotky
Tomáš Janco sa pozastavuje sa nad tým, že je to zas Denník N ako „hovorcovská organizácia skupinky vyšetrovateľov“, ktorý prináša „zaručené“ informácie zo spisu a už dnes vie, že kauza je „novou Gorillou“. Verejnosť má pritom k dispozícii len... Čítať ďalej
25 | 10 | 2021 | Petra Demková